...

Binnenkijker

Gepubliceerd op 14 juli, 2016 door Danny Post

0

Red de sixties huizen!

Vandaag zijn we thuis bij de Amerikaanse ontwerper Miles McDermott. Het is zijn missie om zoveel mogelijk huizen uit de jaren zestig te redden van verminkende verbouwingen en ze in oude staat te herstellen. “Ik vecht zodat we dit tijdperk nog steeds kunnen ervaren.”

Foto’s: Miles McDermott/Save the Sixties

De jaren zestig. Ze waren vernieuwend, creatief, kleurrijk en daardoor uniek. Dingen uit die periode herken je onmiddellijk. Ook de huizen. Als ik je nu zou vragen om een typische sixties flat of bungalow te omschrijven, zou dat niet zo moeilijk zijn. Strakke lijnen, grote raampartijen, kleuren die een mix zijn van pastel en primair en veel hout. In hun puurste vorm blijven ze prachtig, maar dat is het probleem: de meeste woningen van toen werden in de decennia erna gedateerd gevonden en verbouwd (lees: verkracht). Hoeveel huizen uit de jaren zestig waarvan de binnen- en buitenkant onveranderd bleven, ken jij nog? Ik bedoel maar. De 22-jarige ontwerper en zelfverklaarde mid-century modern freak Miles McDermott is om die reden de organisatie Save the Sixties gestart. Hij hoopt zoveel mogelijk sixties huizen die nog origineel zijn, te redden uit de klauwen van mensen zonder smaak en respect voor het verleden.

Save the sixties huizen go with the vlo 8

Huize McDermott is een museum waarin gewoond wordt.

Save the sixties huizen go with the vlo 4

Helemaal af. De sixties in volle glorie.

Save the Sixties huizen go with the vlo klok

Miles zou de klok zo graag willen terugdraaien.

Save the sixties huizen go with the vlo 9

De ontwerper gunt iedere sixties woning weer zo’n woonkamer als hij heeft.

Save the sixties huizen go with the vlo 6

Geen tijd om te hangen voor zijn zwart-wittelevisie. Miles heeft nog vele andere huizen te redden.

Save the sixties huizen go with the vlo 10

De beer is los!

Het zaadje voor Save the Sixties werd geplant toen Miles zijn eigen huis in Phoenix in de staat Arizona in ere herstelde. Hij vond het mid-century optrekje op Craigslist en hoewel het er slecht aan toe was en het opknappen tweeënhalf jaar duurde, lukte het hem om het oorspronkelijke gevoel van de woning weer volledig terug te halen. “Ik dacht dat het wel cool zou zijn als het huis rechtstreeks uit een aflevering van The Brady Bunch leek te komen,” aldus Miles in een interview met Curbed. “Een tijdlang liep ik elke dag kringlopen en estate sales af, soms wel twee keer op een dag. Ik vond dingen tijdens garage sales en in vuilnisbakken. Tevens sprak ik af met mensen die dingen verkochten waar ik interesse in had en die mijn blog begonnen te volgen om te zien hoe hun objecten onderdeel werden van iets groters.” Mede dankzij de meubels die hij erin zette, werd het een soort museum waarin je kunt voelen hoe mensen toen woonden. Waarom zou ik dit niet met meer huizen doen, schoot het door Miles heen. Let’s save the sixties!

Knokken voor het groovy wonen
Het uitgangspunt van Save the Sixties is kort samengevat het “preserveren, restaureren en openstellen van huizen uit de jaren zestig en ze zo het lot te besparen van zogenaamd hippe make-overs die hun mid-century details en geest uitwissen”. Miles heeft het plan om iedere woning die hij restaureert toegankelijk te maken voor het grote publiek. Mensen kunnen in de huizen rondwandelen en simpelweg genieten van de authentieke sixties sfeer, maar het moet bijvoorbeeld ook mogelijk worden om er evenementen te organiseren, fotoshoots te doen en zelfs te overnachten. Op vakantie gaan in 1964, hoe leuk is dat? “Mid-century modern is en zal altijd het toppunt van design blijven,” legt Miles uit. “Het was een tijd in Amerika waarin goed design werd gezien als het antwoord. Iemand moet ervoor zorgen dat de originele huizen bewaard blijven zodat mensen ze nog steeds kunnen zien. Stel je eens voor dat we alleen foto’s van musea zouden hebben en er nooit in konden rondlopen. Ik vecht zodat we dit tijdperk nog steeds kunnen ervaren en het niet hoeven te doen met wat overgebleven foto’s.”

Save the sixties huizen go with the vlo

De koelkast kon de Amerikaan voor vijftig dollar opknappen.

Save the sixties huizen go with the vlo 3

In deze keuken is alles authentiek. Er komt nog geen moderne lepel in.

Save the sixties huizen go with the vlo 2

De turquoise oven bracht Miles ertoe om ook de afzuigkap en koelkast in die kleur te verven.

Save the Sixties huizen go with the vlo badkamer

En het toilet móest natuurlijk roze worden.

Save the sixties huizen ouders go with the vlo

De overgrootouders van Miles. Je kunt wel zien van wie hij de liefde voor sixties design erfde.

Save the Sixties huizen go with the vlo glas

Met het gedoneerde geld koopt Miles originele meubels en accessoires. Elk huis moet weer kloppen.

Save the Sixties is een non-profit organisatie die draait op donaties. Je kunt geld geven, maar ook meubels uit de jaren zestig. Verder nodigt Miles mensen met een kennis van mid-century design uit om hem bij het klussen te komen helpen. Iedereen die meewerkt, wordt beloond met coole spullen, sponsorvermeldingen of een vakantieverblijf. Miles roept zelfs de eigenaren van sixties huizen op om deze aan zijn organisatie te verkopen. “Door jouw huis (uit de fifties tot seventies) aan ons te verkopen, heb je geen makelaarskosten en hoef je niet toe te zien hoe jouw oude stulpje aan stukken wordt gereten door ‘Flipper Vultures’ (mensen die oude huizen opkopen, strippen, ‘moderniseren’ en ze dan snel met winst doorverkopen).” Omdat Save the Sixties nog in de kinderschoenen staat, houdt Miles het in eerste instantie bij woningen in zijn regio. Wellicht dat hij het later grootschaliger aanpakt. Jammer, want zo’n goed initiatief zouden we in Nederland ook wel kunnen gebruiken. Save the Dutch Sixties, ik zie het helemaal voor me!

Lees meer over Miles McDermott en zijn organisatie Save the Sixties op savethesixties.com. Je kunt Miles eveneens volgen op Facebook (SaveThe60s) en Instagram (mcdamnright).

 

Save the Sixties huizen go with the vlo kringloop

Volgens Miles waren de jaren zestig een “sexy time” en dat moest zijn slaapkamer dan ook uitstralen.

Save the sixties huizen go with the vlo 7

De woningen die voor Save the Sixties in aanmerking komen, dienen nog grotendeels intact te zijn.

Save the Sixties huizen go with the vlo servies

Gered! Op Instagram kun je alle kleurige interieurvondsten bewonderen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑