...

Vlo lit Playboy vintage tijdschriften go with the vlo

Gepubliceerd op 5 februari, 2016 door Danny Post

0

Ook al zo’n heimwee naar de oude Playboy?

Op 12 februari komt het eerste naaktloze nummer van de Amerikaanse Playboy uit. Voortaan draait het echt nog alleen om de ‘goede artikelen’. Gelukkig vind je online en op markten genoeg oude exemplaren met vintage boobs en de stoutste covers. Veel gezelliger!

Een Playboy zonder blote borsten en vagina’s, wie had dat ooit kunnen denken? Maar volgende week vrijdag is het echt zover. Dan ligt de eerste naaktloze Amerikaanse Playboy in de winkels. Of nou ja, naaktloos, de vrouwen op de pagina’s hebben nog steeds weinig tot niets aan, maar alle intieme zones blijven bedekt. Het blad slaat de nieuwe, keurige weg in vanwege de dramatische verkoopcijfers van de afgelopen jaren. Ter vergelijking: in 1975 had Playboy in de Verenigde Staten nog een oplage van 5,6 miljoen exemplaren elke maand, maar vorig jaar bleef de teller steken op een bedroevende 800.000 stuks. De neerwaartse spiraal zou te wijten zijn aan het feit dat bloot tegenwoordig niet meer zo uniek of controversieel is, maar vooral aan de wildgroei van pornosites. Elke man die even een momentje voor zichzelf wil, kan in één ruk een hele blootbibliotheek ‘uitlezen’. De redactie vat het zelf samen als volgt: “Tijden veranderen.”

Playboy nieuwe stijl naaktloos tijdschriften go with the vlo

Nee, dit is niet de voorjaarscatalogus van H&M, maar de nieuwe Playboy. *gaap*

Playboy april 1971 vintage tijdschriften go with the vlo

In april 1971 wisten ze tenminste nog hoeveel lol je kunt hebben in een bubbelbad.

Playboy oude nummers tijdschriften go with the vlo

De oude covers zijn om van te watertanden.

Playboy vintage covers vrouwen naakt go with the vlo

Het was een hete kerst in 1972. Always Cock-a-Cola!

Op de eerste cover nieuwe stijl doet model Sarah McDaniel heel erg haar best om prikkelend te kijken en de Snapchat-vormgeving die men koos is lekker fris en modern, maar eigenlijk heeft het niets meer met Playboy te maken. Dit zou evengoed een ondergoedreclame van H&M kunnen zijn. Het is allemaal zo bloody verantwoord en dat was Playboy nou juist nooit. Playboy was brutaal, straalde een soort plezierige geilheid uit (sex was immers leuk, zo luidde de boodschap) en hoewel het graag op het randje van fout balanceerde, werd het nooit goedkoop.

Goedkope retro stoeipoezen
Hoe leuk de Amerikaanse Playboy eigenlijk was, merk je het sterkst aan de nummers uit de jaren zestig en zeventig. Elke cover is een hoogstandje qua kleurgebruik en vormgeving. Het tijdschrift bedacht de creatiefste oplossingen om zo stout mogelijk over te komen zonder tepels of geslachtsdelen te tonen (het echte bloot werd bewaard voor de binnenkant en het was pas in januari 1972 dat Centerfold Marilyn Cole als eerste álles uittrok). Onder meer de nummers van september 1960, oktober 1963, november 1967 en oktober 1971 hebben nog niets aan erotische kracht ingeboet. Ik zou er als homo bijna hetero van worden. Sommige covers zijn zo iconisch dat steeds meer mensen naar ze op zoek gaan. Ze lijsten ze in en hangen ze op in de woonkamer. Of die vroege Playboys niet duur zijn? Welnee. Het allereerste nummer uit 1953 met Marilyn Monroe op de cover kost een flinke duit, maar de Playmates die na haar kwamen, gaan in de meeste gevallen al voor een prikkie met je mee naar huis.

Playboy oude covers sjiek sexy go with the vlo rood fifties

In 1962 en 1959 werd sexy nooit trashy.

Playboy vintage logo bunny tijdschrift go with the vlo

Met zo’n fantastische stoel heb je geen kleding meer nodig.

Playboy tijdschriften covers sixties go with the vlo

Vintage Amerikaanse Playboys. Je kunt er met je handen niet vanaf blijven.

Playboy vintage covers vrouwen naakt pistool go with the vlo

“Koop me of ik schiet!”

De beste plek om vintage Amerikaanse Playboys te vinden is -heel simpel- de Amerikaanse eBay. Daar tik je ze soms al voor één of twee dollar op de kop. Ook kun je er tegen lage prijzen complete jaargangen scoren. Een ander goed adresje -ik heb het er al eerder over gehad- is Vin Mag. Deze Britse winkel heeft ruim 250.000 oude tijdschriften op voorraad, waaronder vele Playboys. Iets duurder, maar toch leuk om bij rond te snuffelen is de site Vintage Playboy Mags, ‘The One Stop Shop For The Playboy Collector Or Researcher’.

Antiquarische boezems
Houd echter ook de rommelmarkten in de gaten. Hier in Nederland vind je meestal alleen de polder-Playboys met blootkiekjes van Viola Holt, Patricia Paay, Isa Hoes en Lieke van Lexmond, maar incidenteel wil je nog weleens op een stapeltje Amerikaanse Playboys stuiten. Ik kwam er niet zo lang geleden een heel stel tegen op de vlooienmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte en allemaal nog in een zeer goede staat. Tot mijn stomme verbazing werden ze afgelopen zomer zelfs op de antiekmarkt in Apeldoorn te koop aangeboden. Kennelijk redeneerde de handelaar: of het nu om beeldjes uit de thirties of borsten uit de sixties gaat, ze zijn allemaal antiek.

Playboy vintage strand retro zee go with the vlo telefoon

In het pre-siliconentijdperk konden Playmates nog niet op hun ballonborsten blijven drijven.

Playboy vintage glazen retro tijdschriften go with the vlo bunny

Cheers! Op een lange, zinderende nacht!

Playboy vintage covers mooi strand go with the vlo

A Playboy Bunny was here.

Playboy tijdschriften eighties vintage go with the vlo

Playboy zag het leven vroeger door een grote ge(i)le bril.

Overigens hoeven Nederlandse liefhebbers van vrouwelijk naakt niet bang te zijn dat onze vaderlandse Playboy het voorbeeld van zijn grote broer zal volgen. Hoofdredacteur Maarten Bloem ziet niks in de nieuwe koers van de Amerikanen. “Naaktfotografie in combinatie met journalistieke verhalen maken Playboy uniek. Ik snap dat er ook naakt te vinden is op internet, en dat is prima. Het kan makkelijk naast elkaar blijven bestaan,” stelde hij in de Volkskrant. De Nederlandse Playboy blijft dan ook eigenwijs doorgaan met het plaatsen van ongecensureerd naakt. “Tenzij de Amerikaanse manier briljant uitpakt en er een enorme stijging in de oplage komt, maar dat verwacht ik niet.” Uitgerangeerde soapies en diva’s op leeftijd haalden opgelucht adem toen ze het hoorden. Hun appeltje voor de dorst blijft (voorlopig) behouden.

Toch meer weten over de nieuwe Playboy? Ga naar playboy.com.

 

Playboy vintage magazines covers 1972 go with the vlo

Het novembernummer van 1972 (links) werd de bestverkochte Playboy ooit.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑