...

Tip! Spam Rotterdam vintage design winkel

Gepubliceerd op 22 juli, 2014 door Danny Post

1

Spam definitief verwijderd??

Spam sluit de deuren. De eigenaren van de gerenommeerde winkel in sixties, seventies en eighties design kunnen de huur van het dure pand in Rotterdam-Noord niet langer opbrengen. Ze nodigen je uit om voor de helft van de prijs je slag te komen slaan.

OPHEFFINGSUITVERKOOP!!!!! kopt de Facebook-pagina van Spam afgelopen zondag ineens dramatisch. Huh? Ik kan mijn ogen niet geloven. Gaat de enorme winkel aan de Zaagmolendrift in Rotterdam sluiten? Waarom?? Ik bel met eigenaar Marcel Niehoff om te vragen of het echt einde verhaal is. Hij antwoordt bevestigend. Na acht jaar gooien hij en zijn vriendin Sandra Breuer de handdoek in de ring. Wat volgt is een warrig verhaal over een verlammende huurachterstand, een aanmaningsbrief van de huurbaas die ze over het hoofd zagen doordat hij in een verkeerde brievenbus belandde, kortom: ellende. Spam zit in de problemen, diep in de problemen. Marcel klinkt hoorbaar aangedaan. “Dus kom vandaag nog langs,” weet hij er met moeite uit te persen. “Er staan nog vele mooie meubels en kleinere dingen die we nu bijna allemaal voor de helft van de prijs wegdoen.”

Spam vintage design Rotterdam Blondie gevel

Je bent een domme Blondie als je nooit hebt gespamd.

Eighties verantwoord
Marcels woorden zijn niet aan dovemansoren gericht. Als een zesvoudig opgevoerde scooter scheur ik naar de winkel toe. Want in de tijd dat Spam open is, groeide de zaak onder vintage intimi uit tot een instituut. Spam is uniek. Vanwege het ruime aanbod van eighties design dat hier verkocht wordt – welke vintage winkel specialiseert zich daarin? – maar ook vanwege de te gekke locatie. Het kleurrijke assortiment is uitgesmeerd over de drie verdiepingen van een voormalige audio speciaalzaak. Qua interieur lijkt de winkel bevroren in 1984, compleet met originele neonkreten aan de muur. Very oldskool MTV. Alsof een nog niet verbouwde Madonna ieder moment van de trap kan komen om Lucky Star te zingen.

Spam vintage design Rotterdam eighties

Do you really want to hurt de creatieve eigenaars van Spam, beste huurbaas? Nee toch?

Spam vintage design Rotterdam trap

Hi-fijn.

Spam Rotterdam vintage design eighties

Spam verzorgt haar eigen mond-tot-mond-reclame.

Bij aankomst blijk ik niet alleen te zijn. Ook andere vintage liefhebbers racen naar binnen. Grote West-Germany vazen, kleding, buisframestoeltjes, witte lampen die in eighties soap Dynasty niet hadden misstaan, enorme design fauteuils, ze worden haastig weggegrist. Het voelt een beetje ongemakkelijk. De één z’n dood is duidelijk de ander z’n vintagebrood. Ook mede-eigenaresse Sandra is zichtbaar van slag als ik bij haar twee West-Germany vazen en een kunststof Boby Trolley van Joe Colombo uit 1968 afreken. Stuntelend met het pinapparaatje, dat ze niet aan de praat krijgt: “Volgens mij moet ik mijn hoofd even onder de koude kraan houden, ik ben er helemaal niet bij.” Met een knikje naar alle drukte verzucht ze: “Ik wou dat we altijd zoveel klanten hadden gehad en dat we altijd van die lage prijzen hadden kunnen rekenen.”

Gers duo
Toch is Sandra ook trots. “We hebben het hier toch maar mooi acht jaar volgehouden.” Want hoewel de gemeente Rotterdam-Noord nog steeds plugt als hét nieuwe hippe winkelgebied, lijdt de buurt onder die typisch Rotterdamse blabla-ziekte. De beoogde doelgroep babbelt wel mee dat Noord het helemaal is, maar de mensen trekken er in de praktijk niet of amper naartoe. “Sinds we hier zitten hebben we meer dan veertig ondernemers zien komen en gaan.”

Spam Rotterdam seventies design West-Germany vazen

Geen zorgen, seventies design en West-Germany doen ze ook.

Spam Rotterdam vintage design seventies

Tweedehands zigeuner-fetish? De eigenaren van Spam zorgen dat je bevredigd de deur uitloopt.

Spam Rotterdam vintage seventies design kast

Met retro kiddie shirtje haal je Hawaii in huis.

Maar belangrijker nog: de huren zijn veel en veel te hoog. Sandra: “Dit pand voelde soms echt als een gouden kooi.” Hoe nu verder? Dat weten zij en Marcel nog niet. Er is de kans dat de huurbaas hen failliet laat verklaren, dan is het over en uit. Maar stiekem hopen ze dat ze er uitkomen met elkaar en dat dat doemscenario wordt afgewenteld. Maar eruit moeten ze. Dat staat vast. Het liefst zien ze een doorstart op een andere, meer betaalbare locatie. “Wie weet in een pop-up store aan de Coolsingel”, lacht ze. “Je weet maar nooit.”

Spam Rotterdam vintage design robot

Gaat bij Spam straks het licht uit?

Spam Rotterdam vintage design glazen

Hopelijk niet. Maar als het gebeurt, dan wel in eighties stijl.

Op dit moment is Spam nog altijd open, maar voor hoe lang weten ook Marcel en Sandra niet. Het kan morgen voorbij zijn, maar ook pas volgende week. De huurbaas plant een ontruiming, maar die gebeurt (hoe idioot) onaangekondigd, meldt Marcel daags erna op zijn Facebook-pagina. Daarom: ren NU naar de Zaagmolendrift 53. Als je het niet doet om Marcel en Sandra financieel te steunen, doe het dan in elk geval voor jezelf. Om maar eens een Rotterdamse eighties kreet te gebruiken: ze verkopen echt he-le ‘gerse’ spullen.

Update: Hoera! Spam maakte een doorstart en verhuisde naar een nieuwe locatie. De winkel van Marcel en Sandra is sinds oktober 2014 gevestigd op Weena-Zuid 26 in hartje Rotterdam (vlakbij het Hilton hotel). Tel. 06-42437036.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑