...

MCB

Gepubliceerd op 10 november, 2014 door Marie-Cecile Beniers

1

Oldskool sneaker heaven

Dozen met zeldzame oldskool Adidas sneakers, in stapels die reiken tot aan het plafond. Het Mekka van sneakerfreaks staat zonder twijfel in Buenos Aires. Daar is een oud stoffig winkeltje verstopt met een vintage collectie die zelfs Adidasbobo’s doet kwijlen.

Adidas-verzamelaar Gary Aspden is 24/7 op zoek naar unieke, zeldzame sneakers. Als een vriend hem een mailtje stuurt met het onderwerp ‘only in Argentina’, gaat meteen zijn pacemaker op standje Turbo. De mail toont foto’s van een winkel propvol oude blauwe schoendozen. Een schatkamer vol Adidasmodellen uit de jaren zeventig en tachtig die praktisch onvindbaar of gewoonweg vergeten zijn. “Spullen van de Wereldkampioenschappen uit 1978 en zelfs daarvoor. Ik kreeg gewoon hartkloppingen,” zegt Aspden.

GWTV-Adidas-carlos

Al jarenlang waakt Argentijn Carlos Ruiz over zijn vintage collectie.

De winkel blijkt van een 75-jarige sportzaakeigenaar die zijn oude inventaris koestert alsof het om zijn eigen bloedjes gaat. Een kleine natte droom voor sneakerfreaks en Adidasliefhebbers in het bijzonder. Aspden bedenkt zich geen moment en boekt een ticket naar Buenos Aires om de unieke collectie van deze oude baas met eigen ogen te bekijken. Met drie sneakervrienden en Adidas-mannen, (waaronder oud Stone Roses-zanger Ian Brown) reist hij af naar de Argentijnse vintage sportschoenenhemel.

Mannen op een missie
Als de Britten na een lange reis op de plek van bestemming komen kunnen ze hun ogen niet geloven. Zodra ze over de drempel van de zaak stappen, gelegen in een duf straatje achter een oude gevel, worden ze dertig jaar terug in de tijd geworpen. De dozen reiken tot aan het plafonds. Achter de winkel gaat de enorme vintage collectie gewoon door. Zelfs op de wc, onder de wastafel, overal staan dozen vol oldskool schatten gestapeld.

GWTV-Adidas-brian

Een blije Ian -Stone Roses- Brown: ‘Foooools gold!’

GWTV-Adidas-pulver

Waarschuwing! Dit beeld kan door sneakerfans als bijzonder schokkend worden ervaren.

Twee dagen lang mogen de heren zich met klamme handjes vergapen aan de unieke collectie. Elke doos die ze openen is weer een geluksmomentje. Sommige schoenen zijn nog puntgaaf, anderen hebben de tand des tijd minder goed doorstaan, de zolen helemaal verpulverd. Ook in de collectie: gave seventies jasjes, shirtjes en ballen. De mannen fotograferen zich gek en mogen zelfs spullen kopen. Uniek, aangezien Ruiz sinds de sluiting in 2004 niet meer verkoopt.

Schoenen als therapie
Het verhaal van eigenaar Carlos Ruiz is een trieste geschiedenis. De man wordt tien jaar geleden neergeschoten en beroofd, waarna een moeizame revalidatie van maar liefst twee jaar volgt. Als hij eindelijk weer aan het werk wil, blijkt dat hij zijn vergunning kwijt is en hij de hele papierhandel opnieuw moet aanschrijven. Ontmoedigd door alle formulieren, besluit hij zijn zaak op te doeken. “Ik was 65 jaar, weduwnaar, kon amper nog lopen.”

GWTV-Adidas-front

Behind closed curtains… twee dagen lang soppen hier vier Adidasfreaks.

Toch houdt hij zijn winkel intact. Hij ruimt de spullen niet op, sterker nog: elke dag brengt hij nog een bezoekje aan zijn geliefde winkel. Niet om er iets te verkopen, maar om te mijmeren om wat ooit was. Zelf beschouwt hij het als een soort therapie. Schoenen als therapie, hm, dit zal voor sommigen mensen (vrouwen?) niet eens zo heel gek klinken.

Only in Schiedam
Het verhaal doet me denken aan de Schiedamse sportzaak die een paar jaar geleden opheffingsuitverkoop hield. Deze compleet maffe verkoop (want oldskool sneakers tegen bodemprijzen) is compleet aan mij én aan collega GWTV’er Danny (nota bene een Schiedammer) voorbij gegaan. Ik hoor er pas van als ik een andere vrouw complimenteer met haar coole sneakers. “Bij een totale leegverkoop van een sportwinkel op de kop getikt,” glundert ze niet zonder trots.

GWTV-Adidas-cerrado

Poppetje gezien, kastje weer dicht.

Als ik de details hoor kan ik mijn jaloezie amper verbloemen. De dame in kwestie is meerdere keren naar de winkel gegaan om met tassen vol thuis te komen. Het resultaat: een indrukwekkende collectie van oldskool jasjes en sneakers van Adidas, Puma, Nike enzovoorts. En alles voor een spotprijsje. Zelfs haar vriendinnen zijn lekker los gegaan. Zucht. Wijze les, houd opheffingsverkopen in de gaten, vooral de oude familiezaken herbergen pareltjes.
De unieke collectie van senior Ruiz is overigens de inspiratie geweest voor een nieuwe collectie: Adidas Spezial. Ook zijn enkele paren tentoongesteld tijdens de speciale expositie die Aspden samenstelde in Manchester. 650 unieke vintage sportschoenen uit de persoonlijke collectie van sneakerverzamelaars werden daar getoond.


 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Oldskool sneaker heaven

  1. Waldo says:

    Waarom is het ingewikkeld om een paar adidas old skool te bemachtigen?
    Ze zijn er wel in NL, maar voor een rip off prijs.

    Bataviastad zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar te commercieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑