...

Opknappertje mussomeli-huizen-1-euro-kopen-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 21 november, 2017 door Danny Post

3

Opnieuw voor nop wonen op Sicilië

Het Siciliaanse stadje Mussomeli ligt op ieders lippen. Daar kun je al voor één euro een huis kopen met meerdere etages, een tuin en veranda.

Ik heb het geweten toen ik in 2015 schreef over het Siciliaanse dorp Gangi waar men gratis huizen weggaf. Het is nog steeds een van de meest gelezen posts op Go with the Vlo. Wij Hollanders houden van gratis en al helemaal in combinatie met een zonnige bestemming.
In navolging van Gangi zetten steeds meer andere Siciliaanse gemeentes soortgelijke acties op en allemaal met hetzelfde doel: om de leegloop een halt toe te roepen en nieuwe inwoners aan te trekken. Op het Italiaanse eiland verkassen jongeren namelijk massaal van het platteland naar de steden, omdat daar meer werk is. Bloeiende gemeenschappen veranderen langzaam in spookplaatsjes. Honderden huizen worden al jaren niet meer bewoond. En dat terwijl het leven er zo fijn kan zijn. Rust, ruimte, veel zon en het lekkerste eten. Wat wil je nog meer?

mussomeli-dorp-italie-1-euro-go-with-the-vlo

Mussomeli ligt op twee uur rijden van de luchthaven Trapani-Birgi. (sicily.co.uk)

mussomeli-sicilie-gratis-huis-straat-go-with-the-vlo

Voor één euro kun je voortaan bij de locals horen.

mussomeli-huizen-1-euro-go-with-the-vlo

Hoe lang zou hier al niemand meer gewoond hebben?

sicilie-mussomeli-huizen-een-euro-go-with-the-vlo

Een pittoresk hoekje dat weer rumoer verdient.

sicilie-mussomeli-huizen-vakantie-go-with-the-vlo

De bezems en schoonmaakmiddelen kosten meer geld dan dit huis zelf.

In het Siciliaanse Mussomeli zijn ze nu ook aan het stunten geslagen. Het stadje heeft nog best een redelijk aantal inwoners, zo’n 11.000 in totaal, maar snakt naar nieuwkomers. Flavio Cioffi, een Belg met Siciliaanse roots, zette daarom het 1 euro-project op. Dit is een site met daarop de lege huizen in Mussomeli. Geïnteresseerden kunnen ze al vanaf één euro per stuk overnemen mits zij deze dan ook opknappen en onderhouden. Flavio heeft een persoonlijke connectie met de streek en de leegstand doet hem pijn. “De oma van mijn vrouw komt uit Mussomeli. Toen ik daar was, zag ik hoe mooi het is, wat de problemen zijn en hoe goedkoop je er iets kunt kopen.”

Voor een olijf en een ei
Hoewel in principe iedereen zich kan aanmelden, richt de in België woonachtige Flavio zich vooral op de Belgen. Hij treedt op als tussenpersoon en helpt bij de aankoop van de woningen. Het loopt storm. Zo kocht de Luikse loodgieter Sofiane met Flavio’s hulp een drie verdiepingen tellend pand in het hart van Mussomeli met uitzicht op het kerkje Santuario Madonna Dei Miracoli. Zijn huis heeft bovendien een veranda en een tuin. En dat allemaal dus voor één euro. Sofiane bekeek drie huizen in het dorp en viel voor de laatste. “Vooral vanwege de goede staat. En de ouderwetse keuken. Alles is betegeld.”

mussomeli-huizen-sicilie-1-euro-balkon-go-with-the-vlo

Het zijn ook geen krotten die van de hand gaan.

mussomeli-huizen-sicilie-balkon-straatjes-go-with-the-vlo

’s Zomers zoekt men in de schaduwrijke straatjes beschutting tegen de felle zon.

sicilie-eiland-go-with-the-vlo

Sicilië is héérlijk. Ik was er vorig jaar en kan het iedereen aanbevelen. (sicily.co.uk)

sicilie-mussomeli-huizen-1-euro-straatje-go-with-the-vlo

Niet elk pand kost één euro. Je hebt ook iets duurdere exemplaren waar minder aan hoeft te gebeuren.

mussomeli-huizen-balkon-sicilie-1-euro-go-with-the-vlo

Kletsen vanuit je raam met de overburen. Dramatisch schreeuwen mag.

Doe wel je huiswerk als je je aanmeldt. Check of er geen nare verrassingen aan een huis kleven zoals (belasting)schulden of leningen. Verder zijn de regels omtrent eigenaarschap in Italië niet altijd helder. Het is slim om een Engelssprekende, niet-Italiaanse jurist in te huren die de lokale regelgeving kent als zijn broekzak. Ook is er dus de verplichting om te renoveren. “Maar dat renoveren kan al voor pakweg 15.000 euro,” zegt Flavio. En ben je geen klusser? “Er staan ook grotere huizen te koop waaraan je veel minder werk hebt, voor pakweg 10.000 euro. En zeer grote villa’s voor minder dan 50.000 euro.” Behalve voor Mussomeli bemiddelt Flavio ook voor de naastgelegen gemeente Acquaviva Platani, die met duizend inwoners nog kleiner is.
In Mussomeli zijn ze zo blij met Flavio dat ze hem binnenkort tot ereburger zullen maken. Applaudisseer je tijdens de ceremonie mee vanaf jouw spotgoedkope balkonnetje?

Kijk voor meer informatie op case1euro.it.

 

mussomeli-huizen-1-euro-sicilie-go-with-the-vlo-2

In Mussomeli zijn ze maar wat blij met al die nieuwkomers. Ze noemen ze hun redders.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Opnieuw voor nop wonen op Sicilië

  1. Michèle says:

    Geweldig.

  2. Pingback: Nederlandse dromers redden Italiaans spookdorp | Go with the Vlo

  3. Pingback: Voor één euro een huis in Sambuca op Sicilië | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑