...

Vlo nieuws Rotterdam bombardement kleur go with the vlo 10

Gepubliceerd op 22 juni, 2016 door Danny Post

2

Nog meer kleurendia’s van verwoest Rotterdam

Omdat de interesse voor de recent ontdekte kleurenbeelden van het bombardement op Rotterdam enorm is, heeft het Stadsarchief Rotterdam nog meer dia’s vrijgegeven. Go with the Vlo mag ze als eerste aan je tonen. Het zijn opnieuw pareltjes.

Foto’s: Stadsarchief Rotterdam, Flickr/Jan Sluijter, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Ik wilde vandaag eigenlijk een heel ander artikel plaatsen, maar enkele uren geleden kreeg ik plotseling een berichtje van het Stadsarchief Rotterdam waar ik erg blij van werd. Vanwege de overweldigende belangstelling voor de teruggevonden kleurendia’s van het bombardement op Rotterdam, heeft het archief besloten om er nog zes vrij te geven. Het zijn opnieuw beelden die werden gemaakt door amateurfotograaf Jan Willemstijn, net als de twaalf dia’s die ik je twee weken geleden liet zien in mijn eerste reportage over deze opmerkelijke ontdekking.

Rotterdam puinruimen bombardement go with the vlo

Puinruimer neemt een korte pauze. Het duurde maanden voordat de oude stad opgeruimd was.

Rotterdam bombardement kleur go with the vlo fiets

Deze boom kon het bombardement navertellen. De meeste gebouwen niet meer.

Rotterdam bombardement puinruimen go with the vlo

Een geschiedenis van eeuwen werd in één dag weggevaagd.

Rotterdam bombardement luchtfoto go with the vlo

Puzzelplaatje: welke gebouwen uit het oude Rotterdam bleven overeind? (hint: het zijn er niet veel)

Voor wie niet direct weet waar dit over gaat: niet zo lang geleden stuitten medewerkers van het Stadsarchief Rotterdam op twee doosjes met in totaal 34 kleurendia’s van het verwoeste Rotterdam. Deze waren per ongeluk over het hoofd gezien. Het was een belangrijke vondst: kleurenfoto’s van het bombardement zijn schaars en om er dan 34 tegelijk op te duiken, was ongelooflijk. Achttien dia’s waren geschoten door Jan Willemstijn en van de overige zestien oorlogsdia’s is de maker een groot vraagteken. Die laatste beelden mag ik je dan ook nog steeds niet tonen vanwege de angst voor mogelijk copyrightgesteggel. Al blijf ik vrolijk doorzeuren bij het Stadsarchief Rotterdam, ze zijn te mooi om in een kast te begraven.

Adieu oude Bijenkorf
Maar ik klaag niet. Met deze zes nieuwe beelden erbij hebben we in ieder geval alle achttien dia’s van Jan Willemstijn gezien en dat is een ervaring op zich. Drie dia’s focussen zich op de oude Bijenkorf van architect W.M. Dudok aan het voormalige Van Hogendorpsplein, het huidige Churchillplein. Twaalf bommen vielen er op het reusachtige glazen warenhuis en het zou een week branden. Nadat de rookwolken optrokken, werd duidelijk dat het gehele middengedeelte weg was. Zoals iemand het later beschreef, was het gebouw “als met een mes afgesneden”.

Rotterdam Bijenkorf bombardement go with the vlo

De oude Bijenkorf veranderde in een zwarte krater.

Bijenkorf Dudok Rotterdam go with the vlo

Het gebouw dat veel Rotterdammers het liefst herbouwd zouden zien. Deze foto’s maken duidelijk waarom.

Rotterdam bombardement Bijenkorf ruine go with the vlo

De voorkant van het warenhuis werd opgekalefaterd en kwakkelde door tot de late jaren vijftig.

Rotterdam bombardement Bijenkorf Gerzon go with the vlo

De gevelsteen die Jan Sluijter wil terughalen. In de verte warenhuis Gerzon, helaas in 1992 gesloopt.

Het voorste deel van de oude Bijenkorf, een derde ongeveer, werd provisorisch opgelapt en zou nog tot eind jaren vijftig dienst doen. Helaas werd het warenhuis nooit meer volledig opgebouwd. In 1957 nam een nieuwe en soberdere Bijenkorf aan de Coolsingel het stokje over. Doodzonde, vinden nog steeds veel mensen. Dudoks schepping had nooit gesloopt mogen worden. Dit zegt ook fotograaf Jan Sluijter. Hij is al sinds zijn jeugd in de ban van de oude Bijenkorf. “Mijn oma had altijd prachtige verhalen over ‘Het Paleis van Licht’, zoals het gebouw door Dudok was genoemd. In die tijd was het het modernste warenhuis van Europa met snelle liften en roltrappen. Mensen vergaapten zich aan de luxe spullen uit alle delen van de wereld.” Jan maakt zich al een tijd hard om een bewaard gebleven gevelsteen van het pand terug te halen naar Rotterdam. Verder post hij op zijn Flickr-pagina de meest waanzinnige foto’s van de oude Bijenkorf. Iets in mij zegt dat we deze kleurendia’s daar binnenkort ook wel terug zullen vinden!

Alle kleurendia’s van Jan Willemstijn in een groter formaat bekijken? Surf naar de Flickr-pagina van het Stadsarchief Rotterdam. Meer info over het Stadsarchief vind je op stadsarchief.rotterdam.nl. Nieuwsgierig geworden naar de oude Bijenkorf? Met de Flickr-pagina van Jan Sluijter ben je wel even zoet. Hij vergaarde meer dan tweehonderd foto’s en tekeningen van het iconische warenhuis. 

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Nog meer kleurendia’s van verwoest Rotterdam

  1. Pingback: Vroeger met een kleurtje | Go with the Vlo

  2. Pingback: Allereerste kleurenfoto's Rotterdam in één boek | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑