...

Marktreview Rommelmarkt Schiedam

Gepubliceerd op 26 januari, 2014 door Danny Post

0

Rommelmarkt vol eh…rommel

Ongeveer een keer per maand wordt de Schiedamse Margriethal overspoeld door een troeptsunami. Particulieren schuiven hun kelders, zolders en garageboxen enthousiast leeg met een bulldozer. Bezoekers laten zich alle goedkope rotzooi echter niet zomaar dwangvoederen.

Bij binnenkomst op een gure zondagmiddag is het onverwacht druk in Sport- en Evenementenhal Margriet. Onverwacht, omdat deze rommelmarkt de laatste maanden een beetje in een neerwaartse spiraal zat. De laatste keer dat ik hier was, klaagden verkopers steen en been dat er zo weinig bezoekers waren en wilden ze halverwege de middag al inpakken. Zoals een van hen met slecht verhulde woede verzuchtte: “Ik heb amper 20 euro verdiend.” Maar dat hebben ze -sorry- veelal aan zichzelf en hun armoedige aanbod te danken.

Margriethal

Iemand interesse in een prachtjas van Dolce & Crapbana? Nee?

Op deze markt waarvoor je ook nog eens drie euro entree betaalt, moet je de mooie vintage met een lampje zoeken. Doorgewinterde vlooiers staan met een half uurtje weer buiten. Meestal met pijnlijk lege handen. Oké, het is positief dat organisator MDV Evenementen voornamelijk particulieren achter de kramen weet te krijgen. Daardoor zijn veel spullen goedkoper dan een gemiddelde Gordon-grap. Maar wie zit er op een origineel 21-eeuws schilderij van Blokker te wachten? Een paar neplederen-niet-van-echt-te-onderscheiden-designerlaarzen van modehuis Bristol? ‘Vakkundig’ gelijmde poezenbeeldjes? Ik in ieder geval niet.

Vooroorlogse vintage
Dat ik ondanks mijn kritiek regelmatig een fietsritje maak naar deze rommelmarkt, heeft met twee dingen te maken: 1) de oude baas die een uitstekende kraam bestiert met oude ansichtkaarten, foto’s, medailles en andere historische spullen en 2) het feit dat ik hier een enorm vintage-orgasme beleefde. Reeds als puber had ik de droom om ooit een groot olieverfschilderij van vooroorlogs Rotterdam te bezitten. Omdat originele schilderijen uit die periode meestal onbetaalbaar zijn, bleef het lang bij dromen. Tótdat ik op een druilerige middag de Margriethal bezocht en bijna out ging.

Margriethal

Toet-toet, zie ginds komt de Bereboot!

Rommelmarkt Schiedam

Lichtpuntje: vintage tasjes en handschoenen.

Boven de kraam van een man die de kelder van zijn overleden moeder had leeggehaald, hing een schitterende voorstelling van de Kolk voordat in 1940 de bommen vielen. (De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat de markt die dag bij hoge uitzondering werd georganiseerd door het veel grotere De Wit Evenementen, maar toch.) “Dit schilderij hing jarenlang bij mijn moeder in de kamer”, vertelde de verkoper die zelf duidelijk weinig liefde voor het werk voelde. “Het is wel oud geloof ik.” Joh! Na enig zenuwachtig afdingen -het zweet stond op mijn voorhoofd- mocht ik het schilderij voor een luttele 125 euro meenemen naar huis. Daar prijkt het inmiddels alweer jaren in de slaapkamer. Elke avond voordat ik in slaap val, vormt het een prachtige reminder dat geluk soms in een klein, verdomd armoedig hoekje schuilt.

Kijk voor de volgende data in onze agenda of op mdv-evenementen.nl.
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Rommelmarkt vol eh…rommel Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

1.8


Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑