...

MCB Nummer 13 Rotterdam interieur totaal

Gepubliceerd op 22 december, 2014 door Marie-Cecile Beniers

2

Nummer13: geen ongeluksgetal

No nonsens met een flinke scheut rock ’n’ roll. Zo laat de Rotterdamse meubelzaak Nummer13 zich het beste omschrijven. De winkel grossiert in buisframemeubels en vintage Nederlands design, met hier en daar een toefje buitenlands (zoals Tubax uit België). We ontdekken de zaak als we er zes buisframe stoelen kopen. Meteen gecharmeerd van de fijne, relaxte sfeer die er in de winkel hangt, zijn we vastbesloten: hier willen we meer van weten! Dus schuiven we aan voor een kop koffie en een goed gesprek.  

Gispen, De Wit, Fana, af en toe wat Artifort, Campbell, Bas van Pelt, Pastoe, Spectrum: Nummer13 huisvest behoorlijk wat klinkende namen in haar pand aan de Linker Rottekade, aan het water in de Rotterdamse volkswijk Crooswijk. Niet bepaald een hotspot, maar dat heeft deze winkel niet nodig. Want na ruim dertien jaar is de zaak still going strong. En dat komt niet alleen door het geweldige aanbod, maar ook door het aanstekelijke enthousiasme van de twee vrouwen achter Nummer13: eigenaresse Sira en medewerkster Joyce. Sara is zeer handig met het restaureren van de vintage meubels en Joyce is meer de buisframe-specialist. Omdat Sira voor werk in het buitenland zit, schuiven we aan bij Joyce, om te praten over design, vintage en de liefde voor meubels. Als je haar hoort vertellen over haar werk, wordt snel duidelijk dat ze in deze winkel als een vis in het water is.

Nummer 13 Rotterdam facade 2

Openluchtmuseum vol designstukken.

Nummer 13 Rotterdam schilderij

Nummer13 is ons lucky number geworden.

Joyce: “Ik vond de winkel altijd al te gek en hiervoor werkte ik met vintage kleding. Het vrije van deze zaak spreekt me gewoon ontzettend aan.” Na het overlijden van oprichter Aad, enkele jaren geleden, nam Sira het stokje over. Samen met Joyce vormt ze het team van Nummer13. Joyce: “Ik vind het heel leuk om met mensen bezig te zijn en om ze blij te maken. Dat is mijn drive. Laatst bezorgde ik een oude Gispenbank, een Gispen G444. Die hebben we hier met veel liefde en zorg gerestaureerd. Geweldig om te doen. Kostte een rib uit hun lijf, maar als je dan ziet hoe gelukkig die mensen zijn. Dat is hartstikke leuk.” De liefde voor deze meubels voelt ze tot in haar botten. Haar ogen stralen als ze erover vertelt. “Soms kun je helemaal verliefd worden op iets. En elk meubelstuk heeft zijn eigen verhaal. De tijd waaruit ie komt, de ontwerper, het idee erachter. Dat vind ik machtig.”

Gek van design
Zelf is Joyce een behoorlijke verzamelaar. Overal in haar huis staan stoelen, op een verjaardag komt de brunette nooit een zitplek tekort. Ze heeft zelfs zoveel vintage design, dat de helft van haar meubels in de loods van haar vriend staat, die niet geheel toevallig ook in de business zit. Niet zo gek dat Joyce, net als haar klanten, af en toe helemaal verliefd wordt op een bijzonder ontwerp. Zoals op de unieke Gispen 412 stoel uit de Holland Amerika Lijn, waarvan ze de meer dan trotse bezitter is. Nog steeds is ze enthousiast als ze over die aankoop vertelt. Joyce: “Allereerst is het gewoon een hele mooie stoel. Het is een ontwerp uit de jaren dertig, maar wordt nog steeds gemaakt. Gispen maakt af en toe en rare zijsprong en daar is die lijn er eentje van. Deze is speciaal gemaakt voor de Holland Amerika Lijn en daarom loopt die boog ook zo door, zodat ie niet beweegt. Er zijn maar enkele stuks van gemaakt. Buiten het ontwerp en de tijd, heeft deze stoel ook nog een reis gemaakt. Op een boot. Dat is natuurlijk fantastisch. En ik ben Rotterdams, dus het klopt helemaal.”

Nummer 13 links de stoel van Marktplaats

Helaas is de Holland Amerika Lijn-stoel (l) niet te koop, maar genoeg ander moois.

Nummer 13 Rotterdam stoelen buiten

Joyce is bepaald geen groentje op het gebied van vintage stoelen.

Nummer 13 Rotterdam apothekerskast

Altijd een warm welkom!

Nummer 13 Rotterdam stopcontacten

Nummer13: ook voor oude wandcontactdozen en…

Danny ziet inmiddels bijna groen van jaloezie. Hij vraagt of ze aan hem zal denken als ze hem ooit wil verkopen. Joyce lacht: “Ik kan je garanderen dat dát zal nooit gebeuren!” De momenten dat je zulke unieke vondsten online vindt, worden wel steeds zeldzamer, zo zegt ze. “Je komt steeds lastiger aan je spullen. Het raakt op, mensen weten te goed wat ze in huis hebben. Ik kan me nog herinneren dat jaren terug de conciërge van de TU in Delft stoelen kwam brengen en dan moesten we de bureaus of de tafels er gratis bij nemen. Nu zijn we blij als we een tafel en een stoel samen hebben. Dat deze meubels waardevast zijn, dat klopt dus wel.”

Voor elk budget
“Tegenwoordig merk je dat retro een behoorlijke hype is, want jonge twintigers komen nu ook snuffelen. En die vinden het helemaal te gek. Maar we moeten het wel hebben van de mensen die wat ouder zijn en die begrijpen dat een stoel achthonderd of duizend euro kost. We hebben ook retro stoeltjes voor twintig euro of een retrolampje voor vijftien euro. Daarmee kan je mooi beginnen. Dat gebeurt ook. De mensen met een klein budget worden exact hetzelfde geholpen als de mensen met een groot budget. We hebben zoveel verschillende types en materialen, dat je voor een kleinere prijs echt wel een hartstikke leuke buisframestoel vindt. En als wij er geen werk aan hebben gehad qua restaureren en stofferen, scheelt dat natuurlijk ook in de prijs. Bij sommige stoeltjes kunnen we wel rommelen met de prijs, bij andere gaat dat weer niet. Die zweefstoeltjes zijn bijvoorbeeld altijd wat duurder.”

Nummer 13 Rotterdam stoel plus bakelieten handgrepen

….bakelieten deurklinken.

Nummer 13 Rotterdam stoel

Voor de vintagemaagden zijn er prima instapmodelletjes.

Nummer 13 Rotterdam oranje stoel

Dutch design: oranje boven.

Nummer 13 Rotterdam lampen

Ook voor spacey lampen is dit een buitenaards lekker adres.

Nummer 13 Rotterdam groene stoel

Met zo’n megalamp boven de eettafel is een hoed -of beter: helm- gewenst.

De no nonsense aanpak vertaalt zich ook in de prijzen. Joyce: “We proberen de prijzen scherp te houden. In Amsterdam vraagt men al snel stukken meer voor een industriële stoel. Oude gare stoelen, waar wij dertig euro voor vragen, gaan daar voor honderd weg. Er komen hier in de loods Franse handelaren inkopen, waarvan ik denk: jeetje hebben ze voor dat Pastoe naaidoosje driehonderd euro betaald? En we zijn bij ze in de winkel geweest en ze vragen er zo 1700 euro voor. Het is maar net hun verhaal en de uitstraling van de zaak en mensen geloven het.”

Mix & match
Wanneer je een buisframe-maagd bent en graag een eerste stuk wilt aanschaffen, ben je ook bij Nummer13 aan het goede adres. Sira en Joyce vertellen graag en heel boeiend over de meubels die ze in huis hebben. Bovendien hebben ze voor elk budget wel iets interessants. Joyce: “Een stoeltje is een leuk ‘instapmodelletje’. Die zwevende modellen bijvoorbeeld, waanzinnig comfortabel en je kan heel goed matchen met andere stijlen. Het is klassiek en modern tegelijkertijd. Staat heel mooi bij een houten tafel bijvoorbeeld. Sowieso vind ik het combineren met meubels uit andere tijden leuk. Daarom hebben we spullen uit verschillende decennia. Zet er een kastje uit de seventies bij bijvoorbeeld. Thuis doe ik dat ook.”

Nummer 13 Rotterdam kelder 3

Sixties flashback. In de kelder staan ook veel mooie retrospullen.

Nummer 13 Rotterdam kelder

Let op: zitgevaar! De kans is groot dat je niet meer wilt opstaan.

Nummer 13 Rotterdam kelder lamp

Welke zomervakantie uit vervolgen jaren zit hierin gestopt?

Nummer 13 Rotterdam lampen aan 2

Je kunt hier helemaal uit je melkglazen bol gaan.

Klantvriendelijkheid vinden de dames van Nummer13 heel belangrijk. Joyce: “We geven wel eens stoeltjes mee op zicht, zodat ze thuis kunnen zien hoe het bij de rest van hun spullen staat. Of ze het lekker vinden zitten. Er zijn ook klanten die sparen. Telkens weer een stoel en na een paar maanden hebben ze een leuke set. Dan hou ik de stoeltjes voor ze apart.”

Pakhuis vol design
Tip: als je er bent, vraag dan de dames altijd naar ‘de zolder’.  In het naastgelegen pand heeft Nummer13 een grote opslagruimte boven een kringloop die bijna bezwijkt onder de buisframe meubels en ander mooi spul. De zijn (nog) niet opgeknapt en dus goedkoper. Wie handig is, kan hier een goede designdeal sluiten. De eerste keer dat we de wankele trap opliepen kregen we gewoon kippenvel. Vol verwondering dwaalden we rond.

Nummer 13 zolder alternatief

Natte-droom-excursie. Vraag ook of je een kijkje mag nemen op de zolder.

Nummer 13 Rotterdam zolder overzicht

Kan er ooit sprake zijn van vintage overkill?

Nummer 13 Rotterdam stoffenkaart

Op het altaar dat Gispen heet, horen alleen de beste ribstoffen.

Nummer13 Rotterdam opknappertjes

Enkele renovatieprojectjes.

Nummer 13 Rotterdam groene stoel

Het duurt lang voordat je in deze gezellige chaos uitgekeken raakt.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een enorme werkplaats. Verborgen in Marconistraat in Rotterdam-West en slechts twee uurtjes in de week geopend (op zaterdag), dus zo’n beetje het best bewaarde vintagegeheim van Rotterdam. “Als mensen hier komen staan ze sowieso versteld van het aanbod. Het leuke aan deze winkel is dat als je op zoek bent naar iets specifieks, we hiernaast een opslag hebben met buisframestoeltjes én ook nog een werkplaats. De kans is groot dat je daar vindt wat je zoekt. Daarnaast restaureren en stofferen we alles zelf, we werken met een stoffeerder die al veertig jaar in het vak zit. Marmoleumbladen voor tafels maken we ook zelf. We hebben hier onderstellen liggen. Dus we kunnen altijd maatwerk leveren.” Dankzij de enorme voorraad en het maatwerk, pakt Nummer 13 ook regelmatig de interieurs aan van grote kantoren en horecazaken. Wanneer je een bezoekje brengt aan bekende Rotterdamse zaken als Dudok, Hotel New York, Bird, De Harmonie of het Dordtse Villa Augustus, is de kans groot dat je op een stoel of aan een tafel zit die van Nummer13 komt. Joyce: “Laatst hadden we een klus van tachtig stoelen. Dan zoek je samen verschillende stoeltjes bij elkaar, denk je mee over de kleuren en de stofkeuze. Daar stoppen we heel veel aandacht in. En uiteindelijk wordt het hartstikke leuk.”

Liever het origineel
Joyce is een purist en vindt replica’s eigenlijk armoe. Ze is niet bepaald fan van designklassiekers die opnieuw in productie worden genomen. “Ik vind het verschrikkelijk. Als mensen ervoor kiezen om nieuw in huis te halen, moeten ze dat echt zelf weten, maar het zou bij mij nooit in huis komen. Het zijn replica’s, dat kun je ook lezen op de site van Gispen, en dan betaal je rond de twee- drieduizend euro voor een stoel. Wat het gewoon niet waard is. Als jij investeert in een oud stuk, dan houdt dat zijn waarde. Maar als jij met een stoel van tweeduizend euro de Bijenkorf uitloopt, dan ben je de helft van je geld sowieso kwijt. Het is ander materiaal, terwijl deze oude stoelen hun dienst al hebben bewezen. Het zijn stoelen uit de jaren twintig en still going strong. Omdat wij ook restaureren en stofferen krijgen wij ook Dutch Originals aangeboden, als je bijvoorbeeld een bank uit elkaar haalt is het echt betreurenswaardig wat voor flutmateriaal ze gebruiken. Je betaalt voor de vormgeving, maar niet voor kwaliteit. Het is veel leuker om een echte Gispen in huis te hebben dan een replica.”

Nummer 13 Rotterdam retro bladen

Voor de newbies heeft Nummer13 wat vakliteratuur klaargelegd.

Nummer 13 Rotterdam ventilator

Opgewonden door al het moois? Deze ventilator houdt je hoofd koel.

Nummer 13 interieur stoelen totaal

Kleur bekennen: ga je voor knal, pastel of naturel?

Nummer 13 facade en klok

Zo 100% design als het klokje in Nummer13 tikt, tikt het nergens.

En daarmee laat Joyce nog maar eens zien hoe zeer ze hier op haar plek is. Tussen de vintage designmeubels, in een sfeer die open en professioneel tegelijk is. En daaraan dankt Nummer13 ook haar succes. “We moeten het niet van de toevallig passanten hebben. Maar na al die jaren is Nummer13 toch wel een naam in Rotterdam. Mensen weten ons te vinden. In het begin vonden vooral mensen uit Hillegersberg en Kralingen (de zogezegde ‘betere’ wijken in Rotterdam, GWTV) het juist heel leuk om in zo’n achterstandswijk een waanzinnig mooie winkel te vinden met echte topstukken uit de geschiedenis van de designmeubels.” Joyce ziet zich dan ook niet in een andere zaak werken. “Nee, echt niet. Als je eenmaal door het virus van design bent gegrepen dan kom je daar nooit meer vanaf.”

Nummer13
Linker Rottekade 13
3034 NT Rotterdam
Tel. 010-4134525
nummer13.nl
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Nummer13: geen ongeluksgetal

  1. Gerard says:

    Ik wil graag een van gispen 444 b3 laten bekleden, wat zijn daar ongeveer de kosten van. Gr

    • Danny Post says:

      Voor deze vraag kun je het beste contact opnemen met de mensen van Nummer13 zelf. Als je het artikel leest, zie je onderaan hun contactgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑