...

Expositie Jan Sluijters museum collectie Singer Laren go with the vlo

Gepubliceerd op 10 april, 2018 door Danny Post

0

Museum Singer Laren krijgt miljoenenkunst cadeau

Knallende champagnekurken in museum Singer Laren. Els Blokker, de weduwe van zakenman Jaap Blokker, schenkt het Gooise museum ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten. Haar cadeautje is vele tientallen miljoenen euro’s waard. 

Binnenkort moeten we allemaal naar museum Singer Laren, want door de schenking van Els Blokker wordt het museum in één klap een trekpleister van internationale allure. Het betreft de zogeheten Nardinc Collectie, een verzameling van ruim honderd schilderijen van Nederlandse avant-gardisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ze waren het trotse bezit van Els en haar man Jaap Blokker, grondlegger van het Blokker-concern.
Nadat Jaap in 2011 stierf, besloot Els dat ze hun ‘kindjes’ niet langer voor zichzelf wilde houden. In Museum Singer Laren vond ze het perfecte nieuwe onderkomen voor ze. “De Collectie Nardinc is door Jaap en mij met heel veel liefde, plezier en passie opgebouwd,” aldus Els. “De collectie hoort bij Laren en bij Singer Laren voel ik me thuis. Ik vind het heel belangrijk dat de collectie bij elkaar blijft en ik hoop dat mensen die straks naar de schilderijen komen kijken, daar enorm van genieten, net zoals Jaap en ik dat altijd hebben gedaan.”

Jan Sluijters schilderijen Singer Laren go with the vlo

Het echtpaar Blokker was vooral fan van de orgastische kleuren van Jan Sluijters.

Jan Sluijters schilderij Singer Laren fietsers go with the vlo

Larens landschap met fietsers, 1911.

Bal Tabarin (links) schilderde Sluijters in 1907 in Parijs. Het hangt nu in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Jan Sluijters schilder atelier jaren dertig go with the vlo

De meester aan het werk in zijn atelier tijdens de jaren dertig. (Rijksmuseum Amsterdam/Jacob Merkelbach)

Jan Sluijters schilderijen boek go with the vlo

Pas in 2020 gaat de Nardinc vleugel open. Verzacht het wachten met dit prachtige boek over Jan Sluijters.

In de collectie bevinden zich werken van Leo Gestel, Kees van Dongen, Ferdinand Hart Nibbrig, Theo van Rysselberghe, Piet van der Hem, Jan en Charley Toorop, Kees Maks, Dick Ket en Carel Willink. Rode draad zijn veertig werken van de vermaarde kunstschilder Jan Sluijters (1881-1957). Hij was de absolute favoriet van de Blokkers en je hoeft maar naar zijn schilderijen te kijken om te snappen waarom. Felle kleuren, expressieve penseelstreken, de levenslust spat van de doeken. Jan omschreef zijn werk als “een strijd met de materie om tot uitdrukking te komen wat er in mij leeft en groeit”. Vandaar ook zijn bijnaam ‘schilderbeest’.
Om de bezoekers in stijl van haar schenking te kunnen laten genieten, financiert Els Blokker tevens de bouw van een nieuwe vleugel aan het museum. Het is de bedoeling dat deze Nardinc vleugel eind 2020 opent voor het publiek. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: “Dit is een droom die uitkomt. Dankzij de schenking van Els Blokker kunnen wij permanent het ontstaan en de bloei van het Nederlands modernisme aan het publiek laten zien. We zijn Els Blokker enorm dankbaar dat we van haar zo’n omvangrijke schenking van topwerken mogen ontvangen.”

Singer Laren
Oude Drift 1
1251 BS Laren
Tel. 035-5393939
singerlaren.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑