...

Gespot olland Amerika Lijn Nieuw Amsterdam kringloop Rotterdam

Gepubliceerd op 9 juli, 2014 door Danny Post

0

SOS! Wie redt dit stukje HAL-geschiedenis?

Verslingerd aan vintage reclamemateriaal? Bij de Rotterdamse kringloop Cirkeltje Rond stuitte ik op deze zeldzame, grote plaat van de Holland Amerika Lijn.

De oudere generatie Rotterdammers raakt nog steeds emotioneel incontinent bij het horen van de naam Holland Amerika Lijn. De rederij die ruim een eeuw een lijndienst onderhield tussen Nederland en Amerika was legendarisch. Hoeveel emigrerende Nederlanders stapten niet op de boot om de Hollandse spruitjeslucht definitief te verruilen voor the smell of hotdogs, french fries and hamburgers? Zoveel jaren later lijkt op de befaamde Wilhelminapier alleen het voormalige hoofdkantoor van de HAL (nu Hotel New York) te resteren, maar zoek goed en ook elders in de havenstad tref je nog regelmatig kleinere snippers van dat roemruchte verleden aan. Bij de bomvolle kringloop Cirkeltje Rond is voor 45 euro deze plaat van de SS Nieuw Amsterdam te koop. Het passagiersschip was beroemd om haar decadente art deco inrichting en geliefd bij celebrities als Cary Grant die de overtocht naar New York in stijl wilden maken.

Nieuw Amsterdam Holland Amerika Lijn kringloop

Anders dan de Titanic haalde de Nieuw Amsterdam wèl de overkant.

Deze enorme afbeelding die in 1953 de wand sierde van een reisbureau heeft wat geleden onder het bejaarde-met-een-nicotine-verslaving-syndroom, maar zelfs in vergeelde staat is hij duizend keer sfeervoller dan de replica’s die je bijvoorbeeld bij Expo koopt. Bovendien doet een vochtig watje de ergste rookaanslag verdwijnen. Dus gooi je portemonneetrossen los en laat dit nautische juweeltje aanmeren boven je eettafel of bank. Ahoy’!

Stichting Cirkeltje Rond
Hudsonstraat 75-89
3025 CD Rotterdam
Tel. 010-2232215
cirkeltjerond.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑