...

Retro wonen Eighties klussen go with the vlo boek 2

Gepubliceerd op 16 juli, 2016 door Danny Post

0

Lekker retroklussen dit weekend?

Uitgekeken op je interieur? Met het vintage klusboek Uw huis uw hobby vertimmer je je huis tot een seventies paleisje. “Een verlaagd plafond geeft een gevoel van intimiteit.”

Kringloopketen Het Goed gooit in verband met de zomervakantie weer veel boeken in de uitverkoop. Gisteren vond ik in het Vlaardingse filiaal de oude klusbijbel Uw huis uw hobby. Jaartal onbekend, maar de foto’s wekken sterk de indruk dat het om een boek uit de late jaren zeventig gaat. Ik gooide het onmiddellijk in mijn mandje.

Eighties uw huis uw hobby go with the vlo boek

Antieke naaimachine? In de seventies werd zulke ‘ouwe troep’ gewoon omgebouwd tot bureau.

Eighties klussen schrootjes go with the vlo 2

Schrootjesvolk. Zelfs de keuken ontkwam niet aan de passie voor hout.

Eighties klussen go with the vlo badkamer

Die badkamer is nog steeds cool, maar wie verzon zulke krankzinnige indoor zonneschermen??

De tips die in Uw huis uw hobby worden gegeven, zijn zo anti alles wat wij nu mooi vinden dat het leest als een moppenboek. Ik heb de leukste doe-het-zelftips uitgezocht. Ik durf te wedden dat je hierna staat te trappelen om je jaren dertig woning te ontdoen van alle originele details. Dag kamer en suite, paneeldeuren en houten vloeren. Hallo structuurpleister, hoogpolig tapijt, verlaagde plafonds en schrootjes!

Tapijt leggen
“Tapijtsoorten met een wat langere pool kun je, behalve op de vloer, ook gebruiken als bekleding voor – vaste – banken of vlonders. Het geeft een behaaglijk en toch ruimtelijk effect. Tapijt met een korte pool is minder geschikt omdat bij de hoeken de jute onderrug vaak zichtbaar wordt. Vaak kun je met afval – reststukken – al heel aardige resultaten bereiken.”

Vloerbedekking bankstel eighties go with the vlo

Eindelijk wist Tommie uit Sesamstraat wat er met zijn broertjes en zusjes gebeurd was…

Eighties klussen vloerbedekking go with the vlo 2

Wat een droom. Je stofzuigt in één moeite door.

 
Wandafwerking zelf ontwerpen met structuurpleister
“Een wandafwerking die bij uitstek geschikt is om zelf aan te brengen is de structuur- of sierpleister. Sierpleisters kunnen in veel gevallen echt een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld in het geval dat je in een huurhuis woont met gehavende wanden waar je zonder al te grote kosten toch iets aan wilt verbeteren. Als je de pleisterlaag hebt opgezet, kun je er structuur in aanbrengen. Een heel leuk en plezierig karwei, omdat je de grofheid en de soort van de structuur zelf kunt bepalen en zo je eigen wandafwerking kunt creëren.”

Eighties klussen structuurpleister go with the vlo

Heimwee naar dat rustieke tapasrestaurantje in Madrid? Bouw hem na in je huiskamer.

 
Intieme plafonds met extra bergruimte
“Een verlaagd plafond – het is algemeen bekend – geeft een gevoel van behaaglijkheid, van intimiteit. Je kunt ook gedeelten (laten) verlagen. Het voordeel hiervan is dat je het ruimtelijke idee van de kamer intact laat en dat je de ruimte boven de verlaagde gedeelten als bergruimte kunt gebruiken. Bovendien kun je de indirecte verlichting er een mooi plaatsje op geven.”

Eighties klussen plafonds go with the vlo

Zo’n verlaagd plafond is geknipt om je laatste restje goede smaak in op te bergen.

 
Balken voor de gezelligheid
“Een balklaag aan het plafond kan de kamer een rustiek aanzien geven. Natuurlijk hoeven het geen massief eiken balken te zijn. Want je kunt ze zelf ook maken van vurenhouten regels van vijf bij zeven centimeter. Is dat te dun of te iel in de ruimte, dan kun je bij de houthandel mooie holle geprofileerde balken kopen. Er zijn zelfs ‘kunstbalken’. Superlicht, niet van echt te onderscheiden en gemaakt van Polyurethaan.”

Eighties klussen balkenplafond go with the vlo

Maak van je huis in één handomdraai een knusse Drentse boerderij!

 
Steenstrips plakken
“Om te kunnen genieten van schoon metselwerk is het allang niet meer nodig ook daadwerkelijk een stenen muur op te metselen. Immers, volgens het principe van de gelijmde wandtegels, kun je nu ook stenen tegen een wand lijmen. Geen complete bakstenen, maar strips. De steenstrips; ze zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten.”

Eighties klussen steenstrips go with the vlo

Fantaseer je over sex in een kelderbox? Steenstrips maken je dromen waar.

 
Plafonds: anders dan anders
“Kurk is lekker licht en je kunt het makkelijk snijden. De eenvoudigste manier om kurk te bevestigen is door het te plakken met contactlijm. Ook textiel, geweven of zelfs losse draden, is als plafondafwerking te gebruiken. Een kleurig en goedkoop ‘plafond’ waarbij alleen het maken al een plezier op zich is.”

Eighties klussen plafonds go with the vlo 2

Kreatief met kurk en meters woldraad. Eindelijk heb je een bestemming voor je oude truien.

 
Gordijnen maken
“Bij grote glasoppervlakten kan een grove vitrage of zg. open-wave het decoratieve element zijn dat het grote raam wat minder op je doet afkomen. Samen met de hangplanten zorgen de vitragegordijnen voor een sfeervolle raamwand.”

Eighties klussen gordijnen go with the vlo

Waarom zou je de buitenwereld willen zien? Licht is soooo overrated.

 
Blokjesdeur
“Een heel bijzondere deur kan gemaakt worden met behulp van reststukken hout. U kunt met allerlei blokjes een decoratief deurvlak samenstellen. Zorg dat u de deur goed ruw opschuurt, waardoor een goede hechting van de blokjes op het deurvlak verzekerd is als u lijmt met contactlijm. U behoeft een dergelijke ‘blokjesafwerking’ niet tot de deur te beperken, ook een stuk wand is op deze manier zeer decoratief af te werken.”

Eighties klussen blokjesdeur go with the vlo

De combinatie van lijm en afvalhout zorgt voor een luxe uitstraling. Très Monaco.

 
Plavuizen op een houten vloer
“Zo op het eerste gezicht een griezelige onderneming, om plavuizen op een houten vloer te leggen. Hout, dat weet iedereen, blijft werken en dat is iets wat een plavuizen vloer zonder te barsten niet kan verdragen. En toch wordt het gedaan. En wel door op de houten ondervloer een laag aan te brengen die trillingen en spanningen niet in de plavuizen vloer laat doorwerken. Die laag kan bestaan uit een elastische latexmortel of uit een soort mat van polystyreen, die eerst op de houten vloer komt, waarna de tegels er overheen worden gelegd.”

Eighties klussen plavuizen go with the vlo

Plavuizen verrichten wonderen voor de akoestiek in je woning. Zelfs gefluister wordt boven gehoord.

 
De plantenzit
“Stankverdrijvers en dennegeurspray zijn eigenlijk onnodig op het kleinste kamertje. Ze hebben niet alleen een chemisch ‘bijluchtje’ maar zijn ook niet zo erg goed voor de gezondheid. Een leuk alternatief kan zijn om op de w.c. een kruiden- en planten-‘tuintje’ te creëren. Je kunt verse of gedroogde tuinkruiden aan de muur hangen en daarmee de dagelijkse zit ook voor de neus wat aangenamer maken. Ook planten kunnen best een plaatsje vinden op het toilet. Voorwaarde is dan wel dat er een behoorlijk venster moet zijn. Is dat er niet, dan kun je speciale lampen boven die planten ophangen.”

Eighties klussen toilet planten go with the vlo

Zijn de planten niet bestand zijn tegen jouw dagelijkse gifwolk? Kies dan een bosbehangetje.

 
Onzichtbare stortbak
“Vooral oude, gietijzeren stortbakken kunnen een doorn in het oog zijn. Als je nu toch bezig bent om het kleinste kamertje wat op de knappen is het misschien een leuk idee om de stortbak te verstoppen achter een verlaagd plafond. Van schrootjes of van een ander materiaal.”

Schrootjes eighties klusboek toilet go with the vlo

Nog beter: trek het schrootjesthema door in de badkamer. Zo matcht alles mooi.

 
Ombouw voor de radiator
“Centrale verwarmingsradiatoren zijn nu niet bepaald juweeltjes van vormgeving. Een radiatorombouw kan op verschillende manieren worden gemaakt. De ombouw op de bovenste foto is gemaakt van multiplex staanders, waarop latten zijn aangebracht. Op die manier ontstond een ‘plantenbank’. Een voordeel van deze bank is dat de planten door de radiatorwarmte veel water verdampen en het ophangen van waterbakjes op die manier overbodig wordt. Op de onderste foto zijn op een raamwerk ronde stokken aangebracht waaraan, zoals hier in de kinderkamer, allerlei dingetjes gehangen kunnen worden.”

Eighties klussen radiator go with the vlo

Paar lianen erboven en je kunt Tarzan en Jane spelen.

Eighties klussen radiator kind go with the vlo

Achter de tralies. Maak de ombouw iets groter en je hebt een fijne cel voor lastige kinderen.

 
Werk- én t.v.-tafel
“Het televisietoestel hoeft niet per se op een speciale televisietafel te staan. Wil je zo’n toestel niet te nadrukkelijk in de kamer opstellen of heb je weinig ruimte voorhanden, dan kun je het t.v.-toestel ‘onder de tafel’ plaatsen. Daarvoor kun je onder een gewone werk- of eettafel een constructie maken die uit niet meer dan twee platen hoeft te bestaan. Het plateau dat op die manier ontstaat, kunnen we op elke gewenste manier afwerken.”

Eighties klussen televisie go with the vlo

Tijdens het eten televisiekijken is hartstikke stylish.

 

Uw huis uw hobby – Werken aan woonplezier
Joop Hendriks, Bert Jan Schaminée, Frits Groenestijn
Kluwerpers
ISBN onbekend

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑