...

MCB Veiling Frans Molenaar

Gepubliceerd op 28 september, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Online veiling van spullen van Frans Molenaar

Straks slapen in het bed van Frans Molenaar? Of drink je liever thee uit een van zijn vergulde theepotten? Het kan allemaal, als je nu snel achter de computer kruipt en naar de online veiling gaat van Adams Amsterdam Auctions. Daar worden vandaag en morgen honderden privéspullen van de in januari van dit jaar overleden couturier verkocht.

Afgelopen weekend waren de kijkdagen van de veiling van Frans Molenaars spullen en die werden, zoals verwacht, goed bezocht (meer dan 1.500 mensen!). Geïnteresseerden mochten vrijblijvend in zijn woning van de modeontwerper rondlopen en konden zo ongegeneerd rondsnuffelen in de privéspullen van de man die vooral rijke societydames en BN’ers tot zijn vaste klanten rekende.

Veiling Frans Molenaar

Behind the candelabra.

Veiling Frans Molenaar

Oud versus jong.

Veiling Frans Molenaar

Werd de ontwerper geboren met een gouden lepel in zijn mond?

Veiling Frans Molenaar

Bij Frans thuis was het niet alles goud wat er blonk.

De ‘gouden kamer’ (waarvoor alle spullen eerst in een goudkleurig dompelbadje werden gestopt), de wc’s, zelfs de slaapkamers waren publiek terrein. Het was dan ook lekker druk in Molenaars huis vlakbij het Amsterdamse Vondelpark.

Uit de kunst
Molenaar was een groot kunstliefhebber. De couturier verzamelde graag doeken (van onder andere Karel Appel, Armando, Corneille, Toon Hermans en Jasper Krabbé) en dankzij zijn vriendschappen met veel kunstenaars kon hij vaak werken kopen nog voordat die op de markt kwamen. Daarnaast vond hij het ook heerlijk om zichzelf op het doek te laten vereeuwigen. In de veilinglijst vind je dan ook de nodige portretten van de Hollandse modekoning zelf.

Veiling Frans Molenaar

Eighties esthetisch.

Veiling Frans Molenaar

Naaste de modekoning zelf hing ook die andere royal aan de muur.

Veiling Frans Molenaar

Deze kubus is goud.

Het is leuk om de doeken uit de verschillende periodes te zien. Niet alleen zijn ze vaak heel kenmerkend voor de tijd waarin ze werden geschilderd, ook is het mooi om Frans langzaamaan op de schilderijen ouder te zien worden. En een aantal van die –totaal verschillende- portretten bij elkaar aan de muur zouden het best leuk doen. Wij vinden vooral de werken van Marte Röling erg mooi. De kunstenares maakte pentekeningen in zwart-wit van Molenaars mode, en die zijn typisch eind jaren zeventig, begin jaren tachtig en erg gestyleerd van aard. Ook de gouden Rubiks kubus zouden wij graag willen toevoegen aan ons eigen interieur. Tja, wat dat betreft zijn we toch kinderen van onze generatie.

Persoonlijke noot
Naast eyecatchers als de gouden kubus en de kunstwerken van Marte Röling (waar al behoorlijk hard op wordt geboden) zien we eerlijk gezegd ook aardig wat nondecsripte kunst terug die in een ziekenhuis of weinig verkwikkend kantoorpand niet zou misstaan.

Veiling Frans Molenaar

Wie kruipt er straks in Frans’ bed?

Veiling Frans Molenaar

Valse nichten onder elkaar: ‘hark’ Wim.

Veiling Frans Molenaar

Wie had dat gedacht? De couturier had nog een oud plakboek van Doris Day.

Veiling Frans Molenaar

En verzamelde vingerhoedjes. Minder verrassend misschien, toch leuk.

Behalve dat de 74 jaar oud geworden ontwerper een ijverige kunstverzamelaar was, zitten er tussen de vijfhonderd objecten ook verschillende spullen die behoorlijk persoonlijk zijn. Frans’ eigen bed bijvoorbeeld. En boeken die voor hem gesigneerd zijn, waaronder eentje van Pim Fortuin waarin de vermoorde politicus een lekkere valse sneer geeft richting ‘hark’ Wim Kok. Maar ook foto’s waarop de ontwerper poseert met internationale beroemdheden zoals Audrey Hepburn en Yves Saint Laurent.

Liflafjes
Pikant detail is dat volgens sommige intimi van Frans de beste stukken niet in de veiling terug te vinden zijn. Volgens hen zouden slechts de leftovers worden geveild. Maar waar die echte topwerken dan zijn gebleven is vervolgens een raadsel. En om welke spullen het precies gaat, wordt ook niet duidelijk.

Veiling Frans Molenaar

Hebben! De originele eetkamerset van Eero Saarinen.

Veiling Frans Molenaar

Ook leuk: de Wassily-stoeltjes van Marcel Breuer.

Veiling Frans Molenaar

Kusjes van Frans!

Volgens de veilingmeester is er niets weggehaald. Die liet weten aan de Telegraaf: “Ik ben voor het eerst in het huis gekomen op uitnodiging van Mirjam Bax (zijn jarenlange assistente die ook blijkt aangewezen als executeur testamentair). Zo gauw we in gesprek raakten, hebben wij erop toegezien dat de collectie intact zou blijven om de veiling zo interessant mogelijk te maken en om de atmosfeer van het huis te bewaren. Nadat ik er ben geweest, zijn er geen stukken weggehaald. Voor mijn eigen documentatie heb ik foto’s gemaakt bij mijn eerste bezoek, en zo ziet alles er nu nog steeds uit.” Leftovers of niet, het is zeker de moeite waard om een online kijkje nemen. En volgens de veilingmeester wordt het van tevoren geschatte bedrag van twee ton zeker gehaald.

De online veiling van de spullen van Frans Molenaar is op 28 en 29 september. Via de site van Adams Amsterdam Auctions kun je alle spullen bekijken en bieden. 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑