...

#tbt Out in Rotterdam gayscene expositie DIG IT UP go with the vlo

Gepubliceerd op 8 augustus, 2019 door Danny Post

0

Out in Rotterdam: honderd jaar gaygeschiedenis

Aanrader: bij Stichting DIG IT UP is nog steeds de expositie Out in Rotterdam te bezoeken. Aan de hand van voorwerpen, foto’s, filmpjes en persoonlijke verhalen leer je alles over de lange historie van de Rotterdamse gayscene. Oók interessant voor hetero’s.

Foto’s: DIG IT UP

Toen ik in de jaren negentig voorzichtig uit de kast kroop, waren Amsterdam en Rotterdam de belangrijkste plekken waar ik op ontdekking ging. De Reguliersdwarsstraat en club iT in Amsterdam waren verreweg favoriet, maar ook in de gayscene van Rotterdam heb ik memorabele avonden beleefd. Strano, Gay Palace, feesten zoals de Gay Surprise Party en Liberated, ze zijn onlosmakelijk verbonden met een hele spannende periode in mijn leven.
Daarom reageerde ik verheugd toen ik hoorde over Out in Rotterdam van de Stichting DIG IT UP. Deze kleurrijke expositie geeft een historisch overzicht van de gaygeschiedenis van Rotterdam. Alles komt voorbij: van de oprichting van de eerste homobeweging in 1919, de strijd tegen artikel 248bis, de vervolging door fascisten en het schijnproces tegen Anna Blaman tot het wel en wee van de diverse belangenorganisaties en de Rotterdamse homohoreca.

Out in Rotterdam expositie homo Cosmo Bar DIG IT UP go with the vlo

De Cosmo Bar was de oudste homokroeg van de stad. Helaas sloten in 2016 na tachtig jaar de deuren.

Out in Rotterdam expositie DIG IT UP gayscene go with the vlo

Even de bril opzetten om al die vintage blote basten beter te kunnen bekijken.

Out in Rotterdam expositie gayscene uil Gay Palace go with the vlo

Deze uil hield elke avond een oogje in het zeil, zodat zijn homovrienden niet in de problemen kwamen.

Bezoekers kunnen genieten van oude foto’s, filmpjes, boeken, platen, flyers, affiches, allerhande prullaria, maar bijvoorbeeld ook van een partij vintage pornoblaadjes uit de jaren zestig en zeventig van een Rotterdamse uitgeverij. Heel bijzonder is de lamp in de vorm van een uil uit Café Jacques. Op zich al een geweldig ding, maar hij diende ook een doel. De uil waarschuwde homo’s als er gevaar dreigde, vertelt DIG IT UP-directeur Evan van der Most. “Vroeger moest je bij homobars eerst aanbellen en dan keek de portier door een luikje om te zien of iemand te vertrouwen was. Wanneer ze vermoedden dat het iemand van de zedenpolitie was of een ‘stille’ deden ze het schemerlampje aan. Als teken dat er hetero’s in de zaak waren en er even niet gedanst mocht worden. Zo kon iedereen zich ‘netjes’ gedragen.”

Out in Rotterdam expositie Café Jacques go with the vlo

Boodschap aan alle homofobe haters: we waren er, we zijn er en we zullen er áltijd blijven. Deal with it.

Out in Rotterdam foto expositie homo geschiedenis go with the vlo

De expositie is een en al roze nostalgie.

Out in Rotterdam expositie gay geschiedenis go with the vlo

Heb je nog toffe oude flyers liggen of uitgaanskiekjes van jezelf die de wereld móet zien? Doneer ze.

Het leuke is dat de expositie nog steeds wordt uitgebreid. Onder de noemer Rotterdamse Roze Zoldervondsten roept Evan het publiek op om met beeldmateriaal, voorwerpen en verhalen langs te komen. “Nieuw materiaal blijft welkom. Heb je nog gay-gerelateerde dingen in je bezit, waarvan je denkt dat ze interessant kunnen zijn? Je maakt ons er ontzettend blij mee. Zo wordt het verhaal weer een stukje completer. Wanneer het uniek materiaal betreft, vragen we de mensen of ze eventueel bereid zijn het materiaal aan Stadsarchief Rotterdam of Museum Rotterdam te schenken. Maar in bruikleen geven is natuurlijk ook prima.”
Hmmm… Ik heb nog wel ergens belastend beeldmateriaal van mezelf in de Gay Palace, maar ik denk er nog even over na. Ik weet niet of de wereld op mij in strakke naveltruitjes zit te wachten.

De expositie Out in Rotterdam is te zien tot en met 29 september, het slotweekend van Rotterdam Pride. Er vinden nog tal van activiteiten plaats, zoals lezingen, vertoningen, reünies en demonstraties. Adres: DIG IT UP aan de Schiedamsedijk 62a in Rotterdam. Aad Koster heeft een aantal verhalen gepubliceerd over de ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar, deze zijn net als alle beelden van de expositie te vinden op digitup.nl. Heb je nog een leuke roze zoldervondst? Neem dan snel contact op met Evan van der Most van DIG IT UP.

 

Milord Keerweer Out in Rotterdam expositie DIG IT UP go with the vlo

Het populaire café Keerweer heette in het begin de Milord Bar. Briljante naam!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑