...

Marktreview Epe kleedjesmarkt

Gepubliceerd op 5 augustus, 2015 door Danny Post

0

Oorlog op de Eper kleedjesmarkt

De ouderwetse kleedjesmarkten waar kinderen hun spulletjes verkopen, lijken zo lief en onschuldig. Niet in Epe. Bij sommige volwassenen komt dan het roofdier in hen naar boven. 

In Epe bieden ze jonkies tot en met twaalf jaar een perfecte manier om de fijne kneepjes van het zakendoen te leren: de kleedjesmarkt. Elke zomerse vrijdag (dit jaar tot en met 14 augustus) mogen ze in het centrum van het Gelderse dorp hun oude speelgoed en boeken verkopen. Het is al jaren een razend populaire happening en bovendien eentje waar ik in het verleden best bijzondere spullen kocht, dus als ik vorige week bij mijn ouders logeer op de camping en ze voorstellen om er weer eens naartoe te gaan, hol ik naar de auto. Dit wordt weer knallen!

Epe kleedjesmarkt menigte

Om half drie ben je eigenlijk al veel te laat.

Epe kleedjesmarkt wiegje

In Epe krijgen baby’s op vrijdag nul rust.

Epe kleedjesmarkt poppen

Nieuwe ‘vintage’.

Epe kleedjesmarkt My first golden dictionary

De G is van Graaien.

Epe kleedjesmarkt muziek

Wat muziek om de dolle menigte te kalmeren?

Helaas slaapt de vijand nooit merk ik wanneer we rond half drie ’s middags arriveren op het Gruttersplein. Hoewel de markt officieel pas om drie uur start, ziet het zwart van de mensen. Ze storten zich met bruut geweld op de kleedjes en lijken vastberaden om ze als een stel hyena’s helemaal kaal te vreten. En dat terwijl ik meteen al zie dat het speelgoed dat de kinderen verkopen in de meeste gevallen hooguit enkele seizoenen oud is. De fijne seventies Playmobil en Lego, zoals ik die hier vroeger tegenkwam, zie ik vandaag nauwelijks. Wat ik ook probeer, ik kom er maar moeilijk tussen. Het anders zo vrome dorpje is in de greep van een soort vintage massahysterie, lijkt het wel. Het christelijke credo ‘heb uw naaste lief’ gaat het raam uit.

Kleedjepik
In het begin lach ik erom -kijk toch ’s goed mensen, zó leuk zijn de spullen nou ook weer niet- maar als ik bij het kleedje van twee jongetjes beland die strips verkopen, raak ik mega geïrriteerd. Een oudere kerel heeft zonder ze uit te zoeken de hele stapel comics naar zich toegetrokken. Triomfantelijk legt hij er als een dominante generaal zijn hand op. Dit kleedje heb IK veroverd. Andere mensen krijgen geen enkele kans meer om ook even te kijken. “Een handelaar,” verzucht mijn vader. Ik heb geen idee of hij gelijk heeft, maar wat ik wel weet is dat we vervolgens lijdzaam moeten toezien hoe meneer de albums begint te sorteren. Zonder zich ook maar iets van ons aan te trekken bepaalt hij welke exemplaren hij daadwerkelijk wil hebben. Zou deze man soms Remi heten? Hij leeft duidelijk alleen op de wereld.

Epe kleedjesmarkt mensen

Op de kleedjes vind je ook genoeg afdankertjes van papa en mama.

Epe kleedjesmarkt strips

Mijn, mijn, mijn. “Wauw, die meneer maakt me gewoon in één keer los!”

Epe kleedjesmarkt vrouw

“Ik wacht maar even, ik heb weinig trek in een vertrappingsdood.”

Epe kleedjesmarkt Star Wars

“En toen kwam er ineens een kudde doorgedraaide grote mensen op me af wèèèèèèh!!”

Epe kleedjesmarkt Star Wars Return of the Jedi

Mission to Epe. Hoe deze Amerikaanse klassieker hier terechtkwam is een groot raadsel.

Uiteindelijk neemt hij ze bijna allemaal, zo’n honderdtwintig in totaal. Er zitten hele bijzondere oude albums tussen. In hun onschuld rekenen de jongetjes een belachelijk lage prijs: vijftig eurocent per stuk. Als er voor mij slechts een vintage Tarzan-boekje overblijft dat dit roofdier -oh zo aardig voor me achterliet- is mijn plezier bedorven. Een beetje competitie is gezond, daar ben ik zelf ook niet vies van, maar dit is gewoon lomp gedrag. Bah. Als ik mezelf ook bij de volgende kleedjes letterlijk naar voren moet knokken, neemt mijn chagrijn definitief de overhand. Ik maak het rondje over de markt keurig af en vind zowaar nog ergens een Amerikaans Star Wars-stripboek voor één euro, maar dan verlaat ik het strijdtoneel. De lol is eraf.

Terug naar de waanzin
Mokkend struin ik naar de overkant van de Hoofdstraat. Daar loopt de Eper kleedjesmarkt traditiegetrouw over in een ‘volwassenenrommelmarkt’ en kun je wél op je gemak kijken. Bij de kramen, die rond een parkeerplaatsje staan opgesteld, kun je in de dozen neuzen zonder dat je hoeft te vrezen voor een elleboog in je kruis. Zo manisch als de kleedjesmarkt was, zo zen is het hier. Komt het omdat de meeste mensen dit deel als laatste doen en dan simpelweg uitgeput zijn? Of ontnuchteren de prijzen hen misschien ook? In dit gedeelte, waar het aantal handelaren hoog is, weet men dondersgoed wat alles waard is. Men vraagt niet de hoofdprijs, maar de naïeve fout die de jongetjes maakten, zal hier nooit begaan worden.

Epe kleedjesmarkt kleding

Rust, ruimte en een nordic walkerella op zoek naar een jas.

Epe kleedjesmarkt geld

Van de handelaren moet ons geld lekker rollen.

Epe kleedjesmarkt keukengerei

Dorpjes zijn altijd belangrijke vindplaatsen van emaille.

Epe kleedjesmarkt Tupperware

Je quinoa zaden in retro stijl opbergen? Wip eens langs in Epe!

Epe kleedjesmarkt Obey

Na een uurtje is de storm op de kleedjesmarkt eindelijk wat gaan liggen.

Maar hoe fijn ik de rust ook vind, ik koop er niets. Ik heb geen eighties Tupperware nodig, geen emaille keukengerei (ik verzuip erin) en ook een zwarte retro fiets (niet heel oud, wel cool) laat ik staan omdat ik hem met tweehonderd euro net te duur vind. En dan gebeurt er iets geks. Ik voel hoe ik langzaam wordt teruggezogen naar de kleedjesmarkt. Toch nog maar een rondje dan? Ik haal diep adem en ga voor een herkansing. En of het nu komt omdat de ergste drukte geweken is, of dat ik er meer aan gewend ben geraakt, ik vind hem nu stukken beter te pruimen. Als ik dan ook nog voor vijftig eurocent een een vuistdik interieurboek van de Britse ontwerper Terence Conran weet te bemachtigen (ik vermoed dat sommige ouders hun overtollige boeken ook op de kleedjes van hun kroost dumpen) is alle irritatie verdwenen. De kleedjesmarkt in Epe is toch wel gezellig, concludeer ik. En wanneer men voortaan het Gruttersplein tot verboden terrein verklaart voor gulzige stripwolven is hij nog véél gezelliger.

De kleedjesmarkt in Epe wordt elke zomer op de vrijdag, als er braderie is in het dorp, gehouden vanaf 15.00 uur tot 20.00 uur nabij de winkelcentrum De Veluwepoort. Laatste twee data van dit seizoen: 7 en 14 augustus. Info: ondernemersverenigingepe.nl.

Epe kleedjesmarkt Tarzan Terence Conran

Zó attent. Deze werden voor mij achtergelaten.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Oorlog op de Eper kleedjesmarkt Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

3


Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑