...

MCB

Gepubliceerd op 12 september, 2014 door Marie-Cecile Beniers

1

“Rommelmarkten zijn mij met de paplepel ingegoten.”

Als klein meisje ging fotograaf Marjan Sins al naar rommelmarkten. Zo ontwikkelde de Brabantse een zeer verfijnde neus voor vintage vondsten. Het resultaat: een huis vol prachtige (vooral) tweedehandse koopjes.

Foto’s: Marjan Sins Fotografie

“Die rieten hangstoel vond ik voor vijfenzeventig euro bij de Leenbakker, de rozenkelim kocht ik voor tweehonderd euro op Marktplaats, terwijl ze in die staat en grootte vaak achthonderd of zelfs duizend euro kosten. Oh, en dat schilderijtje met die engeltjes kostte € 2,50. Van de kringloop.” Wanneer Marjan Sins je rondleidt door haar geweldige huis, golven de details van haar koopjes over je heen. Gevolgd met een dikke grijns. Aanstekelijk, jaloersmakend en vooral: heel erg leuk. De Brabantse, die nu een jaar in een zelfgebouwd huis onder de rook van Breda woont, is namelijk een expert als het gaat om interieurkoopjes. Haar specialiteit: vintage. Niet zo gek, als je bedenkt dat Marjan zeker dertig jaar ervaring heeft met tweedehands.

Marjan-eethoek

De Perzische tapijten kocht Marjan voor een prikkie bij de kringloop.

Marjan-letters

Pret met letters. Marjan zoekt nu nog naar een M.

Marjan-zithoek2

Drie pronkstukken op een foto: de rozenkelim, de oude kast en het stoeltje dat ze op straat vond.

Jong geleerd is oud gedaan…
“Rommelmarkten zijn mij echt met de paplepel ingegoten. Als klein meisje ging ik al met mijn ouders mee naar de rommelmarkt. Ik heb dat nooit raar gevonden, vond het toen al heerlijk. Ik vind graag iets aparts en geks.” Terwijl leeftijdgenootjes sparen voor een Lolo-bal of Donkey Kong-spel, zet Marjan als tienjarige haar zakgeld opzij voor een antieke kast. “Ik had die bij een boer in een schuur gezien en wilde hem gelijk hebben. Prima, zeiden mijn ouders, maar je betaalt hem wel zelf. Toen ben ik ervoor gaan sparen en ik kreeg ook nog wat geld van mijn oma toegestopt. De verkoper keek wel raar op toen hij mij zag afrekenen. ”

Marjan-stolp

Niet voederen svp!

Marjan-stolp2

Blote meisjes achter het raam krijgen zo een heel andere betekenis.

Marjan-Gang

Afgedankte afvalbak, oud treinrek: Marjan weet er wel raad mee.

De kitsch en camp voorbij
De kast en ook het bed die ze als jong meisje kocht, blijken een diepte-investering. Dertig jaar later staan ze nog steeds te pronken, tussen de vele andere tweedehands koopjes die Marjan in de loop der jaren vond. En in het bed slaapt inmiddels haar zevenjarige dochtertje Robin. “Toch is mijn smaak in de loop der jaren wel veranderd. Toen ik bijvoorbeeld op kamers woonde, was camp en kitsch helemaal mijn stijl: kleurrijk, krullerig, zoals de kunst van Pierre en Gilles. Ik wilde in die tijd bijvoorbeeld een kitsch kroonluchter, maar die zag je toen nog nergens. Dus dat was flink zoeken. Na lang speuren heb ik er toen eentje op de rommelmarkt in Cuijk gekocht. Dat hele kitschy is er wel een beetje vanaf. Daar is nu meer jaren zeventig, jaren tachtig voor in de plaats gekomen. Wel heb ik altijd een voorliefde voor oude schoolartikelen gehad.”

Marjan-slaapkamer-Robin

Het bed dat Marjan als tienjarig meisje zelf kocht, is nu van haar dochter.

Vintage 2.0
Ze is een kei in het vinden van vintage spullen. Op rommelmarkten, in kringloopwinkels en op Marktplaats, Marjan heeft zo haar manieren. Maar haar alleen bestempelen als koopjesjager, daarmee doe je haar tekort. Want behalve een neus voor gouden vintagevondsten, gaat de dame ook nog eens heel creatief te werk met haar nieuwe vintage spullen. Zo doet een oude prullenbak nu dienst als opslag voor oud plastic, wordt een treinrek in de hal gebruikt voor manden met sjaals en hoeden, staan een oude bok en gymbank als pronkstukken in de woonkamer, en hangen grote industriële letters als decoratie aan de muur. Marjan blaast afgedankte tweedehandsjes graag nieuw leven in met een nieuwe functie. Inspiratie borrelt zo bij haar op. “Ik was aan het fietsen en toen kwam ik een afgeragde prullenbak tegen en dacht: zonde van zo’n gaaf ding. Ik ga zo’n afvalbak thuis gebruiken voor het oude plastic. Toen ben ik daar naar gaan zoeken en heb ik die uiteindelijk op Marktplaats gevonden. Zo’n zoektocht kan wel een tijd duren. Net als dat treinrek, daar ben ik ook best lang naar op zoek geweest. Inmiddels heb ik altijd van die standaard zoektermen die ik gebruik wanneer ik op Marktplaats ben. Tegenwoordig zijn dat ‘gevelletters’ en ‘shutters’. Want ik wil heel graag een grote M aan de muur. En voor de ramen in de werkkamer heb ik nog een hele partij echt oude shutters nodig. Dat is ook een behoorlijke zoektocht.”

Marjan-kamer-Marijn

De slaapkamer van zoontje Marijn staat-uiteraard- ook vol vintage vondsten.

Marjan-slaapkamer-Marijn

Niet alleen kinderen zijn jaloers als ze dit retro speelgoed zien.

Marjan-skateboards

Oude en nieuwe helden harmonieus aan het skaten.

Stoeltje van het grofvuil
“Toch moet ik zeggen… de spullen waar ik spontaan tegen aan loop, dat blijken de blijvertjes te zijn. Zoals het rieten stoeltje dat ik gewoon bij het grof vuil vond. En die oude schoolklok, die heeft mijn man van de muur gesloopt tijdens mijn studententijd. Een vriend van ons woonde toen in een oud schoolgebouw. Mijn man en ik zijn daar nog steeds helemaal weg van.” Als je Marjan vraagt naar haar favoriete shopadresjes, is het niet zo gek dat ze met een enorme waslijst komt aan zetten. Want haar spullen haalt ze echt overal en nergens. Kringlopers en rommelmarkten voeren echter de boventoon, uiteraard. “Ik koop veel bij de kringloopwinkels in Breda, Etten Leur en Gilze Rijen, alhoewel ze langzaam aan het veranderen zijn. En niet in hun voordeel. Een heel fijn adresje is een loods in Dinteloord waar je allemaal oude gymmaterialen voor weinig geld kunt kopen. Daar heb ik mijn bok en gymbank vandaan. Wat rommelmarkten betreft, ga ik het liefste naar kleinere marktjes van verenigingen en niet naar die hele grote met alleen maar handelaren. In het buitenland zijn de kringloopwinkels in Antwerpen te gek en de kleine antiekzaakjes in Spaanse plaatsen als Begur en Palafrugell. Want ook op vakantie gaat het schatjagen gewoon door!”

Marjan-portret

Marjan op de bok. Op de foto links haar grote trots: de schoolklok.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑