...

Tijdcapsule Russische ruimteveren banner

Gepubliceerd op 3 juli, 2015 door Danny Post

0

Ontdekking from outer space

Fotograaf Ralph Mirebs flipte helemaal weg toen hij in de woestijn van Kazachstan een verlaten loods binnenglipte. Daar stonden twee half voltooide Russische ruimteveren, wachtend op een reis naar de ruimte die nooit beginnen zou.

Foto’s: Ralph Mirebs

Ruimtevaartschepen zijn geen dingen die je zomaar vergeet. En ze half afgemaakt achterlaten terwijl je er al miljoenen in hebt gepompt, doe je al helemaal niet. Tenminste, zo zou je denken. Maar deze krankzinnige foto’s bewijzen dat het toch echt gebeurd is. In een roestige loods in een uithoek van Kazachstan vallen twee gigantische, deels voltooide ruimteveren langzaam uiteen. Bedekt met een dikke laag vogelpoep en stof brokkelen ze stukje bij beetje af.

Russische ruimteveren loods

Fotograaf Ralph Mirebs gelooft niet in aliens maar wel in afgedankte ruimteveren.

Russische ruimteveren tijdcapsule

Ready for take-off? Mwah.

Russische ruimteveren loods achterkant

Nooit gedacht dat een oud ruimteschip spooky kan zijn.

Russische ruimteveren voorkant

Verzamelaars doen al een moord voor één thermische tegel.

De vaartuigen spreken van de tomeloze ambitie van de mens om het heelal te verkennen, maar ook van verkwisting, hoogmoed en falen. Reusachtige ruimtevogels die nog voordat ze konden uitvliegen, crashten en door hun beschaamde eigenaren zo snel mogelijk vergeten werden.

Baas boven baas
Hoe het zover heeft kunnen komen? Daarvoor moeten we veertig jaar terug in de tijd. De twee shuttles staan op het terrein van het Kosmodroom van Bajkonoer, de oudste en grootste raketlanceerplaats ter wereld. Vanaf hier vertrok ooit de allereerste bemande ruimtevlucht uit de geschiedenis en daarvoor de Spoetnik 1. Deze plek waar nog altijd veel activiteit heerst, was vanaf 1974 ook de thuishaven van het Buran-programma, het duurste uit de Russische ruimtevaartgeschiedenis. Bedoeld als het het antwoord van de Sovjet-Unie op de Amerikaanse Space Shuttle, kwam het letterlijk en figuurlijk nooit van de grond. Het project werd al na een onbemande ruimtevlucht, de Orbiter K1 in 1988, stopgezet en officieel in 1993 beëindigd.

Russische ruimteveren loods woestijn

In deze doos verborg Rusland heel veel gekrenkte trots.

Russische ruimteveren loods Sovjet-Unie

Sovjet-sof.

Russisch ruimteveer close-up

Alsof het personeel even een wodkapauze heeft genomen.

Russisch ruimteveer achterzijde

Vleugellam. Voor deze big birds bleef de poort naar het heelal gesloten.

En tja, wat doe je wanneer je het slecht kunt kunt verkroppen dat die andere superpower de strijd won? Wanneer je een flop in handen hebt waarvoor je jezelf diep schaamt? Die verberg je. En dus liet men de ruimteveren meer dan twintig jaar geleden achter in de loods, werden de deuren op slot gedaan en mochten de jaren hun vernietigende werk doen.

Huize Rus Roest
Voor urban explorer Ralph Mirebs was het in ieder geval een overweldigende ervaring om door de uitgestorven loods te kunnen dwalen. Het zegt ook iets over de vergankelijkheid van macht. President Vladimir Poetin mag dan blazen naar de rest van de wereld, op ruimtevaartgebied stelt zijn land allang niets meer voor. “Rusland verliest in rap tempo zijn status als leidende ruimtevaartautoriteit,” schrijft Ralph op zijn blog. “Al meer dan twintig jaar heeft het land niets nieuws meer geproduceerd op dit gebied en drijft het op de erfenis van de Sovjet-Unie. Het blijft tegenwoordig vooral bij woorden op papier en ‘projecten’ waar men aan werkt.”

Russische ruimteveren achter elkaar

Zelfs de vogels kakken op zoveel verkwisting.

Russische ruimteveren cockpit

Ralph gluurde ook in de cockpit van een van de ruimteveren.

Russische ruimteveren binnenzijde verlaten

2015: a space empty-sy.

Russische ruimteveren verlaten loods

Je kunt praten tegen ze wat je wilt, maar deze kanjers worden nooit meer wakker.

Ons fascineert het meer wat er met deze ruimteveren gebeurt. Worden ze weggesleept en belanden ze op de schroot? Koopt een verzamelaar ze op? Of geeft men ze definitief over aan de elementen? In dat laatste geval hopen we dat het dak van de loods als eerste instort. Hebben deze space beauties tenminste één keer in hun tragische leven het heelal gezien.

Nog lang geen genoeg van deze buitenaardse kiekjes? Op zijn blog plaatste Ralph Mirebs nog heel veel meer foto’s die hij tijdens zijn expeditie maakte: ralphmirebs.livejournal.com.

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑