...

Opknappertje

Gepubliceerd op 24 januari, 2016 door Danny Post

0

Miljonair worden? Koop een huis in Fener of Balat!

Fener en Balat zijn hard op weg om de volgende it-buurten van Istanbul te worden. Hipsters hebben de eeuwenoude wijken aan de Gouden Hoorn enthousiast omarmd. Wie slim is, scoort er NU een goedkoop huis. In 2026 is je stulpje gegarandeerd tien keer zoveel waard.

Laat ik even een oude wond openkrabben. In 2009 sprak ik de eigenaresse van een kledingboetiek in Istanbul. We stonden buiten voor haar zaak toen ze omhoog wees naar het gigantische, in Franse stijl opgetrokken gebouw en zei: “Ik ben zó’n geluksvogel. Mijn broer is de eigenaar van dit pand en toen hij hoorde dat ik winkelruimte zocht, mocht ik van hem de begane grond gebruiken. Weet je voor hoe weinig geld hij het tien jaar geleden kocht? Twintigduizend euro. Weet je hoeveel het inmiddels waard is? Tenminste 1,2 miljoen dollar!”

Istanbul Balat huis kopen Danny Post go with the vlo

Had ik in 1999 maar direct een opknappertje in Istanbul gekocht.

Istanbul antiekbuurt go with the vlo

Dan woonde ik nu in een miljoenenoptrekje en had ik iedere dag deze antiekwinkels kunnen afstropen.

Istanbul Balat huisje kopen weg uit Nederland go with the vlo

Vlieg uit naar Istanbul. Daar staan her en der ook nog oude houten huizen te koop.

Ik kon mezelf wel voor de kop slaan. Dit had ik kunnen zijn. Ik kwam op dat moment zelf ook al tien jaar in Istanbul en had in het begin zo vaak met de gedachte gespeeld om er een huis te kopen. Omdat ik stapelverliefd was (en nog steeds ben) op deze stad, maar vooral omdat elke vezel in mijn lijf schreeuwde dat het een gouden investering zou zijn. Istanbul was rond de start van het millennium een vermoeide, verlopen plek, maar overal hing de belofte van verandering in de lucht. Je vóelde gewoon dat de stad uit de as van het verleden zou herrijzen en weer een populaire hotspot zou worden. Iets wat, zoals we allemaal weten, uiteindelijk ook gebeurde.

Cashen langs de Gouden Hoorn
De kledingwinkel waar ik over sprak, bevond zich in Beyoğlu. In die wijk zijn de vastgoedprijzen anno 2016 zo door het plafond geschoten dat normale stervelingen er zich eigenlijk niets meer kunnen veroorloven. Geen winkel en al helemaal geen huis. Of je moet jezelf scheel willen betalen. En zelfs dan kom je niet verder dan twintig vierkante meter in een bedompte steeg. Ook aan de oevers van de Bosporus, nog zo’n geliefde plek, is het een millionaires’ paradise geworden (interessant om even binnen te kijken: een van de duurste villa’s ter wereld staat er langs de waterkant). Maar niet getreurd. Er zijn plekken waar je als ondernemer of particulier nog steeds je slag kunt slaan. De wijk Karaköy is up and coming, maar voor Fener en Balat ziet de toekomst er eveneens rooskleurig uit. De laatste jaren kopen pionierende hipsters steeds meer panden op in deze stokoude Griekse en Joodse buurten langs de Gouden Hoorn. Om in te wonen of om er een café, restaurant, hotel, galerie, antiekwinkel (Naftalin is een aanrader) of boetiek in te vestigen. Je ziet de eens zo desolate gettowijken geleidelijk weer schitteren.

Balat Istanbul opknappertje huizen go with the vlo

San Francisco op zijn Turks. Balat en Fener zijn heuvelachtig en kleurrijk.

Balat after dark gebouwen huizen go with the vlo

Antiek shoppen bij Naftalin combineer je met een gezellig koffietje.

Balat Fener huizen kopen go with the vlo

Wordt jouw volgende huisnummer er eentje in Istanbul?

Eén voor één krijgen de kapotte en vervallen gebouwen de blos op hun wangen terug. En de eigenaren krijgen ook een kleur, omdat ze weten dat de panden die ze nu voor een schijntje aanschaffen in de toekomst tien keer zoveel waard zullen zijn. Als Fener en Balat even booming worden als andere it-wijken in Istanbul -en dat worden ze- tikt een huis waar je nu nog 100.000 euro voor betaalt, in 2026 met gemak de één miljoen aan.

Van iets duurder tot belachelijk goedkoop
Nieuwsgierig geworden naar een nieuw leven in Fener of Balat? Ik zocht via de Turkse makelaarssite Sahibinden vier huizen voor je uit. Het eerste is een huis van 160 vierkante meter met drie etages, dat te koop staat voor 450.000 Turkse lira ofwel 138.000 euro. Dat is een iets hoger bedrag dan je normaal in de rubriek Opknappertje gewend bent, maar denk aan de lange termijn. Je gaat het gegarandeerd verzesvoudigen. Bonus is dat iemand het al voor je opknapte, dus je hebt minder kluswerk. En grootste plus: volgens de advertentie kun je de woning eenvoudig ophakken in drie appartementen, die je afzonderlijk kunt verhuren. Maandelijkse huurinkomsten: 2.600 Turkse lira (800 euro). Als je toch niet van plan zou zijn om er permanent te verblijven, kun je bijvoorbeeld twee etages verhuren. Of gewoon alledrie. Kassa!

Balat huizen te koop opknappertje go with the vlo

Aan Huis 1 hoef je niet veel te vertimmeren. Je kunt er onmiddellijk in.

Balat huizen te koop Istanbul go with the vlo

Huis 2 is een sfeervol stadspaleisje waar de goede smaak weer moet gaan regeren.

Huis 2 telt 88 vierkante meter verdeeld over vier etages en kost 750.000 Turkse lira of 230.000 euro. Dat geld is het gebouw alleen al vanwege de patronen op de gevel, het gekleurde glas en alle andere originele details meer dan waard. De ligging is ideaal: vlakbij de rivier. Hartstikke geschikt om een café of boetiekhotelletje in te beginnen. En ook hier moet je in het achterhoofd houden: elk jaar gaat de waarde van dit pand met sprongen omhoog. Over tien jaar zullen de mensen in de rij staan om het van je over te kopen. Dan wil ie-de-reen in Balat of Fener zitten.

Fener Balat huis kopen go with the vlo Istanbul 2

Allergisch voor zalmroze? Je kunt huis 3 altijd in een ander kleurtje verven.

Balat huis 3 opknappertje go with the vlo

Helaas. De verschrikte bewoner links en de vrouw des huizes 4 krijg je er niet gratis bij.

Ook voor minder dan een ton staat er genoeg leuks in de etalage. Huis 3 is een hoekpandje dat 300.000 Turkse lira of 92.000 euro moet opbrengen. De zestig vierkante meter hebben een likje verf nodig, maar dan heb je wel een woning die er letterlijk en figuurlijk uitspringt in de straat. Zie je jezelf al uit een van de ramen hangen? Huis 4 tenslotte is de goedkoopste van het stel: 130.000 Turkse lira, omgerekend nog geen 40.000 euro. Met een totale oppervlakte van 32 vierkante meter is dit ook meteen het kleinste stulpje, maar dat maakt niet uit. Wanneer een wijk in Istanbul eenmaal hot geworden is, gaan zelfs de kleinste schoenendozen nog voor grof geld weg. Of ik zelf al iets op het oog heb? Ja, toevallig wel. Een gebouw van vijf verdiepingen in een achterstraat van Balat. Hopelijk gaat het me ditmaal wel lukken om op tijd in te stappen en over tien jaar een Dagobert Duckje te zijn. Nee, het exacte adres verklap ik niet. Straks ben jij me voor.

Huis 1:
Ömer Özgüç
Tel. +90 532 625 32 10
Klik hier voor meer informatie en foto’s.

Huis 2:
Polat Emlak
Tel. +90 535 365 51 36
Klik hier voor meer informatie en foto’s.

Huis 3:
Ömer Özgüç
Tel. +90 532 625 32 10
Klik hier voor meer informatie en foto’s.

Huis 4:
Ömer Özgüç
Tel. +90 532 625 32 10
Klik hier voor meer informatie en foto’s.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑