...

Gespot kruidenier-industrieel-en-zo-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 18 november, 2017 door Danny Post

1

Oldskool kruideniertje spelen bij Industrieel & Zo

Bij meubelloods Industrieel & Zo duiken steeds vaker fantastische oude winkelinterieurs op. Nu in de aanbieding: de volledige inrichting van een Duitse kruidenierszaak. 

Een van de beste nieuwkomers op vintage gebied is Industrieel & Zo in Ospel. Eigenaren Jan en Caroline Linders hielden zo van de stoere uitstraling van industriële meubels dat ze twee jaar geleden hun eigen zaak startten. Toch zijn het de ‘& Zo-objecten’ die er misschien nog wel meer uitspringen dan de lockers, werkbanken, fabriekslampen en op maat gemaakte tafels.
Zo verkoopt Industrieel & Zo namelijk ook oude winkelinterieurs. “Begin dit jaar vonden we in Frankfurt een compleet barbershopinterieur uit 1927,” vertelt Caroline. “Deze hebben we bijna in zijn geheel kunnen doorverkopen aan Barbier Pourbaix, een nieuwe barbershop in Gent.”

industrieel-en-zo-overzicht-vanaf-boven-ospel-go-with-the-vlo

Industrieel & Zoveel meer.

industrieel-en-zo-caroline-jan-linders-go-with-the-vlo

Caroline en Jan voelen een grote liefde voor elkaar én voor stoere oude spullen.

industrieel-en-zo-barbershop-1927-go-with-the-vlo

Een complete barbershop uit 1927. Wat een gouden vondst!

industrieel-en-zo-kruidenierswinkel-go-with-the-vlo

Het loont om soms de achterafweggetjes te nemen. Anders hadden ze dit kruideniersinterieur gemist.

En ze hebben net weer zo’n blikvanger binnen: een prachtig eikenhouten interieur van een kruidenierswinkel uit Zuid-Duitsland. Een toevalstreffer, vertelt Caroline. “Wij doen samen de inkoop en dat betekent dat wij regelmatig in het buitenland aan het rondrijden zijn. We hebben wel een agenda en een doel, maar staan altijd open voor mogelijkheden onderweg. Is er veel drukte op de snelweg of zelfs file, dan mogen wij van onszelf de ‘spannende route’ gaan volgen. Deze leidt ons vaak door kleine knusse dorpjes en wij hebben er een gewoonte van gemaakt om onze ogen goed de kost te geven. Na alle uren in de bus is het altijd fijn om in een dorpje te stoppen om de beentjes te strekken en een koffie plus een broodje bij de bakker te scoren.
Zo hebben we ook de kruidenierswinkel gevonden.”

S.O.S. kruidenier 
“Op de weg terug vanuit Oostenrijk stopten we in een Duits dorpje waar wij nog nooit van gehoord hadden,” vervolgt Caroline. “Tegenover de bakker stond een vrijstaand wit pand. Het oogde enigszins vervallen, maar je kon nog steeds duidelijk zien dat het een kruidenierswinkel was geweest.” Natuurlijk konden zij en haar man hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. “We gluurden door de ramen. Stonden er nog mooie spullen? Terwijl we dat deden, sprak een vriendelijke meneer ons aan. Hij vertelde dat de eigenaar gestorven was en dat zich helaas geen opvolgers hadden aangediend. Het pand was verkocht aan een projectontwikkelaar en zou afgebroken worden. De kinderen en kleinkinderen hoopten iemand te vinden met interesse voor de inrichting, zodat die nog een tweede leven kon krijgen. Deze man had ook de sleutel van het pand en na akkoord van de kleindochter heeft hij ons binnen alles laten zien.”

oetker-industrieel-en-zo-kruidenier-winkel-kassa-go-with-the-vlo

De kinderen en kleinkinderen van de laatste eigenaar wilden al dit moois per se redden.

industrieel-en-zo-kruidenier-kasten-go-with-the-vlo

Dat lieten Jan en Caroline zich geen twee keer zeggen. Hebben!

industrieel-en-zo-kruidenierswinkel-kast-go-with-the-vlo

Ze hopen dat één persoon de gehele winkel zal kopen.

royco-kruidenierswinkel-industrieel-en-zo-go-with-the-vlo

Dat gaat vast en zeker lukken.

Jan en Caroline waren onmiddellijk verliefd en kochten alles op. “Sinds de opening in 1951 was er niets meer aan de winkel veranderd. Zelfs de toonbank was nog helemaal intact. Inmiddels is alles schoon, verzorgd, waar nodig gerepareerd en staat het interieur in onze loods glimmend te wachten op een nieuwe eigenaar. De prijs bedraagt 6.500 euro. We hopen op een koper die het volledige interieur zal hergebruiken. Dat is ook onze uitdaging: om bijzondere dingen een unieke, nieuwe bestemming te geven.”

Sinds 1 november is Industrieel & Zo nog groter. Jan en Caroline besloten ook de aangrenzende loods te huren, waardoor de totale winkeloppervlakte nu duizend vierkante meter is. In de nieuwe loods tref je de kruidenierswinkel aan, samen met diverse vintage toonbanken, oud reclamemateriaal en veel oude apothekersflessen en -potten. De ruimte die in de andere loods vrijkwam, is nu als een vintage barbershop ingericht. Als verrassing zullen Jan en Caroline in de toekomst bevriende barbers vragen om ook de barbershop daadwerkelijk in gebruik te nemen. Industrieel & Zo is iedere zondag open van 12.00 tot 17.00 uur en verder op afspraak. Gebbelsweg 25a in Ospel. Alle info: industrieelenzo.nl, Facebook-pagina industrieelenZo.

Een korte versie van deze tekst verscheen vandaag in Volkskrant Magazine waarin ik elke week bijzondere objecten en adressen deel.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Oldskool kruideniertje spelen bij Industrieel & Zo

  1. Pingback: Een monster van een bibliotheekkast | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑