...

Tip! Makkinga Bakkeveen mega vlooienmarkten Friesland go with the vlo

Gepubliceerd op 25 mei, 2018 door Danny Post

0

Op z’n Frans in Friesland

Iedereen met een hart voor tweedehands is ’s zomers in Bakkeveen en Makkinga te vinden. De Friese dorpen veranderen iedere maand in twee gigantische openluchtvlooienmarkten.

Foto’s Bakkeveen: Martijn van der Vaart

Het is voor mij vanuit Schiedam een rit van ruim twee uur, maar die heb ik er graag voor. De zomermarkten in Bakkeveen en Makkinga behoren tot de absolute vintagetop van Nederland. Lekker is ook, dat ze elkaar niet in de weg zitten: de markt in Bakkeveen vindt iedere eerste zaterdag van de maand plaats (plus enkele extra data), die in Makkinga iedere laatste zaterdag van de maand. Morgen, 26 mei, is het de beurt aan Makkinga en ik sta nu al te steigeren. Zin in!
In het dorp en de omringende weilanden vormt zich een lint van honderden kramen. Je bent uren zoet. Bakkeveen is nóg groter: daar loopt het aantal kramen soms op tot zo’n achthonderd.

Bakkeveen rommelmarkt Friesland kramen go with the vlo

De megamarkt in Bakkeveen doe je niet even in een uurtje…

Bakkeveen vlooienmarkt tweedehands Makkinga go with the vlo

Het ultieme zomergevoel.

Makkinga rommelmarkt straatbeeld

Het dorpshart van Makkinga. Van alle kanten krijg je vintage-impulsen.

Makkinga rommelmarkt

Friese couleur locale.

Friesland Bakkeveen kramen vlooienmarkt go with the vlo

Ook leuk om zelf eens te gaan staan met je oude spullen.

De sfeer is gemoedelijk en heeft iets weg van sommige buitenmarkten in Frankrijk en Engeland. Plezier hebben is het belangrijkst. Er wordt gehandeld met pretlichtjes in de ogen in plaats van dollartekens. En het Friese dialect zou qua onverstaanbaarheid net zo goed Frans kunnen zijn.
Aan de hoeveelheid emaillen keukengerei en andere fraaie oude objecten merk je dat je in het hoge Noorden bent. Hier is men zuiniger op zijn spullen en er wordt ook langer mee gedaan dan in de Randstad. Op sommige meubels zit nog geen krasje.
Rond zessen ’s ochtends dienen de eerste koopjesjagers zich aan. Dat moet ook wel, want beide markten stoppen om 13.00 uur. Het zal even pijn doen om in het pikkedonker al naast je bed te staan, maar geloof me nou: it’s definitely worth it.

De geweldige vlomarkt van Makkinga vindt iedere laatste zaterdag van de maand plaats in de periode maart tot en met oktober. Eerstvolgende editie: zaterdag 26 mei. De markt in Bakkeveen wordt op alle eerste zaterdagen van de maand gehouden in de periode april tot en met november. Extra data: 23 juni, 21 juli, 18 augustus. Eerstvolgende editie: zaterdag 2 juni. De markten beginnen om 07.00 uur en duren tot 13.00 uur. Meer info vind je op dorpmakkinga.nl en bakkeveen.nl.

Een korte versie van deze tekst stond onlangs in Volkskrant Magazine. Daarin deel ik elke week bijzondere objecten en adressen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑