...

Gespot Parijs krantenkiosken vervangen nostalgie kopen go with the vlo

Gepubliceerd op 15 mei, 2019 door Danny Post

0

Oude Parijse krantenkiosken te koop

Er vloeit weer een beetje historie weg uit de Parijse straten. De sierlijke oude krantenkiosken moeten het veld ruimen voor moderne exemplaren. Hun tijd is geweest, vindt de gemeente. Zilveren randje: geïnteresseerden kunnen de afgedankte kiosken kopen.

De Parijse kiosques à journaux zijn iconisch. Voor mijn gevoel horen ze net zo bij de lichtstad als de Eiffeltoren en Arc de Triomphe. Helaas heeft hun laatste uur geslagen. Sinds twee jaar is de gemeente Parijs druk bezig om 360 van de in totaal 409 kranten- en tijdschriftentempeltjes te vervangen. Hun plekken worden ingenomen door strakke nieuwe kiosken zonder toeters en bellen. De ingrijpende modernisatie moet deze zomer voltooid zijn. Slechts 49 oude kiosken mogen blijven. Het gaat om de mooiste en meest historische exemplaren, waarvan sommige al honderdvijftig jaar op dezelfde straathoek staan. Zij worden gerestaureerd, maar zullen niet langer dienstdoen als krantenkiosk. Ze krijgen een culturele bestemming.
Een aantal verkopers is blij met de nieuwe ecovriendelijke kiosken. Ze zijn meer echte winkels, waardoor kranten niet langer buiten in de regen liggen, en bieden meer comfort. De oude kiosken waren ’s winters ijzig koud en veranderden op warme dagen in snelkookpannetjes.

Parijs krantenkiosken vervangen te koop go with the vlo

Links een oude kiosk, rechts de strakke opvolger. (Flickr/Rob Brink, Mairie de Paris/François Grunberg)

Parijs krantenkiosk nostalgie vervangen te koop go with the vlo

Sommige kiosken staan al meer dan een eeuw op dezelfde locatie.

Oude kiosken Parijs vervangen go with the vlo

Altijd druk. (Flickr/Phil Beard)

Tegelijkertijd is er een hoop kritiek. Veel Parijzenaars vinden de nieuwe kiosken er nikserig en goedkoop uitzien. Volgens hen gaat hiermee opnieuw een stukje van de ouderwetse Parijse sfeer verloren. Modernisatie ligt in deze stad sowieso gevoelig, zo bewijzen de reacties op de gewaagde voorstellen voor de herbouw van de Notre-Dame.
Het steekt de mensen verder dat ze totaal niet om hun mening zijn gevraagd. Het project is er gewoon doorheen geduwd door burgemeester Anne Hidalgo, die de ontwerpklus aan haar designervriendinnetje Matali Crasset gaf, plus de eigenaar van de kiosken, MédiaKiosk. Pikant detail: dit laatste bedrijf is eigendom van JCDeaux, het grootste buitenreclamebedrijf ter wereld. Grotere kiosken betekenen meer reclameruimte. Het draait stiekem dus allemaal om geld.

Krantenkiosken Parijs vervangen nostalgie te koop go with the vlo

Krantje halen bij de kiosque à journaux om de hoek. (Nationaal Archief/Willem van de Poll)

Nieuwe krantenkiosk Parijs go with the vlo

Alles ligt lekker droog in de nieuwe kiosken, maar mooi is anders. (MédiaKiosk)

Krantenkiosk Parijs vervangen nostalgie te koop go with the vlo

Van de boulevards van Parijs naar jouw achtertuin? (Flickr/Claudius Dorenrof)

Critici kunnen sputteren wat ze willen, er valt niets meer aan te veranderen. De oude kiosken verdwijnen. Alleen: wat gebeurt er daarna met ze? Een deel zal worden opgeknapt en een tweede leven krijgen in de regio rond Parijs. De rest – en hier wordt het leuk – wordt verkocht aan particulieren en handelaren. Geïnteresseerden mogen na het maken van een afspraak rondsnuffelen in de opslag van MédiaKiosk in de gemeente Gennevilliers (ten noordwesten van het Parijse centrum), waar alle te verkopen kiosken verzameld zijn. Heb je interesse in een kiosk die nog niet van straat gehaald is? Ook hierover kun je bij MédiaKiosk inlichtingen inwinnen.
Het goedkoopste exemplaar kost circa tienduizend euro. De kiosken zijn gereed voor transport, maar de koper dient zelf voor het vervoer te zorgen. Ze hoeven niet per se in Frankrijk te blijven en er zijn geen restricties ten aanzien van het gebruik. Tuinhuisje, schilder-/schrijfhutje, tiny house of friettent, je mag ermee doen wat je wilt. De gemeente Parijs is er klaar mee.

Wil je een van de oude Parijse kiosken kopen? Neem dan contact op met Edouard Rayer van MédiaKiosk: edouard.rayer@mediakiosk.fr. Hij kan je er alles over vertellen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑