...

Gespot osram-lampen-vintage-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 12 april, 2017 door Danny Post

0

Osram-lampen rapen op de vlooienmarkt

Het is bijna Pasen en daar past dit doosje met vintage gloeilampen heel goed bij. Het lijken net eieren. Niet om op te eten, maar wel ontzettend leuk om neer te zetten. 

Had je me gisteren gezegd dat ik vandaag zou schrijven over gloeilampen, dan had ik je voor gek verklaard. Maar dat doet een bezoek aan de vlooienmarkt met je. De schoonheid duikt op in het onverwachte. Dit oude doosje Osram-lampen scoort hoog op de curiositeitsmeter. Ik kwam het gistermiddag tegen op de Rotterdamse Binnenrottemarkt en vond het zo cool. Net een doosje kleurige paaseieren. De lampen waren, zoals de prachtige illustraties op de deksel tonen, bedoeld voor een feest. Hangend aan slingers zorgden ze voor vrolijke sfeerverlichting.
Ik bleef cirkelen rond het doosje, heb het wel vier keer opgepakt. Toch heb ik het niet gekocht. De verkoper vroeg er vijftien euro voor en dat was me net iets te gortig.

osram-lampen-rommelmarkt-vintage-go-with-the-vlo

Het doosje roept visioenen op van tuinfeesten in de jaren vijftig en zestig.

osram-lamp-advertentie-go-with-the-vlo

Osram wist hoe het gloeilampen sexy moest maken.

osram-lampen-oude-advertenties-go-with-the-vlo

Ik heb het licht gezien: Osram is hot.

Achteraf heb ik spijt. Het is zo’n bijzonder object. Een echte eyecatcher voor je dressoir of vitrinekast. Je koopt ook een stukje historie. Het van oorsprong Duitse Osram bestaat al sinds 1906 en behoort met Philips Lighting en General Electric tot de drie grootste lampenfabrikanten ter wereld. Hun oude reclameposters zijn ook te gek. Je wordt er spontaan een lampofiel van. Aan de illustraties op de deksel te zien, werd dit doosje ergens in de jaren vijftig of zestig geproduceerd. Waarom de lampen nooit gebruikt zijn, is een raadsel. Misschien was het een reservedoosje dat in iemands garage stond en in de loop der jaren vergeten werd. Ik vind het een wonder dat alle lampen nog heel zijn en dat er slechts eentje ontbreekt.
Het doosje spookt nu al een dag door mijn hoofd. Ik heb besloten om zaterdag terug naar de Binnenrottemarkt te gaan. Misschien ligt het er nog en kan ik de prijs een beetje omlaag praten. Zo vlak voor Pasen is het een uitgelezen moment om Osram-eitjes te rapen.

 

osram-lampen-advertenties-vintage-go-with-the-vlo

Loop je op een vlooienmarkt tegen de vintage gloeilamp? Maak niet dezelfde fout als ik. Kopen!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑