...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 25 juli, 2017 door Danny Post

0

Nazischat van 111 miljoen voor de kust van IJsland?

Britse schatjagers beweren dat ze een lading goud ontdekten in een Duits scheepswrak bij IJsland. Geschatte waarde: 111 miljoen euro. Maar wie heeft er recht op?

Met de anticlimax van de Duitse nazitrein nog vers in het geheugen, ben ik vrij sceptisch. Toch is het expeditieteam van Advanced Marine Services zeer stellig. In het postruim van het Duitse vrachtschip SS Minden ligt volgens hen vier ton kostbaar materiaal. Het zou gaan om goud dat afkomstig is uit Zuid-Amerikaanse banken. Het werd kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het diepste geheim door de nazi’s verscheept naar Duitsland.
De SS Minden vertrok op 6 september 1939 vanuit Brazilië, maar zou niet verder komen dan IJsland. Toen de Britten de goudboot in het vizier kregen, zou Adolf Hitler himself het bevel hebben gegeven om de SS Minden tot zinken te brengen. Hij wilde niet dat de vijand de schatten aan boord in handen zou krijgen. Dan maar naar de bodem van de zee.

nazischip-ss-minden-schat-go-with-the-vlo

De SS Minden zou nazi-Duitsland nooit bereiken.

hitler-nazigoud-ss-minden-go-with-the-vlo

Een goudschat naar de zeebodem jagen? De bemanning volgde hun Führer blind. (Flickr/Bullion Vault)

kiezels-nazischip-ss-minden-hitler-go-with-the-vlo

Of blijkt het verhaal toch weer een hoop gebakken lucht en kiezels te zijn? (Flickr/Alan Stokes)

Het wrak ligt op zo’n 193 kilometer van de IJslandse kust. De mannen van Advanced Marine Services dienden een aanvraag in bij de IJslandse overheid om een gat in de romp te mogen boren en zo de schat omhoog te halen. Ze stellen dat zij de eigenaar zijn, omdat zij het goud hebben gevonden. De autoriteiten betwisten dit. In april tikten ze de Britten al eens op de vingers, omdat ze niet over de juiste vergunningen beschikten om op die plek te duiken.
Wordt vervolgd dus. Al is het nog niet eens zeker dat er werkelijk goud ligt. Het zou ook zomaar een kist vol kiezels kunnen zijn. En dan is de missie van Advanced Marine Services – de huur van hun onderzoeksschip kost 110.000 euro per dag – wel een hele kostbare grap.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑