...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 12 september, 2015 door Danny Post

0

Niet één maar drie nazi spooktreinen??

De hysterie rond de ontdekking van een nazitrein in Polen tempert maar niet. Gisteren werd bekend dat er onder de grond misschien zelfs drie treinen staan. Goudzoekers ploegen alles om op zoek naar mogelijke schatten. Daarbij viel al één dode. Ondertussen gaan er geruchten dat de vracht geen goud maar iets veel luguberders was…

Ik heb er al drie keer over geschreven (lees hier, hier en hier), maar het nieuws over de nazitrein in Polen blijft komen. Tijdens een grote persconferentie gisteren maakte de Poolse explorer Krzysztof Szpakowski bekend dat hij twee tunnels en een gigantisch ondergronds complex in de omgeving van de stad Wałbrzych heeft ontdekt. Ze maakten naar alle waarschijnlijkheid deel uit van het Project Riese (‘Reus’), een ondergrondse stad van geheime tunnels en ondergrondse ruimtes die de nazi’s tussen 1943 en 1945 bouwden in de regio van Neder-Silezië. Hiervoor werden circa 30.000 oorlogsgevangenen en gevangenen uit concentratiekampen ingezet. Krzysztof: “Deze stad moest de inner circle van Hitler de kans bieden om een aantal jaar te overleven in het geval van een atoomaanval door de geallieerden.”

Nazitrein tunnels Polen

In de Poolse bodem gaan vele nazigeheimen verborgen….

Nazi goudtrein Polen

Heeft dit monster zich er stiekem ingegraven?

Krzysztof deed zijn onthulling na alle berichten dat er ergens in dezelfde streek een nazitrein zou zijn gevonden. “Dit bespoedigde mijn beslissing om de lokale autoriteiten in te lichten.” Om zijn beweringen kracht bij te zetten, toonde hij gisteren enkele beelden van de tunnels die hij met behulp van grondradar maakte. Volgens Krzysztof zullen er explosievenexperts nodig zijn om de toegang naar de tunnels, die zich vlakbij het dorpje Walim bevinden, vrij te maken. Verder denkt hij dat het heel goed mogelijk is dat er niet één maar zelfs drie nazitreinen in de tunnels staan. Zoveel zijn er namelijk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in deze streek ‘kwijtgemaakt’ door de Duitsers. Bewoners spreken er al decennia over. Over wat er in de trein ligt was hij, net als de autoriteiten die bij de persconferentie aanwezig waren, minder loslippig. Het is veel te vroeg om daar uitsluitsel over te kunnen geven. Eerst moeten ze die tunnels maar eens in zien te komen. “Ik ga niet zeggen dat we zeker de Barnsteenkamer zullen vinden of dat het om een goudtrein gaat. Dat vind ik onverantwoordelijk. Het enige dat we weten is dat destijds drie treinen de stad Wrocław verlieten, twee waren gepantserd en de andere vervoerde grondstoffen. Voor de rest zijn het nog een hoop wilde verhalen.”

Schatjagen tot de dood erop volgt
De terughoudendheid van Krzysztof en de autoriteiten wordt deels veroorzaakt door de dood van een Poolse goudzoeker eerder deze week. De 39-jarige man was met twee vrienden in een oude grafkelder aan het rondsnuffelen toen hij plotseling in een diepe put stortte. Het is een voorlopig dieptepunt in de massahysterie die de nazitrein veroorzaakt heeft. Honderden mensen zijn rondom Wałbrzych neergestreken in de hoop dat zij de autoriteiten te slim af zijn en de trein als eerste bereiken. In hun zucht naar rijkdom gooien ze alle voorzichtigheid overboord.

Nazitrein tunnels Riese Project

Kaartje in de hand en gáán. Schatjagers slaan alle waarschuwingen in de wind.

Nazitrein tunnels Polen oorlog

Eng? Gevaarlijk? Men heeft er lak aan.

Daarom is er ook besloten om het gebied waarin de trein zich zou bevinden af te sluiten voor het publiek en eerder naar de trein te gaan graven dan aanvankelijk de bedoeling was. De Poolse regering wilde daar eigenlijk pas in het voorjaar mee beginnen, maar vanwege alle gekte wordt dit proces nu versneld. Hoewel men meerdere malen gewaarschuwd heeft dat de trein mogelijk vol met boobytraps zit (een explosief cadeautje van de nazi’s om ervoor te zorgen dat niemand ongestraft aan hun spullen komt) en dat de tunnels van het Project Riese niet veilig zijn om zonder gids te betreden, trekken de meeste mensen zich er geen fluit van aan. Ze spitten, graven en boren er in het geniep op los, wat de autoriteiten ook zeggen.

Rare radarfoto
Onlangs zijn ook de namen bekend geworden van de twee mannen die de trein naar eigen zeggen ontdekten langs een spoor van vier kilometer tussen Wrocław en Wałbrzych. Het gaat om de Poolse bouwvakker Piotr Koper en de Duitse genealoog Andreas Richter. Het duo heeft een officiële verklaring afgelegd, waarin ze nogmaals benadrukken dat ze keihard bewijs hebben dat de trein bestaat. “We hebben de trein gelokaliseerd dankzij de research die we zelf hebben gepleegd plus de verklaringen van een aantal getuigen.” Zoals bekend was de belangrijkste getuige naar verluidt een (anonieme) man die de Duitsers in 1945 hielp om de gepantserde trein in een tunnel te verbergen. Hij onthulde de locatie op zijn sterfbed en gaf de mannen zelfs een tekening van de plek om ze op weg te helpen.

Nazi goudtrein mannen Polen go with the vlo

Namen Andreas en Piotr een creatief loopje met de waarheid?

Radarfoto nazitrein of toch niet

De beruchte goudtrein-foto.

De belangrijkste bewijzen die Piotr en Andreas hadden voor het bestaan van de trein waren de foto’s die ze met grondradar maakten van de bodem. Ofschoon daar nu iets raars mee aan de hand is. Nadat Piotr en Andreas op hun site zo’n foto plaatsten met de tag ‘Goudtrein’, kregen ze allerlei experts op hun dak die zeiden dat dit geen echte radarfoto was, maar een goedkope computeranimatie. Inmiddels ontkennen de mannen dat de foto op hun site de goudtrein voorstelde, al houden ze vol dat hun vondst beslist geen hoax is. Ze spreken de waarheid.

Wie vond de nazitrein echt?
Vreemd? Het wordt nog vreemder. Een clubje fanatieke schatjagers dat zich de Silezische Onderzoeksgroep noemt, claimt dat de mannen de locatie van hen jatten. Zij hadden de trein enige jaren geleden al gevonden. Ook anderen uit de regio die al langer naar de trein(en) zoeken, beweren dat Piotr en Andreas aan de haal gingen met informatie die zij eerder vergaarden. Dit zouden ze gedaan hebben uit hebberigheid en sensatiezucht. De trein bestaat, maar aan het verhaal dat zij hem met zijn tweetjes ontdekten zit op zijn minst een klein luchtje.

Nazitrein tanks Polen

Bekijk deze foto goed en vergelijk.

Duitse gepantserde trein Polen

Herken jij er zo’n gepantserde trein op?

Dit lijkt te worden gestaafd door een andere foto die deze week uitlekte en waarop wel heel duidelijk de contouren van een gepantserde trein te zien zijn. De foto werd vorig jaar (!) door drie mannen getoond aan curator Michal Mackiewicz van het Poolse Legermuseum. “Ze beweerden dat ze wisten waar er een gepantserde trein uit de oorlog verborgen was,” aldus Michal. Hij zag de trein ook op de foto, maar benadrukt dat eventueel goud er natuurlijk niet op te zien was. Het museum zou de plek met de mannen verder onderzoeken, maar het contact werd ineens verbroken. Pikant detail: Michal zegt dat noch Piotr Koper noch Andreas Richter zich onder die drie mannen bevond. Toch zou dit wél het beeld zijn dat beide heren vorige maand aan de autoriteiten toonden en dat staatssecretaris Piotr Zuchowski van het Poolse ministerie van Cultuur deed verklaren dat hij er ‘voor 99 procent zeker van was’ dat er zich onder de grond iets bevond. Maar hoe kwamen Piotr en Andreas dan aan de foto? En wie waren de drie onbekende mannen die er voor het eerst mee naar Michal Mackiewicz gingen? Zoveel vragen…

Dodentrein
De belangrijkse vraag blijft nog steeds wat zich in de trein bevindt. De meest fabelachtige scenario’s zijn al de revue gepasseerd: goud, edelstenen, verloren gewaande kunstwerken, de legendarische Barnsteenkamer. Allemaal mogelijk (er wordt gezegd dat de vinders een vrachtbrief hebben en dat het gaat om goud en zilver, maar niemand heeft deze nog gezien), maar langzaam doemt ook een ander, meer sinister scenario op. Een bron die nauw bij het onderzoek betrokken is, vertelde aan de Daily Mail dat de trein weleens lichamen kan bevatten. Het zou gaan om de overblijfselen van de concentratiekampgevangenen die de tunnels van het Project Riese bouwden. Zij werden hiervoor uit het nabije concentratiekamp Gross Rosen geplukt en per trein naar de bouwplekken gebracht. Toen de Duitsers in 1945 op de vlucht sloegen voor de Russen zouden ze alle ingangen van het ondergrondse Riese-labyrint hebben opgeblazen of dichtgemetseld, waardoor de trein met zijn menselijke inhoud ‘verdween’.

Gross Rosen concentratiekamp nazitrein

De gevangenen van Gross Rosen leidden een gruwelijk slavenbestaan.

Nazigoud nazitrein go with the vlo

Vindt men in de trein zakken met goudstaven, of lijken en chemische wapens?

Een andere, evenmin vrolijke mogelijkheid is dat er in de wagons chemische wapens liggen. Zodra de Tweede Wereldoorlog ten einde was, vonden de Engelsen en Russen meer dan 40.000 ton aan chemische wapens die ze erna in de Baltische Zee dumpten (ze liggen er nog steeds en vormen een tikkende tijdbom), maar men vermoedt dat er nog veel meer was. De bron: “Het vermoeden groeit dat er aan boord van de trein meer van zulke chemische wapens zijn. De gedachte dat het om goud en andere rijkdommen gaat, wordt minder aannemelijk. We zijn bang dat het vooral lijken en deze wapens zullen zijn. Als dat het geval is, kan het opgraven van de trein extreem gevaarlijk worden voor de mensen die daar in de omgeving wonen.”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑