...

Tip! onzichtbaar-nederland-utrecht-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 16 november, 2016 door Danny Post

0

Onzichtbaar Nederland: hoe ons land veranderde

Ons land is de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. De nieuwe VPRO-serie Onzichtbaar Nederland neemt je mee op een visuele reis door de tijd. Zie hoe steden en dorpen transformeerden aan de hand van allerlei voor- en na-beelden. Mateloos boeiend!

Beelden: Wim Uilenbroek/Stadsarchief Utrecht, VPRO/Onzichtbaar Nederland

Wie naar oude foto’s van Nederland kijkt, kan de beelden soms maar moeilijk plaatsen. Stond dit landhuis op de plek waar nu een woonboulevard is?? Werden deze uitgestrekte weilanden écht volgebouwd met een snelweg en Vinex-wijk? Je probeert de beelden in je hoofd naast elkaar te leggen, maar het blijft lastig. Vanaf donderdag 17 november gaan de makers van de nieuwe VPRO-serie Onzichtbaar Nederland je helpen. Met historische animaties en bijzondere datavisualisatietechnieken wordt niet alleen ons veranderende landschap in kaart gebracht, maar ook de veranderende blik waarmee wij naar de inrichting van ons land kijken. Je krijgt een heleboel voor- en na-beelden voorgeschoteld. En die zijn zo nu en dan behoorlijk ontluisterend. Zo zie je in de aflevering over winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht hoe de gehele negentiende-eeuwse stationswijk werd opgeofferd voor de betonkolos die nog steeds (ondanks vele verbouwingen) als een lelijke wrat het aangezicht van de historische binnenstad ontsiert. Om je alvast lekker te maken (of diep verdrietig) vind je hieronder vier van zulke vergelijkingen. Sleep de pijltjes naar links of rechts en vergelijk vroeger met nu.

De Utrechtse Stationsstraat (hier in 1972) moest wijken voor Hoog Catharijne. Lang leve de vooruitgang…

Van het oude station Woudenberg-Scherpenzeel is nog maar een deel over. Ernaast staat nu een loods.

De Gashouder in Eindhoven. Ook in deze stad is een heleboel gesloopt en bijgebouwd.

Het Gelderse Heveadorp oogde rond 1910-1915 minder aangeharkt dan tegenwoordig.

zaanse-schans-onzichtbaar-nederland-go-with-the-vlo

Reconstructie van de Zaanse Schans rond 1729, toen er circa 639 molens gelijktijdig in bedrijf waren.

onzichtbaar-familie-vos-gouderak-go-with-the-vlo

Eigen haard is niets waard. De familie Vos uit Gouderak leefde jarenlang bovenop een gifbelt.

Onzichtbaar Nederland bestaat uit acht afleveringen en is gemaakt door dezelfde mensen die ons de succesvolle serie Nederland van Boven brachten. Als kijker zie je niet alleen de transities van toen naar nu, maar je maakt ook kennis met de mensen die de veranderingen van dichtbij meemaakten. In de aflevering over water komt bijvoorbeeld de familie Vos uit Gouderak langs die in de jaren zestig naast de Hollandsche IJssel woonde. Hun huis werd gebouwd op een enorme berg giftig afval. In die tijd vonden gemeentes het heel normaal om met afval grond op te hogen. Dat beetje gif? Ach, daar had toch niemand last van? Toen het twintig jaar later werd ontdekt, moesten alle inwoners van het gebied hun huizen uit. Wat deed meneer Vos met het reuzenorgel dat hij in zijn woonkamer had gebouwd? En heelden de littekens in het landschap? Onzichtbaar Nederland geeft je alle antwoorden. Zichtbaar met liefde gemaakt!

De serie Onzichtbaar Nederland begint op donderdag 17 november om 22.15 uur op NPO 1. Alle informatie vind je op vpro.nl/onzichtbaarnederland.

 

niftrik-onzichtbaar-nederland-go-with-the-vlo

Wie goed kijkt, komt de geesten van het verleden overal tegen.

rotterdam-binnenstad-toen-en-nu-go-with-the-vlo

Door een bezoekje van de Duitsers in 1940 zou het Rotterdamse centrum onherroepelijk veranderen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑