...

Vlo nieuws Auschwitz Jodensterren banner

Gepubliceerd op 24 juni, 2015 door Danny Post

2

Oorlogje stelen

Het begint een bizarre trend te worden om oude spullen uit concentratiekampen te stelen. Begin deze week werden twee Britse jongens gesnapt terwijl ze van alles Auschwitz uit probeerden te smokkelen. En ze zijn helaas niet de eerste dieven.

Een kam, lepels, knopen en een paar stukken glas. Dat waren de souvenirs die de 17-jarige Marcus Dell en Ben Thompson uit Cambridge afgelopen maandag mee gristen uit Auschwitz. De spullen waren afkomstig uit blok 5, de barak waar de geconfiskeerde bezittingen van de gevangenen tentoon worden gesteld. Vanwege hun verdachte gedrag trokken de jongens al snel de aandacht van de beveiligers en werden ze op heterdaad betrapt. Resultaat: een nacht brommen in de cel, een boete van 240 euro, en één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Auschwitz gestolen spullen

De buit van de Britse boevenbende. Waarom???

Auschwitz toegangspoort

Het schoolreisje van Marcus en Ben naar Auschwitz eindigde in de cel.

Auschwitz haren gevangenen

Het afgeschoren haar van de gevangenen ligt gelukkig wel uit de buurt van souvenirjagers.

Auschwitz schoenen

Evenals de vele duizenden schoenen.

Auschwitz concentratiekamp

Afblijven. Verdwijnt deze kampkleding binnenkort ook achter glas?

Hun hoofdmeester Ed Elliott schaamt zich dood. Het memorabele schoolreisje dat hij voor de jongens en hun klas in gedachten had, werd inderdaad onvergetelijk en niet op een goede manier. Briesend: “Ik wil uit hun eigen mond horen wat hen in godsnaam bezielde om deze items te jatten. Ik wil er zeker van zijn dat ze hun lesje hebben geleerd. Wie de kans krijgt om Holocaust-locaties te bezoeken, heeft de plicht om respectvol met zulke plekken om te gaan.”

Gezellig concentratiekampdagje uit
Helaas lijkt die plicht hen volledig ontgaan te zijn. Hoewel de jonge dieven zeggen dat ze ‘ontzettend veel spijt’ hebben, blijkt uit hun stomme daad dat ze het historisch besef van een fruitvliegje bezitten. Vindt ook Karen Pollock van de Holocaust Educational Trust: “Ieder voorwerp in Auschwitz-Birkenau vertelt het verhaal van een van de meer dan een miljoen mensen die er door de nazi’s op brute wijze om het leven werden gebracht. En dit schokkende incident bewijst waarom ons werk, voorlichting, belangrijker is dan ooit tevoren.” Want Marcus en Ben staan niet alleen in hun domheid zeggen critici. Dat in Auschwitz zo’n 1,5 miljoen mensen, veelal Joden, zijn vergast, doodgeschoten, opgehangen en verbrand, dringt bij steeds meer mensen amper nog door, lijkt het wel. Auschwitz is voor hen een soort duistere Efteling geworden. En wat doe je als je in een pretpark bent? Juist, een souvenir meenemen.

Concentratiekamp bevrijding gevangenen

Echt, het leven in een concentratiekamp was geen vrolijk achtbaanritje.

Auschwitz kamp

Als de muren konden praten, zouden dieven hun grijpgrage handen wel thuishouden.

Auschwitz kampkleding

Stille getuigen van een gruwelijke periode.

Auschwitz ovens

Ovens? Ovens?? Sommige bezoekers snappen er niks van.

Auschwitz toegangspoort Arbeit macht frei

De meest cynische tekst allertijden prijkt weer op zijn oude plek.

Curatoren van Auschwitz zeggen dat het regelmatig gebeurt dat bezoekers voorwerpen proberen te stelen. En niet de kleinste dingen. In de ochtend van 18 december 2009 werd de beroemde tekst ‘Arbeit macht frei’ die boven de toegangspoort hing, ontvreemd. Een Zweedse neonazi bleek de kwade genius achter de diefstal. Het ijzerwerk werd enkele dagen later in stukken gezaagd teruggevonden, maar kon gelukkig worden gerestaureerd.

Selfiegroet uit Auschwitz
Een bijna identieke diefstal in het voormalige concentratiekamp Dachau had een minder goede afloop. Daar werd in november 2014 een smeedijzeren deur van één bij twee meter, waarop ironisch genoeg ook de spreuk ‘Arbeit macht frei’ stond, achterover gedrukt. Van de daders en de deur ontbreekt nog altijd ieder spoor. Tot afgrijzen van onder meer het bestuur van het Yad Vashem Holocaust Museum in Israël: “De diefstal van zo’n symbolisch object is een stuitende aanval op de herinnering aan de Holocaust.” Uiteindelijk heeft men de Duitse smid Michael Poitner maar gevraagd om een getrouwe kopie van de deur te maken.

Dachau concentratiekamp poort

Stuitende diefstal. In Dachau moeten ze het nu met een imitatiedeur doen.

Auschwitz brillen

Om kippenvel van te krijgen.

Auschwitz selfies

Niet dat deze bimbo daar oog voor had… (en spijt erna had ze ook niet)

Auschwitz selfies

‘T is hier fantasties! Lachen hoor dat Auschwitz.

Auschwitz selfie gaskamer

In de gaskamer gingen Johns hersenen even offline.

Maar of die wisseltruc de bezoekers opvalt? Met name veel jongeren lijken tegenwoordig drukker met het nemen van selfies voor de barakken en in de gaskamers. Terwijl een wandeling door Auschwitz, Dachau of een van de andere concentratiekampen eigenlijk een moment van bezinning moet zijn, denken zij alleen aan zichzelf en hun volgers. En daarmee beroven ze zichzelf van een confrontatie met het verleden die je nooit meer loslaat en wezenlijk beïnvloedt. Hoezo een dief van je eigen ontwikkeling?

Kijk voor meer informatie op auschwitz.org of kz-gedenkstaette-dachau.de.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Oorlogje stelen

  1. Oooh, ik zat even op een roze wolk (kraamtijd) toen dit artikel online kwam, dus beetje laat dat ik het zie. Mijn bloed kookt echt van dat soort domme mensen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑