...

Tip! Vinyl tv-serie seventies muziek punk New York go with the vlo

Gepubliceerd op 15 februari, 2016 door Danny Post

0

Sex, drugs, rock-‘n-roll en een heleboel seventies

Gisteren ging hij in Amerika al in première en vanavond zijn wij aan de beurt. Op HBO start de briljante nieuwe serie Vinyl. Daarin storten acteurs Olivia Wilde en Bobby Cannavale zich in de New Yorkse muziekscene van de jaren zeventig. Martin Scorsese (legende!) regisseert.

Foto’s: HBO

New York in de seventies blijft tot de verbeelding spreken. In die tijd was de stad nog lekker morsig en wild, je hoorde op elke straathoek de klanken van disco en punk en iedereen zat strak in de polyester overhemden (open tot de navel) en gynaecologisch onverantwoorde minirokjes. De verwachtingen over Vinyl waren dan ook hooggespannen. Kon de serie dat gevoel van toen genoeg oproepen? Het antwoord luidt: ja, ja, JA! De mensen die gisteren in Amerika de eerste aflevering zagen, zijn razend enthousiast. Dit wordt de nieuwe tv-verslaving. Dus ga er vanavond om 20.30 uur heerlijk voor zitten als Vinyl ook hier aftrapt. You will be hooked.

Vinyl tv-serie HBO seventies go with the vlo

Wat een coole serie. In Vinyl draaien de platen en kostuumwisselingen op volle toeren.

Vinyl underground club muziek seventies tv-serie go with the vlo

Platenbaas Richie Finestra snuift de muziek van de toekomst op.

HBO tv-serie seventies platenmaatschappij go with the vlo

In 1973 hoefde je geen rookpauze te nemen. Je bureau was gezellig je asbak.

Vinyl seventies Olivia Wilde Bobby Cannavale muziek go with the vlo

Seventies sex sells. Olivia en Bobby hebben in de eerste aflevering een stomende scène samen. 

Vinyl -de titel zegt het al- draait om de platenbaas Richie Finestra. Richie, een rol van Bobby Cannavale, denkt er in 1973 over om zijn bedrijf American Century Records te verkopen. De reden? Hij is zijn passie voor de muziek kwijtgeraakt. Ooit was het alles waar hij voor leefde, maar in de loop der jaren werd het een ding om geld mee te verdienen. Een product. Maar dan komt hij na een coke binge toevallig in een underground club terecht waar The New York Dolls optreden. Deze rockband, die als een van de eerste experimenteert met punk en glam metal, blaast het dak eraf. Het publiek gooit de handen jubelend in de lucht en Richie voelt het heilige vuur in hem weer oplaaien. Dit is de muziek waar hij zich met zijn platenmaatschappij op moet richten. Alles moet anders. En daarmee zet hij niet alleen zijn eigen leven op de kop, maar ook dat van zijn personeel en zijn sexy vrouw Devon, gespeeld door Olivia Wilde.

De sleazy seventies zijn terug
Wat Vinyl echt tot een must-see maakt, zijn de beelden. Je vergeet soms gewoon dat je naar een nieuwe serie zit te kijken, zo goed kloppen de kleding, interieurs, auto’s en andere zaken. “Ik was een tiener in New York in die periode en de aandacht voor details is verbluffend,” zegt acteur Ray Romano die Richie’s rechterhand Zak speelt. “HBO doet dit zo verschrikkelijk goed. Zelfs het vuilnis is afkomstig uit de seventies.” Natuurlijk heeft dit met ervaren stylisten en setdressers te maken, maar de authenticiteit is vooral te danken aan de twee wereldberoemde knarren die Vinyl bedachten: Rolling Stones-zanger Mick Jagger en regisseur Martin Scorsese. Ze liepen al sinds de jaren negentig rond met het idee voor Vinyl. Het zou eerst een film worden, maar uiteindelijk groeide het uit tot een serie. Voor het verhaal putte Mick uit zijn lange carrière in de muziekbusiness. Hij ontmoette vele sleazy types en weet genoeg dirt. Al benadrukt hij dat Vinyl niet autobiografisch is. “Geen van de artiesten en executives in Vinyl is zoals ik. Het is fictie.”

Vinyl Olivia Wilde seventies serie go with the vlo

Olivia kijkt soms met open mond naar haar eigen serie. “Wauw, dit zijn net echt de seventies!”

Vinyl Taxi Driver seventies New York tv-serie go with the vlo Scorsese

Martin Scorsese had op de plank nog straatbeelden liggen die bedoeld waren voor Taxi Driver.

Vinyl tv-serie Mick Jagger seventies muziek go with the vlo

Dirty Dino. Mick wipt op de set langs om over zijn wilde verleden te vertellen.

Vinyl James Jagger zoon tv-serie seventies go with the vlo

Doet deze hondsdolle gelaatsuitdrukking je ook zo aan iemand denken?

Vinyl HBO tv-serie go muziek James Jagger go with the vlo

“Maarre meneertje Jagger, je kunt dus ook gewone gezichten trekken?”

Martin Scorsese brengt die fictie tot leven zoals alleen hij dat kan. In de eerste, extra lange aflevering voel je in elke scène de hand van de oude meester. Bijzonder: Martin verwerkte echte beelden van het New York uit de jaren zeventig in Vinyl om de serie nog authentieker te maken. Deze had hij over van zijn klassieker Taxi Driver uit 1975 en waren nooit gebruikt. Door zijn leeftijd, Martin is 73, zal hij niet alle afleveringen zelf regisseren, maar Vinyl blijft zijn kindje. “Ik wilde Vinyl al zo’n lange tijd maken en ik ben nauw betrokken bij het eerste seizoen. Ik overzie de productie, zet de toon en bepaal de muziek.” Wat betreft de muziek: ook daar lopen werkelijkheid en fantasie door elkaar heen, want Micks zoon James Jagger speelt de rol van Kip, de zanger van punkbank The Nasty Bits. Die mond, die manische heupen, je hebt het gevoel alsof je naar Mick in zijn jonge jaren kijkt. Papa is terecht apentrots: “Ik ben heel erg tevreden over hem!”

Vinyl is elke maandag te zien om 20.30 uur op HBO. Kijk voor meer info over de serie op hbo.com.

 

Vinyl James Jagger tv-serie seventies go with the vlo lippen

“Ik dank God op mijn blote knietjes dat hij papa’s rubberen lippen aan me doorgaf!”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑