...

Vlo nieuws Barnsteenkamer nazitrein goud

Gepubliceerd op 31 augustus, 2015 door Danny Post

2

Russische schatkamer aan boord van nazitrein?

De goudkoorts rond de gevonden nazitrein in Polen stijgt met de dag. De Britse auteur Tom Bower hoopt dat de fabelachtige Barnsteenkamer zich aan boord bevindt. Daarmee zou een van de grootste mysteries van de Tweede Wereldoorlog zijn opgelost.

Met de bevestiging dat er tussen de Poolse steden Wrocław en Wałbrzych écht een nazi spooktrein in een ondergrondse tunnel staat staat, is het grote speculeren begonnen. Wat bevindt zich in de wagons? De woorden goud, geld, wapens zijn al vaak gevallen. Maar ook zijn de vermoedens groot dat men op nazi roofkunst zal stuiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stalen de Duitsers ongeveer 650.000 schilderijen en andere kunstobjecten van Joodse families en musea. Een deel is nog altijd niet gelokaliseerd. Hoe fantastisch is het als er vermiste meesterwerken van Matisse en Degas worden aangetroffen?

Russland, zerstörter russischer Panzerzug

Om zo’n pantsertrein gaat het. Experts kunnen niet wachten totdat de deuren opengaan.

Hitler nazi roofkunst

Hitler was gek op het verzamelen van schilderijen, vooral wanneer ze gratis waren.

Barnsteenkamer Catharinapaleis

De Barnsteenkamer zoals deze er voor de oorlog uitzag.

Maar er is nog een prikkelend woord gevallen: Barnsteenkamer. Tom Bower, journalist en schrijver van het boek Nazi Gold: the Full Story of the Fifty-Year Swiss-Nazi Conspiracy to Steal, hoopt vurig dat deze legendarische kamer ook wordt teruggevonden, vertelde hij aan Sky News: “Als het om een kunsttrein gaat, zal er een gigantische hoeveelheid schilderijen aan boord zijn, misschien diamanten, robijnen en andere edelstenen, maar mogelijk ook dat ene ding dat altijd zoek is gebleven: de Barnsteenkamer. In mijn opinie is de gedachte dat deze misschien ergens in de trein staat, de opwindendste van allemaal.”

Het Achtste Kitschwereldwonder
Voor wie nog nooit heeft gehoord van de Barnsteenkamer: dit was een vroeg 18e-eeuwse zaal in het Catharinapaleis vlakbij Sint-Petersburg. Alle muren waren bekleed met panelen van barnsteen, een fossiele hars van naaldbomen. Door de gouden gloed die de panelen afgaven, leek de ruimte te leven. Een effect wat nog eens versterkt werd door 24 Venetiaanse spiegels en andere ornamenten die tsarina Elisabeth van Rusland liet aanbrengen. Na de voltooiing schreef een onbekende ooggetuige: “Wanneer de zon in de Barnsteenkamer viel, of wanneer het vertrek ’s avonds door kaarsen werd verlicht, dan werd de barnsteen door het licht tot leven gewekt. Iedere steen, ieder ornament, de uitgesneden reliëfs, busten, figuren en wapens, straalden een symfonie van licht uit die niemand, die dit had gezien, ooit zou vergeten.”

Catharinapaleis Rusland Barnsteenkamer

Helaas wisten ook de Duitsers dat in het Catharinapaleis een hart van goud klopte.

Barnsteenkamer Rusland

Meenemen die hap. In 36 uur hadden ze de kamer geheel ontmanteld.

Barnsteenkamer Slot Koningsbergen ruïne

Ging de kamer tijdens een aanval op Slot Koningsbergen in vlammen op … of toch niet?

De Barnsteenkamer werd ook wel het ‘Achtste Wereldwonder’ genoemd. Tweehonderd jaar kwamen mensen van heinde en ver om de ruimte te bewonderen en een traantje van ontroering weg te pinken. Totdat … de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Kort na het begin van de Duitse invasie in Rusland, probeerden de Russen de Barnsteenkamer te ontmantelen en te verbergen op een geheime locatie, maar de droge barnsteen bleek te broos waardoor men het transport niet aandurfde. Helaas hadden de Duitsers daar minder moeite mee. Toen ze in 1941 op de stoep van het Catharinapaleis stonden, trokken ze de panelen, spiegels en ornamenten van de muren en brachten ze deze naar de toenmalige Duitse stad Koningsbergen (tegenwoordig het Russische Kaliningrad). De gouden gloed in het Catharinapaleis doofde.

Knokken om de kamer
In de jaren erna werd de Barnsteenkamer in Slot Koningsbergen tentoongesteld, totdat men hem tegen het eind van de oorlog opnieuw demonteerde. De boel werd ingepakt in kisten, klaar voor transport naar een meer westelijke en veiligere bestemming. En wat er toen gebeurde? Niemand die het weet. Sinds begin 1945 ontbreekt van de magische Barnsteenkamer ieder spoor. Experts breken er al zeven decennia het hoofd over. Ging hij verloren toen Koningsbergen werd platgebombardeerd door de geallieerden? Vernietigden de Russen de kamer per ongeluk zelf toen ze de stad in april 1945 met grof geweld innamen? Belandden de kisten op een schip dat vervolgens getorpedeerd werd? Om de zoveel jaar duikt er wel een nieuwe theorie op.

Barnsteenkamer Rusland nazi's

De replica van de Barnsteenkamer blingt harder dan de sieradenla van rapper 50 Cent.

Barnsteenkamer Catharinapaleis zaal

Een zonnebril is geen overbodige luxe.

Nazitrein tunnel 2

Zien onderzoekers straks iets schitteren in de Poolse duisternis?

De populairste theorie blijft dat de Barnsteenkamer Koningsbergen tijdig per trein verliet en erna door de nazi’s op een geheime plek werd verborgen. Die plek zou dus weleens de tunnel vlakbij de Poolse stad Wałbrzych kunnen zijn, denken Tom Bower en andere experts. Mocht het waar zijn, dan breekt de hel los. Hoewel het onderzoek naar de nazitrein nog wel enige maanden in beslag neemt, heeft de Russische regering naar verluidt al aangegeven dat de mogelijke vracht hen toekomt ‘als compensatie voor alle geleden oorlogsschade’. Het is voor hen ook een erekwestie. In 2003 werd in het Catharinapaleis weliswaar een imposante replica van de kamer geopend, maar men is nog altijd gebrand op het terugvinden van de oude. De terugkeer van de originele Barnsteenkamer naar Rusland zou een emotionele gebeurtenis van formaat zijn. De Poolse regering daarentegen beweert dat de trein van Polen is, omdat hij op hun grondgebied gevonden is. En dat is vreemd, want beloofde het land eerder niet dat alle objecten die gevonden worden keurig naar hun rechtmatige eigenaren teruggaan?

Nog twee goudtreinen?
Indien de Barnsteenkamer zich niet aan boord van de gevonden trein bevindt, dan is alle hoop nog niet vervlogen. Medewerkers van het kasteel Książ in de buurt van Wałbrzych waar Hitler de reusachtige ondergrondse Riese basis bouwde voor zijn operaties in Oost-Europa (het project werd nooit voltooid), beweren dat er nog tenminste twee andere nazitreinen in ondergrondse tunnels verborgen zijn. Eveneens volgeladen met schatten.

Ksiaz kasteel Polen

In kasteel Książ zijn ze ook gegrepen door tunnelmania.

Nazitrein goud

Staan er onder de grond in Polen nog twee goudtreinen geparkeerd?

Nazitrein tunnel

Volgens kenners is pas een derde van alle Riese-tunnels ontdekt.

“Het verhaal gaat dat er in januari 1945 (toen het Rode Leger steeds verder oprukte) drie treinen de stad zijn binnengereden die nooit meer teruggevonden zijn,” zegt Magdalena Woch, cultuurdirecteur van het kasteel. De kostbaarheden zitten volgens haar misschien niet in de trein die nu is ontdekt, maar in een van de andere twee treinen. Het kunnen er zelfs nog meer zijn dan twee. “Er zijn verschillen ontdekt tussen de kaarten van dit gebied uit de jaren twintig en die uit de jaren veertig. Daardoor vermoeden we dat er ook tunnels onder de stad lopen die nog niet zijn ontdekt. Tot 1947 waren de Russen hier en we weten niet wat zij hebben gevonden.”

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑