...

Tip! Bangladesh discos Madrid interieur

Gepubliceerd op 20 januari, 2015 door Danny Post

0

Madrid draait doorrrrr

In Madrid stikt het van de tweedehands platenzaken. Spotgoedkoop zijn ze niet, maar oh oh wat hebben ze veel zeldzaams in de bakken staan. Vijf adressen die je niet mag overslaan.

Trouwe Vlo-lezers weten het inmiddels: ik houd van vinyl. Zo wild ben ik van oude lp’s dat ik geen stad meer kan aandoen zonder de lokale platenzaken te verkennen. Hoe blij was ik dan ook om het afgelopen weekend in Madrid te zijn. Hoewel ik vooral uitkeek naar mijn bezoek aan de befaamde El Rastro vlooienmarkt (daarover later meer), openbaarde de Spaanse hoofdstad zich als een ware goudmijn voor vinylfans. Tussen onze vele (vr)eet- en drinkfestijnen door liepen ik en mijn vrienden het ene na het andere bijzondere platenwinkeltje af.

Madrid platenzaken Playa del Sol

Madrid: ook héél erg leuk in de winter.

Madrid platenzaken bar vinyl drinken

Eten, drinken en platenzaken. A winning combination.

En wat opviel tijdens het omploegen van de bakken: met een gemiddelde prijs van tien euro per stuk hebben de platen er weliswaar niet het koopjesgehalte van Nederland, maar wat je vindt is wel een stuk zeldzamer. Op zoek naar een oude Spaanse persing van The Beatles of een perspromo van Kylie Minogue, die strakker is dan haar gezicht? Madrid heeft ze. We kochten zoveel dat we er een paar kannetjes sangria voor moesten laten staan, but God was it worth it.

Hier zijn de vijf beste adressen in Madrid om tweedehands platen te scoren:

1. Bangladesh Discos
Aanrader! De knetterschele verkoper heeft meer dan de concurrentie lijkt het wel. Ja, hij heeft Eurythmics-platen maar óók de zeldzame vinylversie van Annie Lennox’ soloalbum Diva. Of het veelgezochte Achtung Baby van U2. Hoe doet hij het toch? Misschien omdat hij met zijn 360 graden-zicht niets uit het oog verliest? (Costanilla de los Ángeles 5, bangladeshdiscos.com).

Bangladesh Madrid vintage vinyl

Probeer niet te checken of internet goedkoper is want de eigenaar ziet álles.

Discos Bangladesh Madrid gevel

Bangladesh is het beloofde vinyl-land.

 

2. Escridiscos
De kleine shop verwierf een legendarische status sinds de opening in 1977. Goede oldies selectie (Sinatra, Beatles, Bassey), maar ik vond ook een nooit gedraaide maxisingle van Lady Gaga. Wat opvalt zijn de prijzen van de ‘nieuwere’ popplaten uit de jaren zeventig en tachtig. Die liggen een stuk lager dan elders. (Calle de las Navas de Tolosa 4, escridiscos.es).

Escridiscos Madrid

Escridiscos maakt zo vrolijk als een kan sangria.

Escridiscos Frank Sinatra

Deze hoogbejaarde Frank draait inmiddels rondjes in Nederland.

 

3. Discos Babel
De buurman van Bangladesh grossiert in het zogenaamd ‘betere werk’. Veel jazz, garage, progressive, rock ’n roll en punk. Hij zet er dan ook een gewichtig gezicht bij op. Voor Madonna hoef je NIET bij hem aan te kloppen. Leukst zijn de hysterische oude posters die overal in de winkel hangen. Helaas zijn ze niet te koop. (Costanilla de los Ángeles 5, discosbabel.com).

Discos Babel interieur

“Dus ik zeg tegen die klant: ‘Madonna??? Moet ik de politie bellen? Ga weg!'”

Discos Babel Madrid

Onrecht! De posters zijn niet te koop maar mogen wel verbleken in de Spaanse zon.

 

4. Discos Satélite
In de langgerekte pijpenlade is het vooral op zondag dringen. Dan vindt pal voor de deur de grote El Rastro vlooienmarkt plaats. Maar pers jezelf naar binnen en je ontdekt vele bakken vol muziekgeschiedenis. Je hart maakt regelmatig een sprongetje bij het ontdekken van alweer een obscure eighties classic. Ook veel jazz, rock, indie en dance. (Calle de la Ribera de Curtidores 8).

Discos Satélite Madrid Elvis Madonna

Madonna: “Oef! Gelukkig mag ik in deze winkel wel mijn wijdbeense kunstje doen.”

Discos Satélite Madrid platenwinkel

Just for the record: voor oren met lef zijn er ook oude Spaanse platen te koop.

 

5. Discos La Metralleta
Als je niet beter weet, loop je wel tien keer aan de onopvallende ingang voorbij. Want deze ruim gesorteerde platen- en cd-zaak is gevestigd in een ondergrondse parkeergarage. Maar wie eenmaal de afdaling maakt, wil niet meer weg. Alles waar we al heel lang naar op zoek waren, vonden we. Gevaarlijk! (Calle del Postigo de San Martín 1, discoslametralleta.com)

La Metralleta Madrid entree

Ja echt, onderaan dit rare hokje gaat er een platenwereld voor je open.

La Metralleta Madrid platenzaak

Deze zaak doet haar naam eer aan en vuurt als een mitrailleur de classic lp’s op je af.

 

Oh, onthoud wel een paar dingen indien je binnenkort die kant opgaat. Néé, het ligt niet aan je ogen, de platen staan in de meeste winkels echt op de (irritant!) voornaam van de artiest gesorteerd. En twee, in Madrid wordt ’s middags nog steeds een siësta gehouden. Dat betekent dat de meeste winkels (behalve de grote ketens en warenhuizen) tussen grofweg 14.00 en 17.00 uur gesloten zijn. Dus ga ’s ochtends op pad of ’s avonds. Wat je in de tussentijd moet? Duh, in een bar uitgebreid toasten op deze bruisende stad natuurlijk.

Madrid vintage platenzaken

C+C Music Factory, Gloria Lasso of toch gewoon lekker de swingende Tulbanden?

Madrid barretjes

Maar eerst even indrinken voor de volgende ronde!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑