...

Tip! Atoombom wereldoorlog go with the vlo

Gepubliceerd op 25 juli, 2016 door Danny Post

1

Angstaanjagend geschiedenislesje

Meer dan een kwart van de Nederlanders acht de kans groot dat we binnen vijf jaar worden meegesleurd in een nieuwe wereldoorlog. Een voorgevoel dat best eens kan kloppen, zegt archeoloog en historicus Tobias Stone. Het verleden toont ons dat we om de zoveel tijd dezelfde domme fouten maken. Met dezelfde verwoestende gevolgen.

Het zijn geen vrolijke cijfers. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 41 procent van de Nederlanders denkt dat er in het komende jaar een grote aanslag zal plaatsvinden in ons land. En 28 procent zou het niets verbazen als er binnen vijf jaar een nieuwe wereldoorlog uitbreekt. Bij PVV-kiezers is dat percentage weliswaar 47 procent en bij D66-kiezers is dat 10 procent (en het gaat bovendien om een peiling van Maurice de Hond), maar toch. De gedachte leeft en laat zich niet meer wegdrukken. Ik merk het ook om me heen. Mijn familie en vrienden zeggen steeds vaker dat ze bang zijn voor een Derde Wereldoorlog. Het is een realistisch toekomstbeeld geworden waar ze serieus rekening mee beginnen te houden.

Atoomoorlog go with the vlo

Oorlog is nu nog iets dat we alleen kennen uit de verhalen van onze ouders en grootouders. Zou het?

Derde Wereldoorlog go with the vlo

Volgens Tobias kijken we naar alle huidige ontwikkelingen zonder helaas de grote lijnen te zien.

Vanmorgen las ik een zeer boeiend artikel van de archeoloog en historicus Tobias Stone, die eveneens denkt dat we op een verwoestende oorlog afstevenen. “Wij mensen hebben de gewoonte om fases van massavernietiging door te maken, die we meestal tot op zekere hoogte over onszelf hebben afgeroepen.” Hij trekt parallellen met vele andere zwarte periodes uit de geschiedenis. Zo haalt hij de Holocaust aan, Hiroshima, maar ook het ineenstorten van het Romeinse Rijk en de Zwarte Dood, een epidemische ziekte die in de veertiende eeuw tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven kostte. Hij schetst allerlei scenario’s die tot een Derde Wereldoorlog kunnen leiden en ziet hierin hoofdrollen weggelegd voor een verzwakt Europa en een steeds agressiever wordend Rusland. Als de Russische president Vladimir Poetin bijvoorbeeld besluit om de Baltische staten binnen te vallen (na de annexatie van de Krim niet langer een lachwekkende gedachte) heeft dit verstrekkende gevolgen voor de hele wereld.

Atoomoorlog go with the vlo stad

Schrale troost: volgens Tobias herstelt de mensheid zich na elke catastrofe ook weer.

Tobias zegt dat de geschiedenis zich voortdurend herhaalt. “Het is een cyclus. Dingen gebeuren keer op keer, maar omdat de meeste mensen een historisch besef hebben dat slechts vijftig tot honderd jaar omvat, snappen ze niet dat het zich opnieuw voltrekt.” Anders geformuleerd: we weten nog wel wat onze ouders en grootouders ons vertelden over vroeger, maar verder terug gaat onze kennis meestal niet. En dus herkennen we de patronen niet. Volgens Tobias kijken mensen veel teveel naar het heden en niet genoeg naar het verleden of de toekomst. Ook zien ze alleen wat er om hen heen plaatsvindt en missen ze daardoor hoe gebeurtenissen wereldwijd in elkaar haken. Verder hebben ze weinig oog voor afwijkende denkbeelden en verdiepen ze zich daar amper in. Een volgende wereldoorlog zal voelen als een harde klap in ons gezicht, stelt hij. “Hij zal starten op manieren die we niet aan zagen komen en zo snel uit de hand lopen dat mensen hem niet kunnen stoppen.”

Lees hier het volledige artikel: History tells us what will happen next with Brexit & Trump.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑