...

Lelijk ding Huize Adriana slopers ProHuis boerderij erfgoed go with the vlo

Gepubliceerd op 9 mei, 2019 door Danny Post

2

Sloper van historische boerderij reageert

De sloop van een historische boerderij in Overschie blijft de gemoederen bezighouden. Vandaag doet de directeur van ProHuis in het Algemeen Dagblad zijn zegje. 

Vorige week besteedde ik aandacht aan de barbaarse sloop van Huize Adriana in Overschie, een markante boerderij uit 1923. Ze moest wijken voor een nikserig en fantasieloos bedrijfspand van projectontwikkelaar ProHuis. Mensen zijn er nog steeds woedend over, met Gerben van Dijk, burgerraadslid CU/SGP, voorop. Hij uitte flink zijn ongenoegen en kreeg op Twitter veel bijval. De algemene strekking was: dit had nooit mogen gebeuren. Een mening die ik volledig deel.
ProHuis-directeur Arjan van de Graaf ziet dat vanzelfsprekend héél anders. In het Algemeen Dagblad stelt hij nu dat zijn bedrijf wordt ‘zwartgemaakt’. Hij is boos over de protesten. “Wij zijn een net bedrijf dat volgens de regels handelt. De gemeente was akkoord, en toch worden we zomaar te kakken gezet.” De sloop van de historische boerderij was volgens hem ook nodig. “Het zat vol asbest en viel van ellende uit elkaar. Je mag er niet eens meer wonen, want het staat pal naast sloopbedrijven!”

Ontwikkelaar @ProhuisBV doet net of hij een krotje moest wegwerken van de gemeente

De maandag voor de sloop. Je hart breekt. Nog maar anderhalve week geleden…

Huize Adriana boerderij sloop ProHuis tuin go with the vlo 2

De bomen waren al gerooid. Zo ziet een krotwoning eruit volgens de directeur van ProHuis.

Huize Adriana Overschieseweg 104 bedrijfspand go with the vlo

Hun bedrijfspand zal deze omgeving een stuk aantrekkelijker maken.

Overschie boerderij Overschieseweg ProHuis sloop woede go with the vlo 2

Je mag hier niet eens meer wonen, ProHuis???? Langs deze weg staan toch echt veel meer oude huizen.

Overschie boerderij Overschieseweg ProHuis sloop woede go with the vlo

Twee van de buren. Hopelijk blijven de heren van ProHuis hier met hun tengels vanaf.

ProHuis slopers Overschie boerderij Huize Adriana agrarisch erfgoed go with the vlo

Er werd geen opkoper van oude bouwmaterialen gebeld. Weg met dat agrarisch erfgoed.

Gerben van Dijk stak op Twitter meteen de draak met het gebrom van ProHuis: “Ontwikkelaar ProHuis doet net of hij een krotje moest wegwerken van de gemeente.” Inderdaad je reinste onzin. Je hoeft er maar een foto uit 2017 bij te pakken om te zien dat deze boerderij verre van gammel was. Het woonhuis, de stallen en omringende tuin zagen er keurig onderhouden uit.
En ja, het klopt dat links van het perceel aan de Overschieseweg een sloopbedrijf gevestigd is, maar meteen daarnaast begint gewoon weer een rij andere historische huizen en boerderijen.
Anneke de Gouw van de erfgoedvereniging Heemschut zet net als Gerben vraagtekens bij de opmerkingen van Arjan van de Graaf. Heemschut probeerde de boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen, maar de aanvraag kwam net te laat. “We zijn geschrokken van de brute sloop, waarbij zelfs gevelstenen en glas-in-lood niet zijn gespaard.” Ze pleit voor meer aandacht voor Overschie. “Het is een van de oudste gebieden van Rotterdam, maar als het gaat om gemeentelijke monumentenzorg is het altijd een witte vlek geweest. Daar moet snel verandering in komen, anders dreigen we meer erfgoed te verliezen.”
ProHuis-directeur Van de Graaf mokt ondertussen koppig door. Zijn bedrijfspanden zijn práchtig. “Wij dragen juist bij aan een aantrekkelijke Spaanse Polder,” zegt hij.
Het wordt een verdoosd paradijs om op zomerse dagen heerlijk doorheen te fietsen.

 

Overschie boerderij Huize Adriana stallen sloop ProHuis go with the vlo

Laten we de Overschieseweg (hier nog met Huize Adriana) verder verzieken of keren we het tij?

Overschie boerderij gesloopt ProHuis woede go with the vlo

Iets verderop vind je nog een snipper van het oude plattelandsgevoel. Eens was het hier zo idyllisch.

Overschie boerderij Overschieseweg ProHuis sloop woede go with the vlo 3

Willen we nu echt dat ons landschap wordt gedomineerd door zulke misbaksels?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Sloper van historische boerderij reageert

  1. Gerard Klijnsmit says:

    Deze meneer De Graaf heeft nog steeds z’n oogkleppen niet afgedaan. Huize Adriana stond helemaal niet op instorten. Ik ben er nog niet zo lang geleden een paar keer binnen geweest. Een prachtig pand met mooie historische elementen. En van “gammeligheid” was beslist geen sprake. Maar dat heeft meneer De Graaf helemaal niet gezien, denk ik. Meneer De Graaf zag alleen maar z’n smerig lelijke blokkendoos op deze historische plek en had vast al om zich heen gekeken of er nog meer “lelijks” in de buurt te slopen was….. Ondanks de naam van z’n bedrijf is meneer De Graaf helemaal niet zo pro huis, anders had hij het wel uit z’n hoofd gelaten om Huize Adriana te slopen. Ik ben trouwens heel benieuwd met welke argumenten meneer De Graaf zijn sloopvergunning bij de Gemeente voor elkaar heeft gekregen. Een ding is voor mij zeker, de gemeentelijke onbenul die de vergunning heeft verleend heeft zitten slapen, is totaal niet op de hoogte van de plaatselijke situatie, of is er door meneer De Graaf verschrikkelijk ingeluisd……. Weer een prachtig stukje Overschie om zeep.

    • Danny Post says:

      Wat goed dat je nog even binnen hebt kunnen kijken. Ik ben op de maandag voor de sloop gaan kijken, maar wist niet of er iemand in het huis was en ben daarom het erf niet verder op gegaan. Had ik het toch maar gedaan. Kende je de bewoners?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑