...

Vlo lit

Gepubliceerd op 3 april, 2016 door Danny Post

0

Moord en doodslag bij Sherlock Holmes-veiling?

Op maandag 11 april wordt het een bloedbad bij veilinghuis Bonhams in New York. Dan vliegen verzamelaars elkaar naar de keel om het originele manuscript van het Sherlock Holmes-verhaal The Adventure of the Greek Interpreter te bemachtigen. Al zal de gelukkige koper sowieso flink bloeden. Zijn bankrekening gaat eraan. 

Tenminste 380.000 dollar moet het handgeschreven manuscript uit circa 1893 gaan opbrengen, maar het zou kenners niets verbazen als daar nog een tonnetje bovenop komt. Want met The Adventure of the Greek Interpreter haal je een authentiek stukje Sherlock Holmes in huis. Het is een van de 56 korte verhalen die Sir Arthur Conan Doyle schreef over de detective en het behoorde tot zijn eigen favorieten. In The Adventure of the Greek Interpreter maakt bovendien Sherlocks oudere broer Mycroft voor het eerst zijn opwachting. Een ware klassieker dus.

Sherlock Holmes veiling go with the vlo 2

De een koopt voor 380.000 dollar een groot huis, de ander gaat voor 34 velletjes literaire geschiedenis.

Sherlock Holmes veiling go with the vlo 3

De avonturen van Sherlock Holmes verschenen voor het eerst in The Strand Magazine.

Sherlock Holmes veiling go with the vlo 4

De beroemde speurder rook ook bloed op het witte doek.

Tijdens de veiling bij Bonhams in New York gaan nog meer zeldzame Sherlock Holmes-spullen onder de hamer. Een ander klapstuk is een handgeschreven pagina uit The Hound of the Baskervilles. Dit is het bekendste Sherlock Holmes-verhaal, omdat de speurder hierin herrijst uit de dood (ja, niet alleen de geplastificeerde Taylor in The Bold and the Beautiful kon dit trucje). De waarde van de pagina wordt geschat op 100.000 dollar, omdat er een gesprek tussen Sherlock en zijn sidekick Dr. Watson op voorkomt en omdat het een van de weinige, nog bestaande pagina’s is uit het originele manuscript. De andere pagina’s raakten kwijt of eindigden in de prullenbak. Toen het boek in 1902 uitkwam, verdeelde de uitgever de pagina’s namelijk onder boekhandels zodat ze deze bij wijze van publiciteitsstunt in hun etalage konden zetten.

Sherlock Holmes go with the vlo 6

Verzamelaars doen nog steeds een moord voor de eerste editie van The Hound of the Baskervilles.

Sherlock Holmes veiling go with the vlo 5

De serie Sherlock met Benedict Cumberbatch is een enorme hit. Nieuwe afleveringen zijn in de maak.

Sherlock Holmes veiling go with the vlo 8

“Niet mijn borsten afbinden knappe jongen, die moeten juist lezers aantrekken!”

Er is verder een handgeschreven versie van een van de laatste Sherlock Holmes-mysteries, The Problem of Thor Bridge, te bemachtigen. Richtprijs: 250.000 dollar. Is het allemaal te duur voor je? Op bijvoorbeeld de boekenmarkt in Rotterdam (elke dinsdag en zaterdag in de Wijde Kerkstraat vlakbij de Laurenskerk) liggen regelmatig oude avonturen van Sherlock Holmes in de enorme woordenberg. En of het nu om hele vroege edities gaat of de kleurrijke pulpuitgaven uit de jaren vijftig (die covers!), ze kosten niets: één of twee euro. Aankoopmysterie opgelost. Op de site van Bonhams vind je nog veel meer Sherlock Holmes-spullen: bonhams.com.

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑