...

MCB

Gepubliceerd op 5 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Permanent voor paal

Groot, groter, grootst: in de jaren tachtig was big hair hot. Een kapsel kon eenvoudigweg niet hoog genoeg zijn. Touperen en haarlak waren een must. Maar echte trendsetters gingen een stapje verder. Met een peperduur spiraalpermanent of de wafeltang. Op deze Throwback Thursday kijken we weer eens in de spiegel van de eighties kapper. 

In de jaren tachtig sloegen fashionista’s regelmatig de plank mis: enorme schoudervullingen, heuptasjes en romantische, wijde half opgehouden rokken (met een riempje). Waar het echter in de eighties vooral gruwelijk fout ging was op het gebied van kapsels. In hun zucht naar ongekende glamour vlogen veel vrouwen én mannen uit de bocht.

Eighties haar 5

In de eighties werden deuropeningen verhoogd tot drie meter om de doorgang te vergemakkelijken.

Poedel waf-waf
Harde krullen, Roy Donders is er gek op. Toch apart dat een twintiger deze typisch eighties-look zo intens omarmt. Weet de stylist van het Zuiden eigenlijk dat die overdreven nepkrullen zo’n dertig jaar geleden een absolute hair-dó waren? Bakvissen van toen zwijmelden weg bij de springende krullenbos van Taylor –Tell it to my heart– Dayne. Ooooh hoe haar manen in de clip van haar grootste hit veerden en dansten als een dolle. Fans wisten: zo’n XL-bos wil ik ook.

Taylor Dayne permanent

“Grrrrr zie me gaan met mijn leeuwenmanen, ik ben een spannend roofdier!”

Taylor Dayne Tell it to my Heart

“Ja, hier zijn twintig Russinnen voor kaalgeschoren, who bloody cares?!”

Permanent droom en realiteit

Tussen droom en realiteit gaapte soms een hele grote kloof…

Dat de helft van Taylors haar van de goedkope pruikenboetiek op de hoek kwam, werd niet geregistreerd door hun roze bril. Nee, Taylors foto werd ruw uit de Hitkrant of Popfoto gescheurd en met het plaatje renden meiden naar de plaatselijke kapper: hallo spiraalpermanent! Met dit pittige én kostbare permanent kreeg je een echte wokkellook, kringelende pijpenkrullen die er allesbehalve naturel uit zien. Een soort Shirley Temple gone bad. Maar hé, naturel was ook niet het doel. En dit was eindelijk een manier om af te rekenen met het typisch Hollandse melkboerenhondenhaar waar zovelen onder gebukt gingen.

De haarlakavonturen van Kuifje
Nog zo’n bizarre eighties-uitvinding was de kuif. Of beter gezegd: de Kuif, met een hoofdletter K. Minstens 90% van de meiden had er één. Elke ochtend spoten ze minstens een hele bus Ellnett in de voorste rij haren (naar verluidt ontstond in die jaren het gat in de ozonlaag). Want de Kuif moest zo stijf staan als een puistige puber tijdens zijn eerste schooldisco. Wind, regen, tsunami’s, orkanen, alles moest deze lachwekkende creatie kunnen weerstaan.

Eighties kuifjes

Mannen die hier hun hand doorheen haalden, moesten op de Eerste Hulp losgeknipt worden.

Kuif Christina Applegate Connie Breukhoven

Kuifkoningin Christina Applegate en Connie B die voor de nucleaire plofkuif ging.

De Kuif

R.I.P. Ook morsdood mocht de Kuif nog best gezien worden, vond men.

Was de Kuif in de begintijd nog vol en veel, een echte *ahum* getoupeerde filmsterrenlook zeg maar, later evolueerde hij naar een strakkere variant en was het de kunst om hem zo recht en dun mogelijk te krijgen. Dat vriendjes na het zoenen met een permanente oogbeschadiging achterbleven door zo’n female unicorn, was een feit waar meiden lekker aan voorbij gingen.

Working Girl kuif

Boven de set van Working Girl met Melanie Griffith hing een grote Elnett-gifwolk.

Working Girl 2

“Niet te hard blazen schat anders vliegen onze haarlakhelmen in de fik.”

Kuifcollage

De drie levensfasen van de gemiddelde kuif.

Ook even hot: de pony én kuif. Omdat more gewoon móre was. En al had je kort haar, dan nog ontkwam je niet aan de trend, zelfs met een kort bobje ging je voorste haar gewoon omhoog, dat voorhoofd moest gezien worden! Check bijvoorbeeld it-girl Simone Walraven in haar Countdown-tijd. En openbaarde zich een fikse acné krater, dan werd ‘ie vakkundig dichtgeplamuurd met Clearasil. Ook voor dwergdames van 1.50 meter was dit dé kans om eens fier met hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Kuifje-alert!

Smullen van zelfgemaakte wafels
De dames die net wat meer edgy en on trend waren, gingen voor de bijl met een wafeltang. De gegolfde look oogde ook allesbehalve naturel, maar zoals eerder gezegd, dat was totaal niet belangrijk. De ribbel-look kreeg je met een wafeltang, een steiltang maar dan met bobbels. Met een beetje geluk kon je na elke behandeling er voor een paar dagen tegenaan, tot de volgende wasbeurt. Dat het funest was voor je haar, mag duidelijk zijn. De geur die er tijdens het wafelen vanaf kwam, liet daar geen twijfel over bestaan.

Wafelpermanent

Rookalarm! Even laten schroeien en smelten et voilà, je zag eruit als een hot mama.

Daarom liepen de meiden destijds niet 24/7 met geribbeld haar, deze look was voor speciale momenten. Vooral de celebrities van toen zorgden ervoor dat de look gewild was. Taylor Dayne (daar is ze weer!) en Whitney Houstons haar in de clip I wanna dance with somebody, dat waren de hairdo’s die je móest hebben. Eventjes was Whitney het ultieme haaricoon. Hoe tof dat ze het voor elkaar kreeg om de drie populairste haarstijlen van dat moment in één kapsel te proppen. Dat de hot mess op haar hoofd een bijeen geraapt zooitje was van synthetische haarstukjes en lelijke extensions (die niet eens matchten met de toef op haar kruin), soit. En dat zij van nature kroeshaar had, daar gingen haar blanke sistas voor het gemak lekker aan voorbij. Die sexy Whitney-coupe konden zij gemákkelijk kopiëren. Eitje.

Whitney lelijk haar

Best lastig zo’n bijziende hairstylist die je foute nepkrullen aansmeert.

Whitney Houston krullen

“Zo handig, je kunt deze synthetische bos ook als sjaal gebruiken.”

Dolly Dots

Van girls next door naar wafelverslaafden next door.

In ons eigen land waren het de Dolly Dots die zorgden dat de wafeltang hét populairste item op de kaptafel werd. De meidengroep die in hun begintijd nog met plat en redelijk slap (lees: futloos) haar door het leven wandelde, kreeg geen genoeg van de big hair mogelijkheden die het ding bood. Aan het eind van hun bestaan hadden de (inmiddels vijf) Dots ontplofte kapsels die fier rechtop stonden. Moeders gruwden van de verregende straatkatten-look, maar fans omarmden hem. Lekker belangrijk dat hun dode punten begonnen bij de haarwortel.

Dolly-Dots-cover

En toen waren en nog maar vijf Dots. Voordeel: minder knokken om de wafeltang.

Star Sisters Babyliss

Weg met dat tuttenimago, La Paay & co. gingen voor coupe hooibaal.

Dat de Dots deze wafellook zo omarmden had niet alleen met de trend te maken, het kwam ook door de handige sponsordeal die de band met fabrikant Babyliss had afgesloten. Hun afscheidsconcert in 1988 werd ook gesponsord door Babyliss: kocht je een product, dan kreeg je er een kaartje bij. En ze waren niet de enigen die werden ingelijfd door Babyliss. Ook de Star Sisters, het groepje van Patricia Paay, gingen in de Babyliss-morfose en herrezen als drie vrouwelijke Simba’s die achterstevoren door een rozenstruik waren getrokken. Lion queens!

Boys will be girls
Gelukkig verkeerden de vrouwen in goed getoupeerd gezelschap. De mannen martelden hun lokken eveneens tot het uiterste en beyond. Toen Boy George een kapsel moest bedenken voor de Culture Club-plaat Waking up with the house on fire, nam hij die titel wel erg letterlijk. Zijn vlammende rode krullen lieten de Britse brandweer met groot materieel uitrukken. De monumentale kuif van zanger Pete Burns van Dead or Alive en de blonde helm van Adam Curry maakten minsten zoveel indruk. En ook de heren van Bon Jovi stonden langer hun woeste permanentjes tot ongekende hoogten op te stuwen dan dat ze bezig waren met muziek maken. Bij het zien van de clip Wanted dead or alive vraag je jezelf twee dingen af. Wie heeft er groter haar, zij of hun vrouwelijke fans en: gaat het nummer stiekem niet gewoon over het stervensproces van hun haren?

Boy George permanent

Nu weten we van wie Rihanna die fenomenale look jatte.

Dead or Alive Adam Curry

Drie keer raden wie Adams kapsel verzorgde. Juist ja, ‘Babyliss’ LaPaay.

Jon Bon Jovi groot haar

“Zo irritant, mensen blijven me maar condoleren met de dood van mijn haar.”

Groot haar bijeenkomst

Vaders vertelden hun zonen: ga voor groot want anders ben je een outcast in gezelschap.

Motley Crue mannenpe

De ruige dames van Mötley Crüe.

Hun rock-collega’s van Mötley Crüe gingen nog een stapje verder. De band, waar ook Tommy ‘XL’ Lee deel van uitmaakte, zag er op de meeste dagen uit alsof ze eerst een koprol hadden genomen in de kledingkast en beautycase van een morsige dragqueen en vervolgens geëindigd waren bij een buurtkapsalon in het zuiden van Amerika. Bassist Nikki Sixx in 1985: “Het heeft ons jaren gekost om deze sleazy look te perfectioneren.” Zijn tip om zulk hysterisch haar te krijgen? Heel veel haarlak, maar boven alles: ondersteboven slapen. “Je moet op je voorhoofd rusten. Wanneer je dan ’s ochtends wakker wordt, is je haar een zooitje. Als je dan in de spiegel kijkt, zeg je gegarandeerd: ‘Ik zie er top uit.'”

Kappen met die kuif
Begin jaren negentig was het met alle haareuforie acuut afgelopen. De boel zakte in als een watergolfkapsel na een stortbui. Af en toe vertoonden de eighties kapsel nog een kleine stuiptrekking. Zo kwam de kuif even terug in There’s something about Mary en bij meth-junkies op mugshots. Maar het is precies dat: de kuif van nu is voor lolbroeken en hersendode weirdo’s. Jennifer Lopez deed tijdens de Oscars in 2002 nog een dappere poging om de kuif én fake krullenbol een revival te geven. Dit mislukte echter jammerlijk, haar kapsel werd met de grond gelijk gemaakt. J-Lo voelde zich vooral miskend als trendsetter. “Ik wilde mijn haar op die manier. Soms begrijpen mensen iets pas een paar maanden later.” Spijtig genoeg voor Lopez was het geen kwestie van onbegrip, maar van smaak.

Aguilera en kuif

Anno 2014 worden de kuif en het wafelpermanent alleen nog gespot op prostituees en junks.

There's something about Mary

Cameron plantte wat zaad op haar hoofd en toen groeide haar kuif als gras.

Dolly Parton groot haar

Poedels staan in de rij om hun vacht aan Dolly af te staan.

Ook Christina Aguilera’s poging om de wafel-look af te stoffen in de clip Lady Marmalade was geen succes. Zo blijkt maar weer dat sommige trends gewoon in het decennium moeten blijven waar ze vandaan komen. Hoe jammer sommigen dat misschien ook vinden. Voor die mensen heeft Dolly Parton, zelf ook niet vies van een permanentje of toupeerkam, nog enkele wijze woorden: “Hoe hoger het haar hoe dichterbij God. En als iemand zegt dat je haar te groot is, dumpen die hap. Zulke negativiteit heb je niet nodig in je leven.”
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑