...

Gespot Vivre Interieur Authentique preekstoel Normandië go with the vlo

Gepubliceerd op 8 december, 2018 door Danny Post

0

Vivre Interieur Authentique in hemelse sferen

Religieuze objecten blijven onverminderd populair. Vind je een Mariabeeld nogal lafjes en doorsnee? Om deze houten preekstoel van Vivre Interieur Authentique kan niemand heen.

Begin dit jaar dook de Britse antiekjager Drew Pritchard ineens op bij het Nijmeegse Vivre Interieur Authentique. Hij ging in de drieduizend vierkante meter grote loods schatjagen voor zijn hitshow Salvage Hunters (iedere werkdag te zien op Discovery). Drew reed met een volle bus weg, want Vivre-eigenaar Ebert Roest heeft een neus voor meubels en interieurobjecten met een verhaal. Blikvangers. Nieuw binnen is deze 1.44 meter hoge preekstoel uit een schipperskerk in de Noord-Franse kuststreek Normandië. Hij werd gemaakt rond 1850.

Vivre Interieur Authentique preekstoel 19e eeuw go with the vlo

Deze engel waakte vele decennia over de vissers van Normandië.

Preekstoel Vivre Interieur Authentique engel Normandië go with the vlo

Het vakmanschap is verbluffend. Zo worden ze niet meer gemaakt.

Preekstoel Normandië Vivre Interieur Authentique go with the vlo

Wat een gothic beauty.

Vanaf deze stoel sprak de priester zijn gebeden en gelukwensen uit over de schippers van de regio. “In Normandië riskeerden velen mannen hun leven op zee,” vertelt Eberts zoon Tom, die meehelpt in het bedrijf van zijn vader. “De houten stoel is zo fantastisch mooi gemaakt. Het boegbeeld is een engel die waakt over het welzijn van de schippers. Aan haar voeten zie je golven waardoor het lijkt alsof ze over het water loopt. En aan weerszijden zitten netten als verwijzing naar de schippers. Iemand heeft zich hier met veel oog voor detail op uitgeleefd.”
De prijs van deze preekstoel is 14.500 euro. Duur? Niet volgens Tom. “Dit zijn kwaliteit en vakmanschap waar nu geen tijd meer voor is. Als je al iemand kunt vinden die zoiets kan maken, kom je op een fors hoger bedrag uit. En dan kleeft er niet eens historie aan.”

Vivre Interieur Authentique
Stationsweg 19
6515 AC Nijmegen
Tel. 024-3238257
interieur-vivre.nl.

Een korte versie van deze tekst staat vandaag in Volkskrant Magazine. Daarin deel ik elke zaterdag bijzondere objecten en adressen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑