...

Vlo nieuws onderzoek-vintage-speelgoed-chemicalien-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 31 januari, 2018 door Danny Post

1

Oud speelgoed gevaarlijk voor kinderen?

Kijk uit met wat je in de kringloop of op de vlooienmarkt koopt. Tweedehands plastic speelgoed kan gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, beweren Britse onderzoekers. 

Ze lijken zo onschuldig: LEGO-stenen of een plastic dinosaurus uit de jaren tachtig. Maar een groep wetenschappers aan de Plymouth University claimt dat zoete tweedehands schijn bedriegt. Ze onderzochten tweehonderd oude plastic speelgoedobjecten, die ze aantroffen bij mensen thuis, in kinderdagverblijven en in kringlopen. Alles van autootjes, treinen en bouwsets tot poppetjes en puzzels. De resultaten van hun studie liegen er niet om. Met name in bouwstenen, poppetjes en speelgoedsieraden vonden ze hoge concentraties antimonium, barium, broom, cadmium, chroom, lood en selenium. De chemische stoffen zaten het vaakst in geel, rood of zwart speelgoed van vroeger. “LEGO-blokjes uit de jaren zeventig en tachtig zijn de grootste ramp,” aldus de Britse professor Andrew Turner die het onderzoek leidde. “In die tijd werd speelgoed niet getest en nu gebruiken we dat nog steeds.”

lego-vintage-giftig-speelgoed-onderzoek-go-with-the-vlo

Is vintage LEGO alleen geschikt voor volwassenen?

tweedehands-plastic-speelgoed-giftig-go-with-the-vlo

Niet aan likken of op kauwen a.u.b.

plastic-speelgoed-vintage-giftig-go-with-the-vlo

Welke speeltjes kunnen wel? Bij twijfel niet kopen voor je kind (maar lekker voor jezelf).

Zulk giftig speelgoed is het gevaarlijkst voor kleine kinderen, die de neiging hebben om van alles in hun mond te proppen. Een kind krijgt weliswaar per kauwbeurt ‘slechts’ een kleine hoeveelheid chemicaliën binnen, maar Turner waarschuwt voor een opstapelend effect over een langere periode. Dagelijks ermee spelen kan schadelijk zijn.
Zijn advies? Ouders, pas op. “Tweedehands speelgoed is een aantrekkelijk alternatief voor families, omdat ze dit rechtstreeks kunnen overnemen van vrienden of familie of goedkoop kunnen kopen bij kringloopwinkels, op vlooienmarkten of op internet. Maar terwijl nieuw speelgoed aan de strenge EU-speelgoedrichtlijn moet voldoen, bestaat er geen enkele regelgeving voor het recyclen of doorverkopen van ouder speelgoed. Consumenten moeten bewuster worden gemaakt van de mogelijke risico’s van klein, makkelijk in de mond te stoppen en felgekleurd oud plastic speelgoed of onderdelen hiervan. Zonder deze kennis hebben de aantrekkelijke kosten, het gemak en de recycleerbaarheid van eerder gebruikt speelgoed de potentie om voor jonge kinderen een ​​erfenis van chemische verontreiniging te creëren.”

Het volledige onderzoek kun je nalezen op pubs.acs.org.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Oud speelgoed gevaarlijk voor kinderen?

  1. Derek says:

    Lekker is dat. Mijn kind speelt het liefst met mijn oude Duplo (ik gok zo’n 40 jaar oud spul). Moet ik dan toch maar een doos nieuwe Duplo gaan kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑