...

Expositie

Gepubliceerd op 17 januari, 2018 door Danny Post

0

Staphorster cool op de catwalk

Het Klederdrachtmuseum pakt uit met een grote Staphorstdag in de Amsterdamse Vondelkerk. Je wordt getrakteerd op de fraaiste oude kostuums, maar ziet ook eigentijdse ontwerpen van catwalkkoning Walter van Beirendonck. Net als vele andere designers raakte hij enorm geïnspireerd door klederdracht. Die kleuren, de patronen, het vakmanschap…!

Foto’s: Het Klederdrachtmuseum, WBOOKS

Nog even en de traditionele klederdracht zal volledig uit ons straatbeeld verdwenen zijn. Scheveningen, Staphorst, Urk, Arnemuiden en Westkapelle zijn de laatste plaatsen waar nog klederdracht gedragen wordt. Niet alleen als folklore tijdens feestdagen, maar gewoon als dagelijkse kleding. In 2016 startte Jolanda van den Berg daarom aan de Amsterdamse Herengracht Het Klederdrachtmuseum. Ze wilde een podium creëren waar alle Nederlandse streekdrachtkostuums te bewonderen zijn en redden wat er te redden valt. Jolanda kreeg bij het inrichten van haar museum hulp van talloze streekmusea, kostuumverenigingen, verzamelaars en dragers uit het hele land. Zij kwamen allemaal naar de hoofdstad om de originele kleding op de juiste manier op te stellen. Een bezoek aan dit museum is echt een ervaring. De diversiteit aan kostuums is enorm en ze zijn zo mooi gemaakt. Het vakmanschap is vaak indrukwekkend. Stom eigenlijk dat we dit cultureel erfgoed zo door onze handen lieten glippen.

botterdag-klederdrachtmuseum-amsterdam-go-with-the-vlo

Spakenburgse vrouwen tijdens de Botterdag in 2008.

zeeland-strand-klederdrachtmuseum-go-with-the-vlo

Oude Zeeuwse meisjes. Hun dracht sterft in rap tempo uit.

klederdrachtmuseum-amsterdam-expositie-go-with-the-vlo

Dankzij het Klederdrachtmuseum blijft gelukkig een hoop moois bewaard.

klederdracht-ansichtkaarten-eindhoven-go-with-the-vlo

Tijdrovende elegantie. Je schoot ’s ochtends niet even snel in je kloffie.

Twee keer per jaar organiseert Het Klederdrachtmuseum ‘De Catwalk’. Dan mag een bepaalde streekdracht zich op de catwalk presenteren. Niet in het museumgebouw zelf, maar in de statige Singelkerk vlakbij het Amsterdamse Vondelpark. Op zaterdag 27 januari is het de beurt aan Staphorst. Streekdrachtdeskundige Jacco Hooikammer, zelf woonachtig in Staphorst, deelt onder meer bijzondere verhalen uit Staphorst aan de hand van de kostuums die zo’n vierhonderd vrouwen nog dagelijks dragen. Superinteressant.

klederdrachtmuseum-modeshow-go-with-the-vlo

Steeds meer ontwerpers van nu beginnen de schoonheid van toen in te zien.

staphorst-klederdracht-museum-catwalk-go-with-the-vlo

Er lopen op zaterdag 27 januari een heleboel Staphorster topmodellen over de catwalk.

marken-klederdracht-mode-nederland-go-with-the-vlo

Ook in Marken kregen ze het Hollandse vakmanschap met de paplepel ingegoten.

de-zeeuwse-streekdrachten-wbooks-kleding-go-with-the-vlo

De Zeeuwse streekdrachten laat je zien hoe je je eigen moderne klederdracht kunt ontwerpen.

Je kunt je ook opgeven voor een masterclass van Gerard van Oosten. Gerard is een ambachtsman uit Staphorst en gespecialiseerd in de plaatselijke decoratieve verftechnieken zoals het Staphorster Stipwerk. Cool: hij werkte mee aan modecollecties van John Galliano en Walter van Beirendonck. De designers raakten helemaal in de ban van Staphorst en vroegen Gerard om de stoffen te bedrukken. Je kunt de creaties van Walter van Beirendonck en een andere Staphorst-lover, Ricardo Ramos, van dichtbij bekijken. Ze zijn het sluitstuk van de show.
Vanaf juli 2018 organiseert Het Klederdrachtmuseum trouwens nog de tentoonstelling Contemporary Fashion met meer kleding van hedendaagse ontwerpers voor wie de Nederlandse klederdracht een grote inspiratiebron is geweest. Een must-see. En op 23 februari verschijnt De Zeeuwse streekdrachten, een rijk geïllustreerd handboek dat je leert hoe je elementen van de Zeeuwse streekdrachten kunt verwerken in eigentijdse kleding.
Conclusie: klederdracht is niet saai of truttig, maar iets om verdomd trots op te zijn.

Het Klederdrachtmuseum is gevestigd op Herengracht 427 in Amsterdam. De Staphorstdag vindt plaats op zaterdag 27 januari in de Vondelkerk, Singel 452 in Amsterdam. Kaarten kosten € 19,50 (catwalk) en € 65,00 (masterclass plus catwalk) en zijn te bestellen via hetklederdrachtmuseum.nl. Kaarten voor de catwalk zijn ook aan de kassa verkrijgbaar tegen contante betaling. Het boek De Zeeuwse streekdrachten | Handboek voor het maken van kleding verschijnt op 23 februari bij WBOOKS, wbooks.com. ISBN 978 94 625 8253 8, prijs € 39,95.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑