...

Kassa! Steek Napoleon veiling Lyon go with the vlo

Gepubliceerd op 18 juni, 2018 door Danny Post

0

Steek van Napoleon levert 350.000 euro op

In 1815 verloor de Franse keizer Napoleon zijn steek tijdens de Slag bij Waterloo. Het iconische hoofddeksel werd vandaag geveild in Lyon en bracht 350.000 euro op.

Denk je aan Napoleon, dan denk je aan zijn steken of bicornes. De Franse keizer (1769-1821) ging zelden zonder zo’n ding de deur uit. Bovendien droeg hij zijn steken niet zoals het hoorde, met de twee opvallende punten naar voren en achteren gericht, maar zijwaarts. Zo kon niemand de ‘kleine Corsicaan’ – hij was slechts 1.69 meter lang – op het slagveld over het hoofd zien. Napoleon bezat ongeveer 120 van die steken, de meeste werden speciaal voor hem vervaardigd door de Parijse hoedenmakers Poupard. Ze waren van vilt, dat verkregen is uit beverbont. Voor zover we weten, bestaan er in de hele wereld nog negentien van die Napoleon-steken en vanmiddag ging bij veilinghuis De Baecque et Associés in Lyon een wel heel uniek exemplaar onder de hamer. Napoleon liet deze steek liggen op het slagveld na zijn verpletterende nederlaag bij Waterloo in 1815. De hoed werd opgepakt door de Nederlandse baron Arnout Jacques Van Zuijlen Van Nijevelt. Hij vocht met andere Nederlandse troepen aan de zijde van de Brits-Duitse overwinnaars en beschouwde het als een leuke oorlogstroffee.

Napoleon steek veiling Lyon go with the vlo

Deze hoed maakte de Slag bij Waterloo mee. Hierna werd Napoleon verbannen naar het eiland Sint-Helena.

Keizer Napoleon steek veiling Lyon go with the vlo

Wie formaat dwerg heeft, moet opvallende hoofddeksels dragen om op te vallen.

De steek werd 171 jaar lang doorgegeven in de familie van de Nederlandse baron, maar daar kwam in 1986 een einde aan. Het markante hoofddeksel werd toen plotseling verkocht aan de Franse verzamelaar M. Bernard Thouvenin. Hij nam nu op zijn beurt ook weer afscheid van de steek. De richtprijs lag tussen de 30.000 en 40.000 euro, maar dat werd dus uiteindelijk 350.000 euro. Het is onbekend wie de nieuwe eigenaar is. Hij of zij wil anoniem blijven.
Overigens is 350.000 euro voor een steek van Napoleon niet eens zo belachelijk veel. Het kan erger. Vier jaar geleden werd een steek die hij droeg tijdens de Slag bij Marengo voor maar liefst 1,9 miljoen geveild. Deze was in het bezit van het vorstenhuis van Monaco en werd gekocht door de steenrijke eigenaar van de Zuid-Koreaanse voedselgigant Harim.
Etienne De Baecque die de veiling vandaag leidde: “Er lijkt een soort gekte gaande op het gebied van historische souvenirs, vooral spullen van Napoleon zijn bijzonder in trek.”

Meer veilingen van De Baecque et Associés vind je op debaecque.fr.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑