...

Binnenkijker Overnachten in een schilderij van Van Gogh go with the vlo Airbnb

Gepubliceerd op 16 februari, 2016 door Danny Post

0

Overnachten in een schilderij van Vincent van Gogh

Buitenkansje: het Art Institute of Chicago bouwde een levensechte versie van het schilderij De slaapkamer van Vincent van Gogh en verhuurt deze nu via Airbnb. Eén nachtje in de kamer kost negen euro. En nee, je vindt Vincents afgesneden oor niet onder je kussen. 

Soms kun je zo van een schilderij genieten en tegelijkertijd gigantisch balen. Want in het tafereel waar je naar kijkt, zul je nooit kunnen rondlopen. Het blijft een plat plaatje. Dat gemis is voor velen het grootst in het geval van de schilderijen van Vincent van Gogh. De kleuren van zijn wereld zijn zo vrolijk dat je er ogenblikkelijk in zou willen springen. Kennelijk voelde het Art Institute of Chigaco die pijn, want het museum bouwde een replica van de kamer uit Vincents beroemde schilderij De slaapkamer uit 1888. Wie dat wil, kan via Airbnb een overnachting in de bonte ruimte boeken. Deze bevindt zich in een appartement in de wijk River North van Chicago.

Overnachten in een schilderij Vincent van Gogh

Ga je in dit bed net zo raaskallen en hallucineren als Vincent?

Overnachten in een schilderij van Van Gogh stoel go with the vlo

Je mag ze beetpakken, ze zijn echt. Echt.

Overnachten in een schilderij Vincent Van Gogh hoed go with the vlo

Waar stopt het schilderij en begint de werkelijkheid?

Wie een nachtje boekt, tukt in feite in het bed van de rossige baardmans zelf. De slaapkamer is namelijk een weergave van Vincents eigen slaapholletje in het ‘gele huis’ in Arles. De door psychische problemen geplaagde Vincent was zeer aan het werk gehecht. En dat terwijl hij het maakte in hetzelfde jaar als waarin hij met een scheermes een deel van zijn oor afsneed. Hij belandde na die bloederige gebeurtenis plus een inzinking enige tijd in het ziekenhuis, maar terug thuis putte hij troost uit zijn geliefde schilderij. Hij zei er later over: “Toen ik na mijn ziekte mijn doeken terugzag, vond ik De slaapkamer het beste.”

Iedereen wil bij Vincent in bed kruipen
Gelukkig zul je geen half oor onder je kussen of op je nachtkastje aantreffen. Het Art Institute of Chigaco besloot het gezellig te houden. Wat je wel zult tegenkomen? Kopieën van Vincents eenvoudige, vurenhouten meubels, beddengoed, hoed en lampetkan. Niet zoals ze in werkelijkheid waren, maar hoe de schilder ze zag: een beetje scheef, met duidelijke penseelstreken en heel erg kleurrijk. Zelfs zijn niet-kloppende perspectieven zijn waar mogelijk nagebootst. Wie na een avondje stappen in Chicago de kamer binnenstommelt, moet dus onthouden: je bent niet zo dronken of high als je denkt. De muren dansen uit zichzelf.

Overnachten in een schilderij Vincent van Gogh bed go with the vlo

Schots en scheef. Alsof je net een pilletje hebt geslikt.

Vincent van Gogh De slaapkamer schilderij go with the vlo

Het origineel, dat oorspronkelijk lila wanden en deuren had, maar in de loop der jaren verkleurde.

Overnachten in een schilderij Vincent van Gogh tafel go with the vlo

Niet te zien op de foto’s: gasten hebben ook de beschikking over een tv en internet.

De nagebouwde slaapkamer is gelinkt aan de tentoonstelling Van Gogh’s Bedrooms in het Art Institute of Chigaco. Daar zijn behalve de originele versie van De slaapkamer ook twee varianten van het schilderij te bekijken (Vincent maakte ze voor zijn broer Theo en zijn moeder en zus Willemien) plus talloze andere doeken, tekeningen en geïllustreerde brieven. Reserveren wordt erg lastig, want sinds de kamer op Valentijnsdag openging, loopt het storm. De kalender op Airbnb zit vol. Dat komt ook door de lage prijs die voor één overnachting wordt gerekend: negen euro. Wordt het voor de meesten van ons dan toch weer tandenknarsen voor een plat plaatje?

Toch proberen om nog een nachtje in de slaapkamer van Vincent van Gogh te boeken? Wring jezelf ertussen op airbnb.com. Alle info over de expositie Van Gogh’s Bedrooms: artic.edu.

 

Vincent van Gogh slaapkamer oor go with the vlo

Vincent stond met zijn oor te klapperen toen hij hoorde dat zijn slaapkamer zo populair is.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑