...

Kringloopreview

Gepubliceerd op 22 juni, 2014 door Danny Post

Retro winkelparadijs

HEMA move over! In Zoetermeer is een kringloop die pas echt aanspraak mag maken op de titel van goedkoopste warenhuis. Eén nadeel: hij is maar zo’n zes keer per maand open.

Bij De Pelgrimshoeve in Zoetermeer weet men hoe je een hype creëert: door maar zeer beperkt de deuren te openen. Iedere dinsdag van 15 tot 21 uur, elke 2e zaterdag van de maand van 9 tot 12 en iedere laatste zaterdag van de maand van 9 tot 15 uur kan er geshopt worden. Rare tijden, maar de vaste bezoekers kunnen ze dromen, merk ik wanneer ik er op een dinsdagavond naartoe rijd. Wat een bizarre drukte. En wat doet de oubollige site deze kringloop een ongelooflijk onrecht aan. Want dit is geen gewone winkel, maar een compleet warenhuis. Het gebouw op een troosteloos bedrijventerrein aan de rand van de stad is huge. Twee verdiepingen vintage fun fun fun. Wow. Dit had ik totaal niet verwacht.

Kringloop De Pelgrimshoeve in Zoetermeer

Van buiten rustig, maar binnen is het één grote zoemende Bijenkorf.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer kinderafdeling

“Winnie the Pooh en Eeyore, graag NU melden bij kassa 4 op de kinderafdeling.”

Afdeling verse tweedehands
Wat opvalt is de strakke organisatie. De 300 vrijwilligers runnen De Pelgrimshoeve als een geoliede machine. Recycling is hier serious business. Iedere productsoort heeft zijn eigen hoek, waar alles netjes en soms zelfs op kleur staat opgesteld. Potterie, riet en puzzels (waarom deze één zijn, ontgaat me eerlijk gezegd een beetje), kinderkleding, blikken en bestek, voor alles is een speciale plek ingeruimd. Sommige hoeken zijn zo groot, dat je bijna kunt spreken van shop in shops. De fourniturenboetiek op de begane grond mist alleen nog een etalage, dan is het net echt een winkeltje. Behalve te melige vintage Knippies en Burda’s verkopen ze er alles dat een neo-breibabe of vingervlugge granny zoekt. En tegen vooroorlogse prijzen.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer breinaalden

Ook uiterst effectief om een liefdesrivale de ogen mee uit te steken.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer breihoek

Hai, ik naai of blij dat ik brei?

Boven is het zo mogelijk nog een tandje professioneler. De ‘cd- en platenwinkel’ blijkt drukker dan Free Record Shop de laatste tien jaar. In de rijk gesorteerde boekenwinkel ernaast ben ik bijna een half uur zoet, zeker vanwege de opvallend goede selectie Engelstalige romans. Nadat ik bij twee belegen dames een oud kinderboek van The Hardy Boys afreken voor 2 euro, slenter ik door de opgewonden menigte naar de uiterste hoek op de eerste verdieping. Aan het blije rumoer te horen, moet dat het sop-epicentrum van De Pelgrimshoeve zijn.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer Abba

Gimme, gimme, gimme….a man after midnight?

Kringloop De Pelgrimshoeve in Zoetermeer boekenhoek

Opent De Pelgrimshoeve binnenkort ook een aparte eReader afdeling?

Tussen camerakunst en poppenkitsch
Ik heb gelijk. Ik ben aangekomen bij de zogenaamde ‘Verzamelkamer’ (geen grap). Of je nu een fotocamerajunkie bent of kampt met een slopende klederdrachtpoppenverzameling, hier haal je moeiteloos je fix. Ik tik een stapeltje vintage ansichtkaarten op de kop plus twee oldskool opbergdozen die perfect zijn om mijn collectie Amerikaanse dia’s uit de fifties in onder te brengen. Echter, wanneer ik wil betalen wijst het Verzamelkamer-opperhoofd vriendelijk om de hoek: “Daar zijn twee centrale kassa’s, waar u kunt afrekenen.” Eh…sorry? Als er vervolgens ook nog eens wordt omgeroepen of vrijwilliger A zich ogenblikkelijk wil melden op de pannen- en plasticafdeling, is de warenhuis-illusie compleet. Met één groot verschil: alle opbrengsten gaan naar diverse goede doelen in binnen- en buitenland.

Kringloop De Pelgrimshoeve de Verzamelhoek

Tegen je nieuwe vriendin gelogen dat je Olympisch sporter bent? Hier scoor je het bewijsmateriaal.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer ansichtkaarten

Duizend manieren om de retro-groeten te doen.

Zijn er dan helemaal geen minpunten? Jawel. Onder het dak van De Pelgrimshoeve huist weinig antiek. Tenzij hondenmanden met vintage haren van de vorige eigenaar echt jouw ding zijn. En de meubels zijn alleen leuk als je denkt dat zalmroze of wijnrode leren banken het helemaal worden. Verder beperkt het design zich tot oude motorhelmen.

Kringloop De Pelgrimshoeve Zoetermeer stoelen en poesjes

Liever de Ministeck poesjes dan die katers van stoelen.

Kringloop De Pelgrimshoeve helmen Zoetermeer

Willempie glam. Gestroomlijnder design dan dit vind je niet.

Maar dat zijn minor details. Bovendien kun je voor echt antiek terecht bij Kringloopcentrum Zoetermeer, dat zich een paar honderd meter verderop bevindt, aan de Edisonstraat (hierover binnenkort meer). Nee, kringloopwarenhuis De Pelgrimshoeve is tien keer leuker dan een gemiddeld V&D filiaal. En wat een bonus: hun prijzencircus is tenminste geheel clownvrij.

Stichting De Pelgrimshoeve
Wattstraat 21
2723RA Zoetermeer
079-3610933
www.pelgrimshoeve.nl
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Retro winkelparadijs Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑