...

Vlo nieuws Nazitrein mysterie Polen go with the vlo

Gepubliceerd op 19 augustus, 2016 door Danny Post

0

Speurtocht naar de nazitrein gaat door

We zouden vandaag uitsluitsel krijgen. Staat er bij de Poolse stad Wałbrzych nu wel of geen nazitrein in een tunnel onder de grond? Helaas kan het opgravingsteam het antwoord nog steeds niet geven. Toch blijven ze optimistisch. “We hebben nog hoop.”

Ze hadden het ons zo graag al willen vertellen, maar na een aantal dagen graven in de bossen bij het Poolse Wałbrzych staan amateurhistorici Andreas Richter en Piotr Koper nog steeds met lege handen. Hun belofte om uiterlijk vandaag met het verlossende antwoord te komen, hebben ze niet waargemaakt. Hoewel beide heren er nog steeds heilig van overtuigd zijn dat de trein op negen meter diepte in een ondergrondse tunnel geparkeerd staat, vonden zij en de rest van het opgravingsteam tot nu toe alleen wat oude scherven. Geen wagons die zijn afgeladen met gestolen nazischatten. “We moeten toegeven dat de resultaten tot nu toe een beetje teleurstellend zijn,” vertelde woordvoerder Christel Focken vanmorgen. “Maar het belangrijkste voor ons is om de mythe te ontrafelen: is er iets onder de grond of niet?” Het opgravingsteam geeft de moed niet op. “We hebben nog hoop,” liet Focken weten. Bovendien hadden ze pas een derde van de geplande opgravingen achter de rug. 

Nazitrein tunnel spoorloos go with the vlo

Kan zoiets groots werkelijk in een tunnel vegeteren zonder dat we het doorhadden?

Nazitrein mysterie go with the vlo

Ligt de droom van de nazitrein binnenkort in duigen?

Nazitrein tunnel Project Riese go with the vlo

En wat denk jij? Kende het Project Riese nog meer geheime tunnels? (Wikipedia/Chmee2)

Vanmiddag leek er sprake van een doorbraak. De Poolse journalist en fotograaf Tomasz Borysiuk twitterde dat hij had gehoord dat er een tunnelingang was ontdekt. Maar dat bleef wat het was: een gerucht. Volgens Tomasz vindt er morgen, op zaterdag, een laatste poging plaats om de nazitrein te lokaliseren. Als er dan nog niets is gevonden, zou het team ermee ophouden. Ik zet er mijn vraagtekens bij of het dan echt einde oefening zou zijn. Dit verhaal spreekt te zeer tot de verbeelding. Dat de nazi’s een hoop goud en kunst wegmaakten (meestal geroofd van rijke Joodse families) is geen fabeltje. Er is zoveel dat nog steeds zoek is. En het is zeker niet raar dat er in het gebied rond Wałbrzych een ondergrondse tunnel zou zijn. In dit deel van Polen bouwden de Duitsers tussen 1943 en 1945 hun schimmige Project Riese. Het doel van deze gigantische ondergrondse ‘stad’ van tunnels en andere ruimtes is nooit voldoende opgehelderd. Nee, in gedachten zie ik ergens in een duistere tunnel het goud glimmen. Ik laat nog niet los.

Update: er vinden dit weekend toch geen opgravingen plaats. Vanaf maandag gaat het team weer verder. Op de 24e hopen ze klaar te zijn.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑