...

Kassa! Electrex vibrator antiek

Gepubliceerd op 12 november, 2014 door Danny Post

Sextoys “R” Us!

Met welke oude dingen kun je goed geld verdienen? Nou wat dacht je van oldskool sexspeeltjes? Niet zo lang geleden werd een vibrator uit 1893 tijdens een veiling verkocht voor ruim 1600 Britse pond. En dat terwijl hij ‘lichte gebruikssporen’ vertoonde…

Met rode konen bood men op 3 september bij Christie’s tegen elkaar op. Wie zou de antieke vibrator na afloop mee naar huis mogen nemen? De spanning droop in het Britse veilinghuis van de muren. Hoewel de zwart-witte trilvriend uit 1893 volgens de catalogus ‘lichte gebruikssporen, versleten plekjes en krassen had, passend bij de leeftijd’, werd erom gevochten.

Vibrator Benjamon Boyd sexspeeltje

Even in een lekker sopje en hij is weer als nieuw.

Reden? Deze vibrator, die werd aangestuurd door twee primitieve batterijen, was ontworpen door de vooraanstaande Amerikaanse arts Benjamin Boyd. Hij hoopte hiermee destijds vrouwen rustig te maken. Jawel. Christie’s: “De stimulatie met vibrerende apparaten was destijds in vele dokterspraktijken een normale en zeer lucratieve methode om ‘vrouwelijke hysterie’ te behandelen.” Een antieke sextoy met een *kuch* genezende functie dus. Uiteindelijk schoot deze pretraket voor 1625 Britse pond de zak in van een gelukkige koper, maar liefst 700 pond (!) meer dan was verwacht. Een o(e)rgastische ervaring voor publiek én veilinghuis.

Online hoogtepunten
Nieuwsgierig geworden stortte ik mezelf na dit nieuws op de bejaarde sexspeeltjes. En wat blijkt? Ze gaan online als warme broodjes over de toonbank. Of het nu komt door de vrijere tijdsgeest, de ontdekking in 2005 van ’s werelds oudste dildo (de 30.000 jaar oude stenen jongen werd volgens archeologen tevens gebruikt om een vuurtje te stoken) of de kostuumfilm Hysteria met Maggie Gyllenhaal uit 2011 waarin de negentiende-eeuwse ‘Granville’s Hammer’-vibrator gevierd wordt, de interesse in zulke items is de laatste jaren aan het stijgen.

Hysteria vibrator movie

Hammer time! “Dus deze knul geneest me van mijn ‘hysteria’? Mmmmm….”

Oudste dildo ter wereld

’s Werelds oudste dildo (l) of Victoriaanse speeltjes, solo-lol is van alle tijden.

Hysteria film

“Komt u al mevrouw, of moet ik er even een antieke vibrator bijpakken?”

Een middagje surfen langs de diverse Ebay-sites levert zo al tientallen vintage sextoy-gerelateerde advertenties op. Van brute vibrators die eruit zien alsof je er tevens een muurtje mee kunt slopen tot antieke dildo’s die Nelleke van der Krogt in Tussen en Kitsch met glazige oogjes zou beroeren. Een zwaargeschapen stenen dildo gaat op Ebay USA weg voor meer dan honderd dollar. Zelfs op het altijd vrij keurige Marktplaats wordt ‘voor de echte verzamelaar’ een oude bakelieten vib te koop aangeboden, ontdek ik. “Als deze vibrator kon spreken!”, jubelt de verkoper in de advertentie voor dit apparaat dat gevaarlijk lijkt op een pneumatische drilboor. Maar pas op, het geld trilt je zak uit. “Niet bieden onder de veertig euro.”

Vintage dildo

Mannen opgelet. Maak kennis met de ‘prostaatverwarmer’.

Vibrator melige reclames

Orgasm-to-go, ook aan de drukke carrièrevrouw werd gedacht.

Vibrator advertentie

Natúúrlijk gebruikte je zo’n triltoeter niet voor je souterrain maar voor de doorbloeding van je wangen.

Vibrator advertenties

“Dit voelt zoooo ontzettend lekker aan mijn oren….”

Ook de advertenties waarmee zulk stout speelgoed met name aan de vrouw werd gebracht zijn super gewild. Wie herinnert zich niet de zogenaamde massagestaaf-foto’s uit vroegere Wehkamp-catalogi waarop een meestal blonde dame gelukzalig haar wang masseerde? Uit oude reclames blijkt dat dit doorzichtige trucje al veel eerder werd toegepast. Even lekker een half uurtje vibreren zou volgens één vergeelde advertentie pijnverlichtend werken en kracht geven. “Vibration is life”, luidt de slogan van een andere stokoude reclame, terwijl de dame op de foto lomig in de lens blikt. Dat ze de aangeprezen vibrator kort daarvoor waarschijnlijk nog onder haar lange rok hield voor een kwartiertje me-time wordt wijselijk verzwegen.

Alles voor de oude doos
Zo populair/fascinerend/grappig zijn de oldskool hulpmiddelen dat ook steeds meer musea er aandacht aan besteden. In 2012 stelde het Discovery Times Square Museum in New York bijvoorbeeld een stel stokoude Chinese speeltjes tentoon. Datzelfde jaar opende sexshophoudster Joani Blank achterin haar winkel in San Francisco zelfs een compleet vibratormuseum, The Good Vibrations Antique Vibrator Museum. Hier vind je alle speeltjes die je oma vroeger rustig en blij maakten, ruim honderdtwintig in totaal.

Vibrator Museum

Als hierbinnen alles tegelijk aangaat, scheuren de muren doormidden.

Polar Club vibrator

De multifunctionele Polar Cub is tevens te gebruiken als staafmixer.

Of het nu gaat om laat negentiende-eeuwse apparaten of een elektrische genotsknots uit 1970, alles hebben ze, vertelt curator en sexuologe Carol Queen. “Onze expositie plaatst de rol van de vibrator in de maatschappij in de juiste context en belicht hoe onze gevoelens ten opzichte van sex en vrouwelijk genot zijn geëvolueerd,” aldus de dame die tevens aan de wieg stond van de vast spetterende International Masturbation Month. “Het laat je zien welke vlucht de maatschappij en de technologie hebben gemaakt.” Nogal ja. De meest vreemde creaties passeren de revue. En wat de eigenaresse betreft zijn ze nooit gek genoeg. Het museum is dan ook altijd op zoek naar bijzondere of bizarre exemplaren om de collectie mee aan te vullen.

Vanguard vibrator

Is it a bird? Is it a plane? No, it’s supervibrator!

Antieke sexspeeltjes

Handen uit de mouwen, in dit museum houden we van retro-masturberen!

Antieke vibrator grappig

Vaak greep moeders mis. Dan waren de kinderen met haar terreinwagen aan het spelen.

Alien vibrators

In het verleden werden er regelmatig UFO’s en aliens tussen damesdijen gespot.

Antieke vibrator

Toen mannen hoorden dat je met de Andis tevens een schutting kon schuren, waren ook zij om.

Krijg je na het lezen van dit alles dollartekens in de ogen? Eén wijze raad. Neem vochtige antibacteriële doekjes (of nog beter: dikke rubberen handschoenen) mee als je op vintage dildo- of vibratorexpeditie gaat. Want aan oude sexspeeltjes eh… kleven ook nadelen. De meeste zijn niet bepaald chemisch gereinigd voordat ze op de rommelmarkt belandden. De dag dat ik op een Rotterdamse markt per ongeluk bijna een kapotgebruikte vibrator uit de fifties vastpakte (ik dacht dat het een föhn was, dom ik weet het) staat nog altijd in mijn geheugen gegrift. Ik stond te trillen, maar niet van genot. Daarom: vlooi veilig.
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑