...

Expositie Pop Art tentoonstelling go with the vlo 3

Gepubliceerd op 2 augustus, 2016 door Danny Post

1

Modefeestje! TextielMuseum goes PopArt

De tentoonstelling Pop Art Fabrics & Fashion toont meer dan tweehonderd textiel- en modeontwerpen, vanaf de geboorte van de popcultuur in 1956 tot haar roerige ondergang in de loop van de jaren zeventig. Hoogtepunt? De zeldzame ijsjesstoffen van Andy Warhol.

Denk aan PopArt en je begint gelijk te glimlachen. Het woord roept herinneringen op aan de geschilderde soepblikken van Andy Warhol, de uitvergrote striptekeningen met dramatische teksten van Roy Lichtenstein en nog een heleboel andere meligheid. PopArt (afgeleid van popular art) is fun. De kunststroming die in 1956 geboren werd, maakte kunst van het alledaagse en soms zelfs triviale. Alles kon een inspiratiebron zijn: strips, reclame, media, bekendheden als Elizabeth Taylor, Mao, Elvis Presley en Marilyn Monroe, maar ook spaghettiverpakkingen, colaflessen en andere producten die in de supermarkt te koop waren. PopArt was deels een reactie op het elitaire karakter van het Amerikaanse abstract expressionisme dat toen zo heerste en deels een vrolijke verheerlijking van de ‘platte’ consumptiemaatschappij.

Pop Art tentoonstelling kleding go with the vlo

Swinging sixties. Helaas is het TextielMuseum geen winkel. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Pop Art print peace go with the vlo

Love and Peace, interieurstof gemaakt rond 1967. (Target Gallery, Londen)

Pop Art tentoonstelling museum go with the vlo

Kleding bedrukken met striphelden, we doen het nog steeds. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Pop Art shirt ei worst go with the vlo 2

Quinoa-zeur Rens Kroes rilt vast van zo’n ‘vette’ Fry Up van Pamla Motown. (Target Gallery, Londen)

Pop Art Marilyn Monroe go with the vlo

Blonde eigenheimer. Marilyn in haar beroemde aardappeljurk. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Pop Art patronen museum go with the vlo

Lipstick-stof van Zandra Rhodes. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum/Target Gallery, Londen)

De beeldtaal van PopArt werd in korte tijd mateloos populair en was van grote invloed, ook op de mode- en textielwereld. Talloze ontwerpers begonnen dezelfde kakofonie van beelden en kleuren in hun kleding en stoffen te verwerken. Tijdens de te gekke tentoonstelling Pop Art Fabrics & Fashion – van Warhol tot Westwood (1956-1976) in het Tilburgse TextielMuseum kun je sinds 18 juni ruim tweehonderd op popart geïnspireerde textiel- en modeontwerpen van dichtbij bekijken. Een buitenkans voor iedere fashionista. Als je tijd hebt, moet je zeker gaan.

Pyschedelic fantastic
Het TextielMuseum trakteert je op pure PopArt-creaties, zoals de stoffen van striptekenaar Nicky Zann, maar ook aanverwante stromingen komen aan bod. Rond 1965 maakten de baanbrekende Britse modeontwerpster Mary Quant (de moeder van de minirok) en de Franse couturiers Pierre Cardin, André Courrèges en Paco Rabanne bijvoorbeeld grote indruk met hun geometrische, psychedelische ontwerpen en gebruik van plastic als nieuw materiaal. De stromingen waartoe hun werk wordt gerekend, op-art (van het Engelse optical art) en space age, vallen onder de generieke term pop en zijn onlosmakelijk met de sixties verbonden. In zulke jurkjes zong Nancy Sinatra destijds haar grote hit These Boots are Made for Walkin’.

Pop Art zwart-wit textielmuseum go with the vlo

Buitenaardse klotsoksels. Lang leve plastic! (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Textielmuseum Pop Art go with the vlo

Mondrian damesmantel en andere geometrie. (Target Gallery, Londen/Josefina Eikenaar/TextielMuseum) 

Pop Art punk go with the vlo

In 1976 droeg je Bowie of Jordan op je borst. (John Dove/Molly White)

Popart Vivienne Westwood go with the vlo

Ineens besef je waar jouw ZARA- en Primark-shirts van afgekeken zijn. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Pop Art borsten shirt museum go with the vlo

Wilde tiet. Mystic Eye en het Breasts T-shirt. (Target Gallery, Londen/John Dove/ Molly White)

Al even boeiend is het deel van de tentoonstelling dat gaat over Vivienne Westwood. De redhead die haar carrière begon in de jaren zeventig, veroorzaakte een revolutie in modeland met haar stoere punkkleding. Het ontwerpen van pop-textiel bereikte tijdens de seventies zijn hoogtepunt, maar het was ook het begin van het einde. Jongeren gingen zich in die periode drastisch anders kleden en kozen een stijl die beter paste bij de relaxte, antiautoritaire en gelijkwaardige manier waarop zij in het leven stonden. Het T-shirt en de jeans drongen zich hun kledingkast binnen en werden iconen. Het TextielMuseum toont een aantal coole T-shirts met afbeeldingen van David Bowie en de rock- en punkzanger Iggy Pop uit het punktijdperk van de Britse beeldhouwer John Dove en zijn vrouw, de textielontwerpster Molly White. Hun werk tilde het ontwerpen van T-shirts naar het niveau van moderne kunst. Door de prints kregen mensen eindeloze mogelijkheden om uit te dragen wie ze waren en waar ze voor stonden.

Wauw wauw Warhol!
Pop Art Fabrics & Fashion – van Warhol tot Westwood (1956-1976) mag je vooral niet missen vanwege enkele unieke vondsten. Vlak voordat de tentoonstelling van start ging, kreeg het TextielMuseum een zeldzame Beatles-jurk aangeboden. In de collectie waren wel al stoffen aanwezig met Beatles-prints, maar nog geen jurk. De shift-japon is op de valreep opgenomen in de expositie. Waar de harten van kunst- en modeliefhebbers echt sneller van gaan kloppen, is een aantal onbekende stoffen van de koning van de popart, Andy Warhol. Ze werden bij toeval ontdekt in het Andy Warhol Museum in Pittsburg door Richard Chamberlain en Geoff Rayner, die deze tentoonstelling samenstelden en jarenlang de Londense Target Gallery runden. De staf van het museum had geen idee dat Warhol zijn creativiteit ook op textiel had losgelaten.

Beatles TextielMuseum go with the vlo

In 1964 wilde elke ‘bakvis’ The Beatles dicht op haar huid voelen. (TextielMuseum)

Pop Art tentoonstelling go with the vlo

Gordijnstof Love Comic uit 1970. Ontwerper: Nicky Zann. (Target Gallery, Londen)

Pop Art Andy Warhol jurken go with the vlo

Tasty! Lloyd Johnson- soep en Warhol-ijs. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum/Target Gallery, Londen)

Textielmuseum pop art jurk go with the vlo

Met Andy’s blije stoffen gleed je nooit meer weg in een dip. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum)

Pop Art kleding go with the vlo

Mannenvest gemaakt voor Elton John. (Josefina Eikenaar/TextielMuseum/Target Gallery, Londen)

Pop Art Elvis Textielmuseum go with the vlo

Elvis Presley, randpatroon voor rok. Circa 1956. (Target Gallery, Londen)

Uit honderden, nog niet uitgepakte dozen in het magazijn van het Andy Warhol Museum kwamen vele kleurige dessins tevoorschijn: stoffen met ijsjes, citroenen, pennen en potloden. Ge-wel-dig. Richard Chamberlain vertelde over dat wauw-moment in het Parool: “Wij zijn altijd op zoek naar het innovatieve in textiel, mode en design. Tot nu toe wist niemand dat Warhol ijsjesstof maakte. We doen veel onderzoek en soms stuit je dan op zo’n fantastische vondst.” Laat je overspoelen door dit orgasme van bonte kleuren en freaky patronen. Je loopt met rode konen van opwinding weer de deur uit.

Pop Art Fabrics & Fashion – van Warhol tot Westwood (1956-1976) is nog tot en met 20 november 2016 te zien in het TextielMuseum in Tilburg. Rondom de tentoonstelling worden er voor bezoekers verschillende activiteiten georganiseerd. Meer informatie: textielmuseum.nl.

 

TextielMuseum popart jurken go with the vlo

Deze expositie is gigantisch inspirerend! (Josefina Eikenaar/TextielMuseum/Target Gallery, Londen)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑