...

#tbt Madonna dansers documentaire Strike a Pose go with the vlo

Gepubliceerd op 11 februari, 2016 door Danny Post

1

Strike a pose! Madonna’s dansers vertellen álles

Truth or Dare (In Bed with Madonna), we hebben de film allemaal gezien. Madonna’s hysterische dansers maakten zo’n indruk dat er nu, een kwart eeuw later, een documentaire over ze is gemaakt. Op deze Throwback Thursday is het weer even 1990. Come on, Vogue!

Circa 1990 was Madonna op het toppunt van haar roem. Ze was nog provocerend zonder dat het soms pathetisch werd, mooi zonder de hulp van fillers en ze werd nog op handen gedragen zonder dat ze het hoefde af te dwingen. Er was in die tijd nog geen noodzaak om voortdurend te schreeuwen “Bitch, I’m Madonna”, iedereen wist precies wie en wat ze was. Madonna was de beroemdste vrouw op de planeet, de Queen of Pop. En waar omringt een koningin zich mee? Precies. Met een uitgebreide hofhouding. Dus toen Madonna de halve wereld over moest voor haar Blond Ambition Tour, rekruteerde ze een stel markante reisgenoten. Je had de twee achtergrondzangeressen Niki Haris en Donna De Lorey, Madonna’s broer Christopher Ciccone die het creatieve brein was achter de tour en last but not least Madonna’s zeven dansers. Luis Camacho, Oliver Crumes, Salim ‘Slam’ Gauwloos, Jose Gutierez, Kevin Stea, Gabriel Trupin en Carlton Wilborn, elke Madonna-fan kan hun namen zo opdreunen.

Madonna dansers Truth or Dare Strike a Pose go with the vlo

Kevin, Gabriel en Oliver. Strike a pose, there’s nothing to it.

Madonna's dansers documentaire Strike a Pose go with the vlo

De hysterische Luis en Madonna waren dikke selfie-maatjes. 

Madonna Truth or Dare Strike a Pose documentaire dansers go with the vlo

De kus waar ook Madonna naar eigen zeggen “een stijve” van kreeg.

Dat Madonna’s dansers van toen onsterfelijk werden, heeft alles te maken met Truth or Dare (In Bed with Madonna), de documentaire die over de Blond Ambition Tour werd gemaakt. Hoewel de film eigenlijk om Madonna moest draaien, smulde iedereen misschien nog wel meer van de mannen achter haar. Allemaal jong, allemaal knap en allemaal druipend van de valse nichtenhumor, duwden ze hun bazin regelmatig naar de achtergrond met hun drama en bitchy oneliners. Zonder het te weten, vervulden ze ook een voorbeeldrol voor jonge homo’s die nog met hun seksualiteit worstelden, mijzelf incluis. Ze toonden hoe leuk het leven als gay kon zijn en dat je jezelf nergens voor hoefde te schamen. De scène waarin Gabriel en Slam een flink potje tongen met elkaar, maakte een diepe indruk. Wat een stoere middelvinger naar alle homohaters. Mijn vriendin Mandy vond het superspannend om twee sexy kerels te zien zoenen. “Ik word hier onwijs opgewonden van,” bekende ze op een feestje. De heteromannen die het hoorden, reageerden verbijsterd. Ik ben hun gezichten nooit meer vergeten.

Waar zijn Madonna’s bitches gebleven?
In de kwart eeuw sinds Truth or Dare uitkwam, heb ik mezelf regelmatig afgevraagd wat er van Madonna’s dansers geworden is. Natuurlijk heb ik gezocht (de laatste keer was alweer jaren geleden) en dan vond ik wel snippers informatie, maar heel veel was het nooit. Daarom ben ik zo blij dat er nu een documentaire over ze is gemaakt. In Strike a Pose laten regisseurs Ester Gould (A Strange Love Affair With Ego) en de Nederlandse Reijer Zwaan zich door Madonna’s oude dansers mee terugnemen achter de schermen van de Blond Ambition Tour. Ze onthullen de werkelijkheid over hun levens tijdens die periode en hoe het hen sindsdien vergaan is. Strike a Pose beleeft op maandag 15 februari zijn wereldpremière tijdens het Internationale Filmfestival van Berlijn (vijf dansers zullen hierbij aanwezig zijn) en is in mei pas hier in de bioscopen te zien, maar in een interview met de Britse Independent licht Reijer alvast een tipje van de sluier op. “Ze zijn stuk voor stuk nog steeds ontzettend intrigerende persoonlijkheden,” vertelt hij. “Tot op de dag van vandaag zijn ze fantastisch, inspirerend en onbevreesd.” 

Madonna Truth or Dare Strike a Pose documentaire go with the vlo

Madonna had in Truth or Dare een bed vol gezellige homo’s.

Madonna Truth or Dare fles uitdaging Strike a Pose documentaire go with the vlo

Attent als ze was, leerde ze Kevin de edele kunst der fellatio.

Madonna Truth or Dare Oliver gay dansers documentaire go with the vlo

De heteroseksuele Oliver (rechts) was altijd bang dat die valse nichten hem zouden bespringen.

Voor Reijer was het een labour of love om Slam, Jose, Carlton en de anderen terug te vinden. Vanaf het moment dat hij op zijn elfde Truth or Dare zag, was hij lichtelijk geobsedeerd door Madonna’s dansers en de larger-than-life wereld waarin ze toen leefden. “Deze jongens die rond de twintig waren, hadden de tijd van hun leven. Ze reisden de wereld over, waren bekend, traden elke avond op voor 50.000 mensen.” Toen Reijer en Ester ze eenmaal hadden gevonden, moesten ze ze echter nog wel overhalen om mee te werken aan de film. Sommigen reageerden meteen heel enthousiast, anderen moesten er even over nadenken. Ester: “Ze voelden zich gevleid maar waren ook op hun hoede.” Wie kon hen garanderen dat het geen nostalgisch roddelwerkje over hun tijd met Madonna zou worden? Maar dat was nooit het uitgangspunt van Reijer en Ester. Ze wilden in hun documentaire juist de dansers centraal stellen. Ontdekken hoe zij zichzelf opnieuw uitvonden nadat de schijnwerpers doofden en ze weer hun weg moesten zien te vinden in de gewone wereld. Zonder Madonna.

Geschrokken van gay tongzoen
In Strike a Pose zitten enkele scènes waarin de dansers voorlezen uit fanbrieven. Die krijgen ze nog steeds. “Jullie waren en blijven mijn helden,” schrijft een homoseksuele jongen. “Jullie gaven me hoop toen er geen hoop was.” Volgens Ester zijn de mannen er zich terdege van bewust dat ze nog altijd worden beschouwd als rolmodellen. “Ze weten dat ze indruk hebben gemaakt. Tegelijkertijd moesten ze ook door met hun eigen leven.” En dat viel niet altijd mee. Hoe moet je in godsnaam door als je zo jong al gepiekt hebt in de ogen van de wereld? Ze worstelden met ziekte, alcoholisme, teleurstellingen op carrièrevlak en ruzies. Een van hen, Gabriel Trupin, leeft zelfs niet meer. Hij stierf in 1995 aan een aids-gerelateerde ziekte. Grootste onthulling van Strike a Pose is dat de mannen die op camera zo onverschrokken waren, in werkelijkheid veel kwetsbaarder waren dan gedacht. Ze mochten zich dan wel gedragen alsof het hen geen fluit kon schelen wat de rest van de wereld van hen vond, maar het cliché van de grote mond en het kleine hartje ging ook in hun geval op. De bravoure was vaak maar een houding, een pose.

Madonna Truth or Dare gay pride documentaire go with the vlo

Luis, Slam en Jose konden bitchy kakelen, maar ook in stilte aids-slachtoffers herdenken.

Madonna Vogue dansers documentaire go with the vlo strike a pose

Vogue was nog zo’n iconisch moment voor Madonna’s roze dienaren. 

Madonna Truth or Dare dansers borsten documentaire go with the vlo

Slam mocht aan de beroemdste borsten ter wereld zitten en kreeg er nog voor betaald ook.

Veelzeggend is de rechtszaak die Gabriel, Oliver en Kevin in 1992 aanspanden tegen Madonna. Die ging over geld, maar met name Gabriel vond ook dat de zangeres met Truth or Dare inbreuk pleegde op zijn privacy (de zaak werd geschikt). Hij schrok zich wild toen hij zichzelf tongend terugzag op het witte doek. De scène die honderdduizenden gays uit de kast had geholpen, bezorgde hem thuis een shitload aan problemen. Hij was namelijk zelf nog niet out bij zijn ouders. “Die paradox vonden wij zeer interessant,” zegt Reijer. “Daar hebben we met de andere dansers en Gabriels moeder uitvoerig over gesproken.” Natuurlijk hebben Reijer en Ester geprobeerd om een reactie van Madonna op de film te krijgen, maar ze heeft nog geen teken van leven gegeven. Denkt Reijer dat ze dit nog zal doen? “Ze zit nu middenin haar Rebel Heart Tour en heeft het verschrikkelijk druk. Ik kan me voorstellen dat ze nog geen kans heeft gezien om te antwoorden. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze om deze jongens geeft. Ze waren bij haar tijdens een zeer belangrijk moment in haar carrière en ze waren heel close. Wanneer ze de film eenmaal ziet, zal ze geraakt zijn door hun verhalen … ze waren toch een soort familie.”

De breinen achter Vogue
Het is jammer dat het nog drie maanden duurt voordat we Strike a Pose hier in de bioscoop kunnen bewonderen. Vermaak jezelf in de tussentijd met enkele fragmenten uit Truth or Dare: In Bed With Madonna die je in deze reportage vindt, maar ook met het nog steeds aanstekelijke Vogue. Daarin buigt Madonna’s voltallige hofhouding zich in allerlei ingewikkeldste standjes. Het is een weinig bekend feit dat dansers Jose en Luis Madonna op het idee voor het nummer brachten. La Ciccone kende het fenomeen al wel, maar doordat de jongens diep in de Vogueing-scene zaten (Jose was onder meer te zien in de très fabuleuze documentaire Paris Is Burning), raakte ze steeds meer geïnteresseerd in de gestileerde dans. Toen ze een avondje met Jose en Luis ging stappen in de Sound Factory in New York was ze verkocht. Hier móest ze een liedje over maken. De jongens bedachten een coole choreografie voor de bijbehorende clip en een wereldhit was geboren. Als bedankje zou de diva drie jaar later meezingen op de campy plaat die Jose en Luis zelf uitbrachten, Queen’s English. Grappig: vorig jaar vierden Jose en Slam de 25e verjaardag van Vogue door een nieuwe clip bij het nummer te maken. 


 


 

Madonna dansers Carlton Wilborn go with the vlo

Carlton Wilborn. Iets kaler, maar nog steeds strak in zijn vel.

Op de website Queerty vind je verder nog een heel leuk interview uit 2015 met een deel van de dansers plus achtergrondzangeres Donna De Lory. Daarin vertellen ze uitgebreid hoe ze bij elkaar kwamen, wat hun favoriete nummers tijdens de Blond Ambition Tour waren, hoe Truth or Dare tot stand kwam, waarom Madonna in godsnaam die glazen fles pijpte voor de camera, dat ze écht niet in de broek wilden van Oliver Crumes (de enige heteroseksuele danser van het stel) en dat Carlton doodsbang was dat hij voor de camera per ongeluk zijn grootste geheim zou vertellen, namelijk dat hij hiv-positief was. Tenslotte bekennen ze eerlijk hoe ze allemaal nog steeds genieten van de roem die Truth or Dare hen bracht. Luis: “Een paar jaar geleden zei mijn vriend tegen me: ‘Oh schatje, echt niemand weet nog wie jij bent.’ ‘Oké, whatever,’ antwoordde ik. We liepen op dat moment net de Yogurt Stop binnen en de achttienjarige jongen achter de balie kreeg bijna een hartaanval toen hij me zag. ‘Oh my God, jij bent Luis Camacho,’ schreeuwde hij. Ik keek mijn vriend aan en vroeg: ‘Lieverd kun jij even een foto van ons maken?’ Snap!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑