...

Vlo lit

Gepubliceerd op 14 september, 2016 door Danny Post

1

Retro glam: drie bestsellers voor op je nachtkastje

Van lezen word je slimmer zeggen onderzoekers. Deze drie historische topboeken prikkelen je hersenen én fantasie. Ik heb ze in één ruk uitgelezen. Mijn favoriet: De parfumeur.

De Amerikaanse prinses – Annejet van der Zijl
In het kort: Op 13 april 1927 vaart Allene Tew met de oceaanstomer Mauretania weg uit New York. De Amerikaanse heeft dan al een groots en meeslepend glamourleven achter de rug. Van een plattelandsmeisje werd ze een bekende societyfiguur die alles had: aanzien, rijkdom, moederschap en een grote liefde. Maar ze is ze ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt. Allene wordt door societyrubrieken “de rijkste en verdrietigste weduwe van de stad” genoemd. In het verre Europa begint de beauty aan een volgend en nog enerverender deel van haar leven. Allene krijgt een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als ‘tante’ van prins Bernard en de peetmoeder van onze latere koningin Beatrix.

De Amerikaanse prinses Annejet van der Zijl

De Amerikaanse prinses is al maanden een bestseller. En terecht!

Doop Beatrix Allene Tew Go with the vlo

Op 12 mei 1938 stond Allene (zwarte jurk, links van koningin Wilhelmina) vooraan bij de doop van Beatrix.

Waarom een must-read? Schrijfster Annejet van Zijl heeft het talent om van relatief onbekende historische figuren household names te maken. Dat deed ze met het boek Sonny Boy en nu opnieuw met De Amerikaanse prinses. Het levensverhaal van Allene leest als een spannende roman. Je hebt nauwelijks door dat je een non-fictie boek in handen hebt. Daarnaast volg je haar door een turbulente periode in onze geschiedenis. De crisisjaren, twee wereldoorlogen, onze heldin wandelt overal doorheen en weet ondertussen ook nog vijf keer te trouwen. Extra juicy is haar connectie met ons koningshuis. Allene raakt bevriend met de armlastige rokkenjager Bernard zur Lippe-Biesterfeld en helpt hem aan de lucratieve baan van prins-gemaal van Juliana. Iedereen denkt dat ze zijn vermogende Amerikaanse tante is en dat verschaft Bernard het benodigde aura van rijkdom. Allene is betrokken bij de onderhandelingen met koningin Wilhelmina over de huwelijkse voorwaarden en geeft de moekige Juliana een heuse make-over.

De Amerikaanse prinses boek go with the vlo

Mannen, fotografen, Allene was een soort Paris Hilton avant la lettre. Maar dan met hersens.

Maar het is de vorm waarin de anekdotes gegoten zijn die De Amerikaanse prinses echt tot een literair pareltje maakt. Annejet heeft het allemaal zo óngelooflijk mooi opgeschreven. De prachtige proloog waarin we de stokoude Allene aantreffen in haar villa aan de Middellandse Zee trekt je meteen het boek in. Wanneer Allene na 233 pagina’s haar laatste adem uitblaast, weigert je hoofd om uit deze opwindende achtbaan te stappen. Nog een keer!

De Amerikaanse prinses
Annejet van der Zijl
Uitgeverij Querido
ISBN 978 90 214 0378 6 (paperback)
Prijs: € 15,00
singeluitgeverijen.nl

 

De vintagewinkel – Stephanie Lehmann
In het kort: Amanda Rosenbloom runt de hippe boetiek Astor Place Vintage in hartje New York. Op een dag wordt ze ontboden in het appartement van een bejaarde dame die haar oude kleding wegdoet. Wil Amanda alles niet opkopen? Het lijkt een routineklus te worden, maar als Amanda door de jurken gaat, vindt ze het dagboek van Olive Westcott. Deze jonge vrouw verhuisde in 1907 vanuit de provincie naar New York en droomde ervan om kledinginkoper bij een groot warenhuis te worden. Amanda is geïntrigeerd en besluit het dagboek stiekem mee te nemen. Als ze thuis verder leest, kan ze het niet meer wegleggen. Geleidelijk komt ze erachter dat haar leven en dat van Olive meer met elkaar verweven zijn dan ze ooit had kunnen denken.

De vintagewinkel Stephanie Lehmann New York go with the vlo

Via een oud dagboek word je teruggevoerd naar het New York van 1907.

De vintagewinkel New York warenhuis go with the vlo

Warenhuizen waren vroeger imposante kooptempels waar je als klant diep van onder de indruk was.

Waarom een must-read? Als je houdt van vintage, het oude New York en series als Mr. Selfridge dan mag je De vintagewinkel niet overslaan. Stephanie Lehmann neemt je mee terug naar een periode waarin het bezoek aan een groot warenhuis nog een magische gebeurtenis was. Je ziet de winkelmeisjes in lange rijen wachten op hun vermogende klanten en ruikt de exclusiviteit. Hoewel de helft van De vintagewinkel zich in onze tijd afspeelt, vormen de hoofdstukken over Olive wat mij betreft het hart van het boek. Ik kon telkens niet wachten om te weten hoe het verder met haar ging. Je beseft ook weer hoe moeilijk het was voor een alleenstaande vrouw om in 1907 een respectabel bestaan op te bouwen. Zo werden vrouwen bijvoorbeeld geweigerd in de meeste hotels wanneer ze niet hun vader of een echtgenoot bij zich hadden. Een alleenreizende vrouw was een losgeslagen vrouw. Trouwen was je beste carrière-optie. Maar de eigenzinnige Olive ploetert door, vastberaden om het in haar eentje te gaan maken.

De vintagewinkel Stephanie Lehmann go with the vlo

Zo rustig zullen we Times Square nooit meer meemaken.

Even denk je te weten hoe het met Olive afloopt, maar het einde heeft nog een verrassing in petto. Niet alles is wat het lijkt. Op dat moment komen ook de verhalen van Olive en Amanda samen. Wat ik misschien nog wel het leukst vond aan dit boek is hoe het appelleert aan de droom die veel vintageliefhebbers hebben: dat je ergens een oud dagboek van iemand vindt en wordt meegezogen in zijn of haar leven. Ik ga voortaan op vlooienmarkten nóg beter opletten.

De vintagewinkel
Stephanie Lehmann
Ambo|Anthos uitgevers
ISBN 978 90 263 3250 0 (paperback)
Prijs: € 19,99
amboanthos.nl

 

De parfumeur – Kathleen Tessaro
In het kort: Londen, 1955. De knappe Grace Munroe heeft het op het eerste gezicht helemaal voor elkaar. Na een beschermde jeugd in Oxford is ze getrouwd met de vermogende Roger en maakt ze deel uit van de hoogste sociale kringen. Grace voelt zich echter totaal niet thuis in die lege poppenkast en Roger is een rechtlijnige bal die bovendien vreemd lijkt te gaan. Dan krijgt ze een brief van een notariskantoor in Parijs: ze heeft een onverwachte erfenis ontvangen. De Franse Eva d’Orsey laat Grace haar luxe appartement op Place des Vosges na. Hartstikke leuk, alleen kent Grace die Eva helemaal niet. Ze vermoedt dat het een vergissing is, maar vertrekt na enige aarzeling toch naar Parijs. Dat besluit zal haar hele leven op zijn kop zetten…

De parfumeur Kathleen Tessaro Parijs go with the vlo 2

De heerlijke geur van het oude Parijs dampt van de pagina’s af.

De Parfumeur Kathleen Tessaro Parijs go with the vlo

Wat een toperfenis. Place des Vosges was en is het adres van de Parijse elite.

Waarom een must-read? Omdat De parfumeur gewoon een ontzettend meeslepende roman is. Je slingert van de jaren vijftig naar de jaren twintig, de jaren dertig en weer terug naar de jaren vijftig. Onderweg stop je in Londen, Parijs, New York en Monte Carlo. Het hoofdstuk waarin Grace en haar notaris Edouard Tissot op de linkeroever van de Seine stuiten op een verlaten parfumerie is een van de hoogtepunten. Wanneer ze de deur openbreken en de stoffige ruimte betreden waar de rijken voor de Tweede Wereldoorlog hun parfums kochten, zou je willen dat zoiets jou overkwam. Net als de vondst van het dagboek in De vintagewinkel prikkelt de ontdekking van deze oude winkel in De parfumeur enorm de fantasie. Het is ook een fraaie metafoor voor het thema van het boek: keuzes maken. Welke deuren open of sluit je in je leven en wat zijn de gevolgen? Het verhaal rond de mysterieuze Eva d’Orsey ontvouwt zich geleidelijk, maar daar ga ik niet te veel over verklappen. Behalve dan dat het bij vlagen schrijnend is.

Parijs straatbeeld nostalgie copyright go with the vlo

De parfumeur boeit van A tot Z.

Auteur Kathleen Tessaro weet de spanning op meesterlijke wijze op te bouwen. Ik vrat de pagina’s nog net niet op, zo diep zat ik in het verhaal. Ik heb De parfumeur in twee dagen uitgelezen. Erna hoefde ik gelukkig niet lang te rouwen. Dit voorjaar verscheen Kathleens nieuwe boek Rare Objects (nog niet in het Nederlands uitgebracht), waarin de hoofdpersoon werkt in een antiekzaak in het Boston van de jaren dertig. Opnieuw een page-turner!

De parfumeur
Kathleen Tessaro
Karakter Uitgevers
ISBN 978 90 452 0624 0 (alleen nog als e-book verkrijgbaar)
Prijs: € 7,99
karakteruitgevers.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Retro glam: drie bestsellers voor op je nachtkastje

  1. Thanks! Deze komen alledrie op m’n lijstje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑