...

Retro-tic Slaapzakken retro seventies kopen go with the vlo 2

Gepubliceerd op 15 augustus, 2016 door Danny Post

0

Pimp je leven met een seventies slaapzak

Vintage slaapzakken zijn multifunctioneel. Je kunt erin tukken, maar veel leuker is het om ze voor iets anders te gebruiken. Zet ze in als dekentje, grand foulard of picknickkleed. 

Slaapzakken, ik heb ze tijdens de seventies en eighties veelvuldig vanbinnen gezien. Als ik weer eens logeerde bij mijn oom en tante in Vlaardingen bijvoorbeeld. Dan werd er voor mij naast het bed van mijn nichtje een metalen kampeerbed neergezet met daarop een slaapzak. Alleen had dat bed de irritante gewoonte om plotseling dicht te klappen. Eén verkeerde beweging en – bam! – daar kwamen hoofd- en voeteneind omhoog en werd ik platgedrukt als een tosti in een tosti-ijzer. Op een avond gebeurde het zo vaak dat we het in onze broek deden van het lachen. Met tranen in haar ogen bevrijdde mijn tante me wel vier keer uit mijn benarde positie. Het was een melig schouwspel: die spartelende armpjes aan de zijkanten en mijn blonde kruin aan de bovenzijde. Omdraaien durfde ik haast niet meer, want dan sloeg het ‘pletbed’ weer toe.

Slaapzakken retro go with the vlo

Ieder seventies kind had zijn favoriete slaapzak. En hun ouders ook.

Gelukkig stelden de slaapzakken op dat bed me nooit teleur. Ze scheurden niet en bleken telkens weer een gezellig ronkholletje door de kleurige prints. Slaapzakken waren ook gewoon erg handig. Tot ver in de jaren zeventig sliepen de meeste mensen nog onder dekens – het dekbed kwam net een beetje op – en het was een heel gedoe om die zware kriebellappen mee te slepen als je ergens buiten de deur ging tukken. Slaapzakken kon je eenvoudig oprollen en ze waren veel lichter. De meeste waren dan ook bedoeld voor binnen slapen. Vandaar de Amerikaanse term slumber bags die is afgeleid van slumber party ofwel logeerpartijtje.

Slaapzakken seventies reclame go with the vlo

Vanaf de jaren tachtig was het gedaan met de gezelligheid en koos ik voor heavy cocooning.

Dat je voor buiten slapen een beter isolerend exemplaar nodig had, ontdekte ik toen mijn ouders een stacaravan kochten in Voorthuizen. Aanvankelijk sliepen mijn broertje en ik binnen, maar begin jaren tachtig wilden we onze eigen kampeertent in de tuin. Hartstikke stoer vonden we zelf, ware het niet dat in het voor- en naseizoen onze tenen eraf vroren. Onze seventies slaapzakken hadden het isolerende vermogen van een papieren zakdoekje. Om te voorkomen dat zijn zoons stierven door onderkoeling kocht mijn vader toen twee hypermoderne ‘mummieslaapzakken’. Deze waren de nieuwste trend en volgden de vorm van je lichaam meer. Ze hadden daarnaast een capuchon die je over je hoofd kon trekken. Vanaf dat moment veranderden mijn broer en ik elke nacht in de polyester neefjes van Toetanchamon (in roze en blauw) en konden onze dunne slaapzakken met pensioen. Maar die oude seventies beestjes blijven leuk. Hun vrolijkheid is zo besmettelijk. Online vond ik een heleboel mooie exemplaren. Je kunt ze gebruiken als grand foulard, dekentje op de bank, picknickkleed of speelkleed voor kleine kinderen. Of je kunt er in slapen natuurlijk. In dat geval raad ik je wel aan om dat lekker behaaglijk binnenshuis te doen. Blauwe lippen staan alleen Lady Gaga.

1. De lijkt-licht-te-geven-slaapzak
Een supervrolijk feestje voor één persoon. De slaapzak is schoon en niet kapot. Ook de rits werkt goed. Maar of je met zoveel licht nog zult slapen? Prijs: 20 euro. Klik hier voor de advertentie.

Retro slaapzak go with the vlo

Slaapzak en nachtlampje ineen?

 

2. Een bloembed om onder te kruipen
Haal wat flower power in huis en pluk deze paarse schoonheid weg uit de webwinkel van Nanda Ceramics Retro Orange. Heeft wel veel zon nodig. Prijs: 35 euro. Klik hier voor de advertentie.

Slaapzakken bloemetjes retro go with the vlo

Bloeit gegarandeerd het hele jaar door.

 

3. Snurken binnen de lijntjes
Sucker voor ouderwetse blokjespatronen? Dan raad ik je dit duo aan. Prijs per stuk is 9 euro, maar waarom zou je ze na zo lang wreed van elkaar scheiden? Klik hier voor de advertentie.

Retro slaapzakken twee go with the vlo

In dit doolhof kun je ’s nachts behoorlijk verdwalen.

 

4. Kinderlijk woongedrag mag
Eigenlijk is dit kabouterlandschap voor de allerkleinsten, maar waarom zouden volwassen er niet van mogen genieten? Hét feelgooddekentje na een rotdag. Klik hier voor de advertentie.

Kinderslaapzak retro go with the vlo

Geluk zit soms in kleine kaboutertjes.

 

5. Afgetraind blokjesbed
Aan de bijna nieuwe slaapzak van Retroloekie zijn de jaren niet af te zien. Zelf niet meer zo strak? Kruip erin en je hebt je blokjesbuik terug. Prijs: 15 euro. Klik hier voor de advertentie.

Slaapzak Retro Loukie go with the vlo

Bepaald geen ouwe zak. Gebruikte deze kanjer stiekem Botox?

 

6. Swiet seventies
Bij Swiet verkopen ze vintage behang, maar hun slaapzakken zijn ook cool. Wat dacht je van deze? Mag niet ontbreken in je gepimpte caravan. Prijs: 20 euro. Klik hier voor de advertentie.

Swiet slaapzak retro go with the vlo

Kapotte stoel? Gooi dit schatje eroverheen.

 

7. Oranje boven (en jij eronder)
Alsof deze slaapzak werd overgoten met hopjesvla waarna de wind er een heleboel Spaanse margrieten inblies. Wat een gezellige kliederboel. Vrij bieden. Klik hier voor de advertentie.

Retro slaapzak oranje go with the vlo

Je eigen Keukenhof.

 

8. Slapen of trippen?
Zo moet de wereld eruit zien tijdens een LSD-trip. Zo psychedelisch dat verkoper Utopia Design gewoon moeite had om een scherpe foto te maken. Prijs: 25 euro. Klik hier voor de advertentie.

Psychedelische seventies slaapzak go with the vlo

De print brandt zich op je netvlies.

 

9. ADHD-slaapzak
Nog een slaapzak waarvan de verkoper zo duizelig werd dat scherpstellen lastig werd. Dit drukke baasje laat je stuiteren van geluk. Prijs: 17,50 euro. Klik hier voor de advertentie.

Retro slaapzak seventies go with the vlo

Kan iemand deze schreeuwerd een kalmeringstabletje geven?

 

10. De ik-wil-ze-allemaal-slaapzakken
Prisca en Eveline van vanOuds verkopen de tofste seventies spullen op Marktplaats. Van hun slaapzakken word je zo euforisch dat je echt niet wilt kiezen. Klik hier voor de advertentie.

Slaapzakken retro veel go with the vlo

Genoeg slaapzakken bij vanOuds om elke week een ander slaapthema te kiezen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑