...

Gespot

Gepubliceerd op 18 juli, 2016 door Danny Post

1

Steek een vintage peukie op in huis

Vroeg of laat wordt alles vintage, zelfs rookwaar. Kringloop Aktief in Doetinchem heeft pakjes sigaretten te koop uit de Tweede Wereldoorlog. Maar er is meer nicotinemoois.

Heel af en toe komen er bij een kringloop dingen binnen waar zelfs de meest doorgewinterde medewerker van opkijkt. Vintage sigaretten uit de Tweede Wereldoorlog in een nog dichte verpakking, waarom heeft iemand die zo lang bewaard? De meeste rokers rukken hun peuken immers gretig uit het pakje. Gonny Pastoor, bedrijfsleidster van Kringloop Aktief in Doetinchem moet ons het antwoord schuldig blijven. Het enige dat ze weet, is dat de twee pakjes van het merk Amateur zijn ontdekt tussen de ingebrachte huisraad van een onbekend persoon, vertelt ze. “Ze zaten in een doos met rommeltjes. Een medewerker zag gelijk dat het iets bijzonders was en gaf ze aan mij.” Omdat ze bij Aktief niet eerder sigaretten uit de oorlog tegenkwamen, zette Gonny ze op hun veilingsite. Zo maken verzamelaars die ver weg wonen ook een kans.

Vintage Amateur sigaretten oorlog go with the vlo

Twintig cent per pakje. Daar kan een 21e-eeuwse roker alleen nog van dromen.

Vintage sigaretten Sterling kringloop go with the vlo

“Ik houd er normaal niet van als mijn veren stinken, maar de shag van Sterling is zo verslavend!”

Vintage sigaretten kringloop Aktief go with the vlo

Vier pakjes die nooit geopend zijn. Wat een zelfbeheersing.

En geboden wordt er. De teller staat momenteel op tweehonderd euro en aangezien de veiling pas over zeventien dagen sluit, zal dit bedrag naar verwachting nog verder oplopen. In de veilingkavel zitten ook een pakje Sterling Shag en een pakje mini Roxy, maar het zal de verzamelaars vooral gaan om de pakjes Amateur. Amateur werd uit nood geboren en heeft maar kort bestaan. Tijdens de oorlog was het onmogelijk om tabak uit Nederlands-Indië te importeren. Hierdoor begonnen mensen thuis tabak te telen in hun tuin. Daarvan werden in tabaksfabriekjes pijptabak, sigaren en sigaretten gemaakt. Toen Nederland in 1945 bevrijd werd, was het echter klaar met Amateur. De Amerikanen en Britten namen rookwaar mee die kwalitatief veel beter was. Niemand die zijn zelfgeteelde meuk nog langer opstookte. Dat twee pakjes nu ongeopend zijn teruggevonden, maakt veel los merkt Gonny. “Klanten in de winkel vragen of ze de pakjes even mogen zien. Ze zijn echt een hot item. Het verbaast me wel dat er al zo hoog geboden is. Wie weet waar dit naar toe gaat, we wachten vol spanning af!”

Bied mee op de site van Kringloop Aktief: aktiefonline.nl.

Meer oldskool gepaf
Ik ben zelf geen roker – ik ben nooit verder gekomen dan het op 13-jarige leeftijd stelen van mijn moeders Belinda Menthol-sigaretten om ze eens te proeven en een incidenteel sigaretje tijdens het uitgaan – maar door de veiling van Kringloop Aktief kreeg ik meteen zin om naar andere vintage rookartikelen te zoeken. Tabaksblikken en -reclames uit bijvoorbeeld de jaren veertig en vijftig zijn hartstikke mooi qua vormgeving (en soms ontzettend melig). Op onder meer eBay en Marktplaats vind je er genoeg. Een paar gezellige rokertjes die je niet per se hoeft te inhaleren.

Sigarettenklok Parliament en Alpine
Dankzij deze klok weet je altijd wanneer je je laatste sigaret opstak. De verkoper vraagt er 149,95 dollar voor, maar mail hem gewoon. Er valt vast over te praten. Klik hier voor de advertentie.

Sigarettenklok Amerika go with the vlo

Handig: je hoort de klok luiden en je weet ook waar de sigaretten hangen.

 

Reclamebord uit de DDR
Wie voor de val van de Muur in Oost-Duitsland gevangen zat, greep gefrustreerd naar een pakje Juno. Dit reclamebord à 225 euro is sehr geil. Ga jij ervoor? Klik hier voor de advertentie.

Juno sigaretten vintage go with the vlo

Wat een cool bord. Juno you want it.

 

Sigarettenblikje Miranda’s Dream
Waar Miranda van droomde terwijl ze aan haar nicotinestok lurkte? Van harempoezen die haar nog meer Oriëntaalse sigaretten aanboden natuurlijk! Vrij bieden. Klik hier voor de advertentie.

Roken blikje vintage go with the vlo

“Doe je pfff ook lap dances pffff?”

 

Tigra-poster
Het Tigra-meisje werd in 1979 vermoord, maar haar beeltenis leeft voort. Dit groene bord stond laatst nog op Catawiki (helaas verkocht), maar repro posters genoeg. Klik hier voor de advertentie.

Tigra sigaretten vintage go with the vlo

Model Angelina Saey voor Tigra. Wie wil deze tijgerella niet aan de muur hebben?

 

Tabaksblik Turmac
Je hebt de blikken van Turmac vast weleens op vlooienmarkten zien liggen. Dit is hun klassieke – en wat mij betreft mooiste – model. Ik heb er al twee. Vrij bieden. Klik hier voor meer informatie.

Turmac blik tabak vintage go with the vlo

Tevens te gebruiken als sieradenkistje.

 

Sigarettenautomaat van Wurlitzer
Leuk als je cafeetje wilt spelen in je woonkamer. Je kunt hem met sigaretten vullen of met iets anders als je niet rookt. Lak bovenop iets beschadigd. Vrij bieden. Klik hier voor de advertentie.

Vintage sigarettenautomaat Wurlitzer go with the vlo

Met een Wurlitzer in huis ben je verzekerd van een nicotine-infuus.

 

Sixties asbak van Muranoglas
Deze asbak van glas en koper is eigenlijk te fraai om as in te dumpen. Afkomstig uit de fabriek van Vincenzo Nason in Venetië. Zijn ontwerpen zijn wereldberoemd. Klik hier voor de advertentie.

Murano asbak sixties go with the vlo

Je Marlboro uitdrukken in Muranoglas is haast heiligschennis.

 

Display Will’s Gold Flake 
Deze dame stond vroeger op toonbanken en in etalages om rokers over te halen nog een pakje te kopen. Verleiden doet ze nog steeds. Doe een goed bod. Klik hier voor de advertentie.

Rookreclame Goldflake vintage go with the vlo

In de jaren dertig werd roken beschouwd als het toppunt van glamour.

 

Duitse sigarettenhouder
Kitsch in het kwadraat, deze porseleinen sigarettenhouder uit Dresden. Jetzt geht los, dacht de maker Carl Thieme. Zijn je sigaretten op? Zet er pennen in. Klik hier voor de advertentie.

Sigarettenhouder kitsch antiek go with the vlo

“Deze peuk op deze peuk en zo klimmen wij naar boven.”

 

In het Tabakshistorisch Museum Delft kun je nog veel meer oude rookspullen bewonderen. Op de site van het museum vind je talloze kleurige reclamebeelden: tabaksmuseum.nl.

Vintage sigarettenreclames go with the vlo

Google op oude rookreclames en je hebt zo een vette poster voor je huis. Even printen en klaar.

Vintage rookreclames sigaar go with the vlo

Pijpen is echt eh… mannenwerk.

Vintage sigaretten Belinda Miss Blanche

Vrouwen hadden hun eigen favorieten.

Vintage rookreclames shag go with the vlo

Iedere roker die weleens een arme periode doormaakt, kent Van Nelle.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Steek een vintage peukie op in huis

  1. Bob says:

    Goedemiddag, ik ben in het bezit van 2 geheel gesloten pakjes Amateurs Siggaretten… ooit gekregen van mijn opa om te bewaren.. de 2 pakjes zijn geheel in goede staat. Ik ben nu benieuwd wat de waarde van de pakjes zijn…wellicht dat iemand mij verder kan informeren of op weg kan helpen…alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑