...

Kringloopreview Emmaus Wageningen façade

Gepubliceerd op 16 september, 2014 door Danny Post

1

Peace, retro and happiness

Bij Emmaus Regenboog in Wageningen verstaat men de kunst van het beschaafde rommelen. Hoewel het twee keer per week dringen is om het oude schoolgebouw binnen te komen, wordt er niet gevochten om de spullen. Of stiekem toch wel? 

Vaste bezoekers van Go with the vlo weten dat we belachelijk grote fans zijn van Emmaus Haarzuilens. De kringloop in het  dorpje Haarzuilens is voor ons het summum van recycling-geluk. Alleen al het horen van de naam creëert twee speekselstroompjes in onze mondhoeken. Kwijllll. Daarom rijd ik op een zaterdagmiddag vol verwachting naar Wageningen. Want daar is in een voormalige kleuterschool nog een Emmaus gevestigd: Emmaus Regenboog. Een stuk minder groot dan the mothership in Haarzuilens, maar je wordt er gegarandeerd net zo blij van, lees ik op internet. En niet alleen vanwege de naam. Hmmm, zou het écht?

Emmaus Wageningen entree visverbod

Zouden hier ooit gruwelijke dingen met kibbeling zijn gebeurd???

Emmaus Wageningen plein

Veel bezoekers doen een flamingo-dansje van vreugde.

Stilte, hier wordt gevlooid
Wanneer ik het pleintje voor de school oploop, groeit er in elk geval een grote glimlach op mijn gezicht. De locatie is zo ‘oldskool’ (sorry, dit flauwe grapje móet ik even inkoppen) dat het voelt alsof Ot en Sien gisteren de deur achter zich dicht trokken. Wat is het hier kneuterig gezellig. Nadat ik een paar minuten door de spulletjes (leuk maar niet super bijzonder) voor de deur vlooi, haast ik me naar binnen. Let the thriftstore games begin, baby.

Emmaus Wageningen puzzels en spellen

“Leidt jij de mensen af met die duffe Collie puzzel terwijl mama zachtjes de stokoude Monopoly doos pakt?”

Emmaus Wageningen boetiek

Silent bloedbad.

Emmaus Wageningen sportschoenen

Who’s Superbad en een trashy ho?

Emmaus Wageningen

Kaplaarzen. Hier weten ze wat de Nederlander nodig heeft.

Emmaus Wageningen Oranje spul

We voorspellen binnenkort een bak vol afgedankte juichpakken.

Echter, amper twee stappen voorbij de drempel stop ik met gierende remmen. Huh? Wat een beschaafde stemming hangt hier. Hoewel het best druk is, lijkt van hysterie à la Haarzuilens geen sprake. Niemand die de concurrentie een gebroken kaak elleboogt om als eerste dat platenspelertje te bemachtigen, niemand die een verstikkingsdood sterft tussen de potten en pannen. Niemand die een fietsenrek in de mond wordt geslagen waar hij zijn net gekochte tweedehands Batavus kan stallen. En ook bij de kleding, meestal toch een massaslachting die weinigen kunnen navertellen, is het opvallend rustig. Ik ga er haast van fluisteren.

P-P-P-Pokerface
Gelukkig bespeur ik naarmate ik langer door het krakende gebouw rondloop bij veel bezoekers dezelfde pompende adrenaline als ik gewend ben van Emmaus Haarzuilens. Ze ogen misschien platgebotoxter dan Marijke Helwegen, in hun ogen zie ik onmiskenbare opwinding. Hun ‘kalmte’ is waarschijnlijk gewoon een tactiek bedenk ik me. Hoe kalmer je op iets afloopt, hoe minder anderen denken dat je iets fenomenaals spot en het net voor je neus wegkapen.

Emmaus Regenboog kast en stoel

Not for sale. De antieke linnenkast mag weg, maar de stoel zit té lekker?

Emmaus Wageningen bakfiets

Be afraid, be very afraid…

Emmaus Regenboog Wageningen vrouw

Daalderop voor een prikkie. Alleen de rechter ging mee naar huis.

Emmaus Wageningen boeken

Nederlandse classic in een oud-Hollandsche omgeving.

Emmaus Wageningen platenhoek

Kijk, buiten vliegt een vogel door de lucht! En snel gristen we de KLF weg.

En dus ga ik vrolijk mee in de schone schijn. Ik snelwandel af op de bak met nineties vinyl (KLF uh huh uh huh), snaai een zeer zéér zeldzame Nederlandse uitgave uit 1937 van het beroemde boek The clown and his daughter van de Turkse schrijfster Halide Edib mee (omg omg omg, rustig blijven), die twee euro kost en die ik op sites als antiqbook.nl zo voor veertig euro zou kunnen doorverkopen, en vergrijp me in het diepste geheim aan een koperen Daalderop vaas (alleen de zweetdruppeltjes in mijn baard verraden me). Schade: opnieuw twee euro.

Grootmoeder wat heeft u grote vlechten
Om tien voor vier wordt de serene illusie bruut verstoord. Het personeel roept om dat men bijna gaat sluiten. Shit, ik ben eigenlijk nog lang niet klaar. Zo heb ik door mijn gedraal in het speelgoed- en vazenlokaal (het personeel houdt liever de oude benamingen aan), maar vooral in de boeken- en meubelgymzaal nog te weinig rondgekeken in de kledingrekken en -bakken. En had ik daar in een hoek niet een stapel sporttassen uit de seventies gezien? Te laat.

Emmaus Wageningen haai en boot

In Emmaus Regenboog ga je stilletjes als Jaws for the kill…

Emmaus Wageningen vazen

Pssst…West-Germany vaas voor vijf euro.

Emmaus Regenboog koningin

La reine Heidi. De onbetwiste koningin van Emmaus Regenboog.

Enigszins balend begeef ik me richting de uitgang. “Heb je mooie spulletjes gevonden?”, vraagt de oude vrouw die in de hal de kassa runt. Met haar vlechten en knoestige uiterlijk oogt ze als Heidi’s oma uit Tirol. Ik knik bevestigend. “Goed zo”, antwoordt ze moederlijk. Mijn verwende gemok is gelijk over. Volgende keer weer een dag. Ik vind haar lief. Emmaus Regenboog, is deze antieke parel niet toevallig ook te koop?

Emmaus Wageningen bakelieten telefoon

Kan iemand de ouders van Ot en Sien bellen? Ze zijn vandaag niet op school verschenen.

 

Emmaus Regenboog
Herenstraat 9
6701 DG Wageningen
Tel. 0317-422140
emmauswageningen.nl

Openingstijden: woensdag van 10.00 tot 13.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Pinnen is niet mogelijk.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Peace, retro and happiness Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezelige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.8


Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Peace, retro and happiness

  1. Смотрим прямой эфир «НТВ».
    Тут Онлайн фильмы.

    Фильм! Полная версия фильма смотреть фильмы

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑