...

Kringloopreview Vieze kringloop Friesland banner

Gepubliceerd op 6 november, 2015 door Danny Post

0

Morsige groetjes uit Oosterwolde

Wie Kringloophal Oosterwolde bezoekt moet geen smetvrees hebben. Krulspelden met de haren van de vorige eigenaresse er nog in, borden die aan je handen blijven plakken, bij sommige spullen krijg je ongevraagd het DNA van de vorige eigenaar cadeau.

Ik geef nog steeds een beetje over in mijn mond als ik eraan terugdenk. Toen ik een paar jaar geleden op een rommelmarkt door een berg van ondefinieerbare troep spitte, had ik ineens een hele oude vibrator in mijn handen. Of nou ja, de doos waar hij inzat. Maar smerig was het. In gedachten zag ik de bacteriën gezellig overspringen van de vibrator naar de deksel en vervolgens naar mijn hand waar ze een polonaise liepen van vreugde. “Hoi, hoi, hoi, we hebben een koper!” Ik wist niet hoe snel ik de doos moest teruggooien. Dat het volgens de verpakking om een onschuldige ‘massagestaaf’ ging, kon me niets schelen. Iedereen die opgroeide in de seventies en eighties weet dat dit Wehkamp-taal was voor trilvriendje. Bovendien hoefde je slechts naar de vergeelde kleur van de kruisraket te kijken, om te weten dat deze door de laatste eigenares echt niet was gebruikt om een paar onschuldige knopen los te masseren.

Vibrator massagestaaf advertentie

Je nek masseren, telefoneren met je familie in Amerika, werkelijk alles kon je ermee.

Oude vibrator massagestaaf Wehkamp

Kom je zo’n doos tegen op de markt, trek dan je handschoenen aan.

Vibrator klysma rommelmarkt

Let op, dit zijn géén drilboor en pipetjes voor je ogen.

Vieze spullen rommelmarkt

“Heb ik nu gewoon iemands oude sexspeeltje vastgepakt? Neeeeeeee!!!”

Sinds deze aanvaring met een vibrator ga ik iets voorzichtiger te werk, maar de tweedehands wereld blijft een mijnenveld. Niet zo lang geleden kroop ik door het oog van de naald toen op een markt tussen allerlei sieraden en oosterse beelden een ballonklysma lag. Bijna greep ik erin. En toen ik met mijn moeder door een kraam spitte waar allemaal dingen stonden die uit het huis van een overleden bejaarde kwamen, trok zij een blik open dat tot de nok gevuld bleek met muffe cacao. Ze kreeg alles over zich heen. Dat de verkoper aanstalten maakte om het weg te poetsen met toiletpapier dat nog in rollen om een vlekkerige houten houder zat (de laatste veegbeurt van de dode rook je bij wijze van spreken nog) maakte het er niet beter op. Mijn moeder had zich op dat moment het liefst met een hogedrukspuit willen wassen.

Plak zei het bordje
Die hogedrukspuit wil ik ook pakken als ik op een middag met mijn Vlo-collega Marie-Cecile binnenstap bij Kringloophal Oosterwolde. De eigenaren waren zo druk met het volproppen van de krappe gangen dat het schoonmaken er wat bij inschoot. ‘Morsig’ is het eerste woord dat ons te binnen schiet. Nu weet ik ook wel dat je in een gemiddelde rommelloods niet van de grond kunt eten, maar het was geen overbodige luxe geweest om sommige spullen even door een sopje te halen. Wanneer Marie-Cecile een bordje oppakt, plakt het zich onmiddellijk vast aan haar hand. Vintage jamresten. Rillend probeert ze hem terug te zetten, maar het bordje laat lastig los. Het is er érg op gebrand om met haar mee te gaan. Ook de rest van de servieskasten oogt weinig fris. Op één glazen servies ligt meer stof dan op drie Egyptische mummies.

Kringloop Oosterwolde loods

Heb je je vochtige tissues bij de hand? Daar gaan we…

Kringloop Oosterwolde haarrollers

Zoveel gratis extra haar, Gerard Joling zou er een moord voor doen.

Kringloop Oosterwolde vieze glaasjes

De tombe van Toetanchamon? Nee hoor, gewoon de kringloop in Oosterwolde.

Kringloop Oosterwolde

Hij plakt een beetje vast aan de kast, maar wat een fijn kommetje.

Kringloop Oosterwolde telefoonset

“Hallo? We zijn met spoed op zoek naar een schoonmaakster. Weet u iemand?”

Ronduit ranzig is een tas met krulspelden uit de jaren zeventig, die vermoedelijk van een inmiddels overleden omaatje zijn geweest. Als we dichterbij komen, zien we haar lange haren er nog omheen zitten. Opwindend misschien als dit 2095 was geweest en de kloon-technieken zo ver gevorderd waren dat we haar aan de hand van enkele haren weer uit het graf konden laten verrijzen, maar in 2015 is het gewoon goor. Wat wordt het volgende dat ik tegenkom? De onderbroek van haar man met een stel authentieke remsporen erin? Een oude po met gedroogd spettermozaïek? Of beter nog: half gevuld met zijn verschraalde ochtendurine?

Rommel maar raak
Maar laat ik niet flauw doen. Kringloophal Oosterwolde is heus niet zo verkeerd. Wie niet bang is om zijn handen vies te maken, kan in deze grote loods best een avontuurlijke tijd beleven. Van alle kanten komen de bureaus, kasten, stoelen, theepotten, lampen, puzzels, matrassen, fotolijstjes, borden en platen op je af. Het voelt voor mij als de kelder onder het huis van mijn oma waar ik als jochie af en toe mocht rondsnuffelen tussen de souvenirs van haar lange leven. Wat vond ik dat altijd spannend. Al duik ik bij deze kringloop minder écht oude spullen op. Er staat wel wat antiek en in de boekenhoek ontdek ik vroege drukken van enige klassieke romans, maar het gros van het aanbod verdient eerder het predikaat tweedehands dan vintage. Dat is niet per se slecht, maar verwacht dus geen Deense designlamp uit de sixties.

Kringloop Oosterwolde lampen

“U komt wat lampen brengen? Oh, gooi ze daar maar gezellig neer joh.”

Kringloop Oosterwolde kopjes

Hele gezellige kopjes (en zonder stof!).

Kringloop Oosterwolde meubels

De zoldervloer kraakt als een dolle, maar je zakt er echt niet doorheen. Denken we.

Kringloop Oosterwolde stoelen

Afkomstig uit een Friese boerderij in de buurt?

Kringloop Oosterwolde kasten

Leen ergens een mijnwerkershelm. Je gaat hem in deze donkere grot zó nodig hebben.

Over lampen gesproken: er mogen er binnen Kringloophal Oosterwolde best wat meer aangedaan worden. Behalve op schoonmaakmiddelen besloot de leiding ook op verlichting te bezuinigen, lijkt het wel. Sommige gangetjes en hoekjes zijn zo donker dat oude angsten me na een uurtje parten beginnen te spelen. Of ik soms bang ben dat vanachter een stellage ineens een bloeddorstige zombie tevoorschijn springt? Welnee, maar al dat blinde gegraai in het halfduister brengt wel mogelijke andere gevaren met zich mee. Ik gebaar naar Marie-Cecile: wegwezen. Straks heb ik weer een groezelige vibrator in mijn handen.

Kringloophal Oosterwolde
13 Aprilstraat 40
8431 GE Oosterwolde
Tel. 0516-513260
kringloophal-oosterwolde.nl

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Morsige groetjes uit Oosterwolde Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

1.8


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑