...

Flea your style enschede-het-goed-kringloopwinkel-go-with-the-vlo-4

Gepubliceerd op 10 mei, 2017 door Danny Post

1

Nathalie werkt bij de kringloop: “Elke dag is anders.”

Hoe is het om in een kringloopwinkel te werken? Hartstikke leuk, zegt de 24-jarige Nathalie van den Hout van Het Goed in Enschede. Ze vertelt over de mooie designerkleding die ze tegenkomt tijdens het sorteren, maar ook over de ranzige verrassingen. Zoals die ene keer dat ze een tas met afgedankte sexspeeltjes onder haar neus geschoven kreeg…

We beseffen het ons niet altijd: bij veel kringloopwinkels krijgen behalve spullen ook mensen een nieuwe kans. Neem nu kringloopketen Het Goed. Daar heeft een deel van het personeel een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Dit zijn mensen die langer dan zes maanden niet aan het reguliere arbeidsproces hebben deelgenomen. Omdat ze bijvoorbeeld kampen met een ziekte, geestelijk even niet zo lekker gaan of door een handicap deels arbeidsongeschikt zijn. Het Goed biedt zulke mensen een baan aan zodat ze weer terug in de maatschappij komen.
Een van hen is Nathalie van den Hout. Ze werkt sinds een jaar met heel veel plezier op de textielsorteerafdeling van Het Goed in Enschede. Achter de schermen ziet de 24-jarige dagelijks de mooiste spullen binnenkomen. Een positie waar ik stiekem best heel jaloers op ben (en velen met mij, vermoed ik). Dus zodra ik de kans krijg, móet ik haar gewoon enkele vragen stellen.

Hoe ben je bij Het Goed in Enschede terechtgekomen?
“Ik heb in het verleden te maken gehad met een behoorlijke depressie. Daardoor was ik niet in staat om te werken en kreeg ik een Wajong-uitkering. Toen ik hersteld was en en er weer aan toe was om terug te keren in de maatschappij, kwam ik via een jobcoach bij Het Goed Enschede terecht. Ik kreeg een sollicitatiegesprek en ben nog dezelfde dag aangenomen.”

Was je zenuwachtig om weer te beginnen?
“Best wel. Ik was zo’n twee jaar uit de running geweest. Niet gewerkt, geen sollicitaties, niks. Het is een behoorlijke drempel om dan weer te beginnen. En ik ging in één keer van nul naar 38 uur per week. Dus die stap was huge. Later bleek 38 uur ook net iets te veel van het goede en hebben we mijn uren wat omlaag geschroefd. Ik werk nu 32,5 uur per week. Dat gaat prima.”

nathalie-van-den-hout-het-goed-enschede-go-with-the-vlo-2

Na een moeilijke periode laat Het Goed Nathalie weer volop lachen.

het-goed-enschede-nathalie-van-den-hout-go-with-the-vlo

Haar werkplek waar ze de tofste tweedehands kleding voor je selecteert.

Je andere collega’s hebben ook een verleden. Geeft dat rust?
“Ja. Er is onderling veel begrip voor elkaars situatie. Wanneer ik een dag even niet zo goed in mijn vel zit, zien ze dat aan me en laten ze me met rust. Morgen weer een nieuwe dag.”

Zie je je baan bij Het Goed als een tussenfase op weg naar een andere, ‘gewone’ baan?
“Toen ik hier kwam, dacht ik er wel zo over. Maar inmiddels zou ik het niet erg vinden om hier nog een tijdje te blijven. Het Goed Enschede voelt als een tweede thuis. Je wordt heel snel opgenomen in het team en het is supergezellig. Ik heb het enorm naar mijn zin.”

Wat zijn jouw taken op de textielsorteerafdeling?
“Ik en mijn collega’s prijzen de kleding en sorteren wat er binnenkomt. Daarnaast zorg ik dat de bestellingen iedere woensdag klaarstaan om verstuurd te worden naar de andere filialen. Het Goed heeft zes sorteercentra in Nederland en dit is er een van. We sorteren kleding voor zes filialen: Hengelo, Deventer, Wijhe, Wolvega, Nijmegen en natuurlijk ons eigen filiaal, Enschede.”

kringloop-het-goed-enschede-inzamelen-go-with-the-vlo

Gouden textielbergen?

kringloop-het-goed-enschede-textiel-go-with-the-vlo

Het sorteren kan beginnen.

De kledingbergen in jullie hal zijn enorm.
“Er komt zo ongelooflijk veel binnen! We hebben in de hele regio verzamelcontainers staan waar mensen hun oude textiel in kunnen gooien. Met vrachtwagens wordt het hier naartoe vervoerd, in kisten gestort en die kisten worden naar de sorteerband gebracht. Zodra die kisten geleegd worden, weet je niet wat je ziet. Echt van álles. Ik sta er nog steeds van te kijken.”

Noem eens wat?
“Veel designerspullen, maar ook veel namaak. Nep is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Soms ziet de buitenkant van een tas er fantastisch uit, maar dan kijk je erin en ga je toch weer twijfelen. Het is een kunst apart om de echte designerspullen ertussenuit te vissen. Zo leuk als dat lukt. Eén keer kwam er op de band bijvoorbeeld een hemdje van Gucci voorbij. Je voelde aan de stof gewoon dat-ie echt was. Bovendien zat het prijskaartje er nog aan, hij was behoorlijk duur geweest. Nee, ik heb hem niet meegenomen. Ik vond het hemdje afschuwelijk haha.”

het-goed-enschede-kringloop-schoenen-textiel-go-with-the-vlo

Wat is echt en wat is nep? Nathalie en haar collega’s letten scherp op.

nathalie-van-den-hout-het-goed-enschede-go-with-the-vlo

Wees gerust: wat niet in de winkels belandt, gaat bijvoorbeeld naar Afrika. Niets wordt weggegooid.

Wat vind je wel leuk?
“Ik ben nu in verwachting dus als ik leuke babyspulletjes spot, neem ik ze zeker mee. Niet gratis, ik betaal ervoor natuurlijk. De prijs bepaalt mijn leidinggevende. Elke medewerker van Het Goed krijgt twintig procent personeelskorting.”

Hoe gaat het sorteren precies in z’n werk?
“We zijn vrij kritisch, willen echt meegaan met de tijd. Oude omabroeken en vale T-shirts komen bij ons niet meer de winkel in. We kijken naar de trends van nu en selecteren daarop. Voorbeeld: Chanel heeft van die fantastische espadrilles en wij hebben nu al soortgelijke schoenen in de winkel. Hippe lofers hebben we ook. Verder hebben we veel bontjassen. Neppers en echte. Zulke jassen zijn op dit moment razend populair onder jonge meiden. Ze hangen meestal nog geen half uur in het rek. Vooral op zaterdag, onze drukste dag, vliegen ze de winkel uit.”

het-goed-enschede-vintage-bontjas-go-with-the-vlo

Dankzij vrouwen als Kate Moss en Kylie Jenner zijn bontjassen weer zeer populair.

enschede-het-goed-zomerkleding-tweedehands-go-with-the-vlo

Elke dag glijden er honderden kilo’s gebruikte kleding door Nathalies handen.

Bij Het Goed Enschede hangen nu ook de fraaiste bruidsjurken.
“Klopt. We kregen zo’n twintig handgemaakte oude trouwjurken van de ontwerper Alberto Axu binnen. Hij heeft een winkel in Zeist en zat voorheen in Enschede. Alberto kwam ze zelf brengen, hij wilde de jurken graag aan ons schenken. Zo bijzonder. Laatst verkochten we er één aan een dame die een rottijd achter de rug had: haar vader was overleden en haar financiële situatie was niet goed. Zij wilde trouwen met haar vriend en zocht een mooie, betaalbare jurk. Voor 95 euro had ze een originele Alberto Axu in perfecte staat. Dolgelukkig was ze.”

Wat vind je het leukst aan je baan?
“Ondanks het feit dat ik eigenlijk iedere dag dezelfde handelingen verricht, is het werk toch heel divers. Dat komt door het avontuur. Wat zal ik nu weer aantreffen? Ik weet wat ik moet doen, maar ik weet nooit wat me te wachten staat. Het aanbod wisselt voortdurend en dat maakt elke dag anders. Ik hou van die spanning. Ik ben van nature heel nieuwsgierig.”

trouwjurken-het-goed-enschede-go-with-the-vlo

Nathalie in een jurk van Alberto Axu. Voor even de kringloopbruid!

het-goed-enschede-kringloop-bruidsjurken-go-with-the-vlo

Voor minder dan honderd euro in een designerjurk naar het altaar.

Wat doen jullie eigenlijk met ondergoed en zwemkleding?
“We pakken alleen de lingerie en zwemkleding op waar de kaartjes nog aan zitten. De exemplaren die dus nog nooit gedragen zijn. Of die in een zodanige staat verkeren, dat ze vrijwel nieuw zijn. Maar zodra ik een verfrommelde oude onderbroek over de band zie gaan, raak ik hem niet eens aan. Dat is echt een no-go voor mij.”

Waren er nog andere dingen waar een luchtje aan zat?
“Het gekste wat ik ben tegengekomen, was een tas die vol zat met gebruikte – laat ik het netjes zeggen – 18+ speeltjes. Ik trok de tas open en zag ineens allemaal van die speeltjes. Toen dacht ik echt: iiiiiieee!! Zo vies. (lacht) Zoiets wil je ook echt niet in de winkel hebben!”

Kringloopwinkel Het Goed
Lonnekerbrugstraat 99
7547 AK Enschede
Tel. 053-4332944
hetgoed.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Nathalie werkt bij de kringloop: “Elke dag is anders.”

  1. Dani says:

    Ik ken al meer dan 20 jaar Het Goed, en vind het een vreselijke dure kringloop en kan er zelf nooit slagen. Ik ga liever naar de kringloop in bijv Losser of buiten rommelmarkten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑