...

MCB supermodel

Gepubliceerd op 4 juni, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Supermodel, you better work!

Naomi, Christy, Cindy en Linda. In de jaren negentig domineren de supermodellen de bladen, billboards en de catwalk. De sexy vrouwen zijn wereldberoemd, hebben showbizz-vriendjes en verdienen bakken met geld. Op deze Throwback Thursday gaan we terug naar het tijdperk waarin de supermodellen de baas in de modewereld zijn. “Elk jaar dacht ik dat ik niet meer geld kon verdienen, maar telkens was het jaar erop mijn inkomen verdubbeld.”

Maart 1991, de Versaceshow tijdens Milaan Fashion Week. Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista, Helena Christensen, Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Carla Bruni en onze eigen Karen Mulder komen een voor een de catwalk opgelopen. Het is een parade van de populairste modellen du moment. Gianni Versace heeft ze allemaal weten te strikken. De finale van de show blijkt het absolute klapstuk. Christy, Naomi, Cindy en Linda lopen arm in arm samen over de catwalk terwijl ze meezingen met George Michaels hit Freedom. Het publiek weet niet wat te doen, ademloos toekijken of juichend opstaan. Maar iedereen in de zaal begrijpt: hier wordt modegeschiedenis geschreven. 

Het is een briljante zet van Gianni om de heetste modellen van dat moment samen in één show te zetten. Om dat te realiseren heeft de ontwerper wel diep in zijn buidel moeten tasten. Om de populaire modellen zo ver te krijgen, biedt hij zoveel meer dan zijn concurrenten dat ze wel voor hem móeten kiezen. Sommige verdienen in dat half uurtje wel 50.000 dollar. Ka-ching! Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Fashion history bijvoorbeeld, want dat ene legendarische moment op de catwalk wordt gezien als hét moment van een uniek tijdperk, het tijdperk van de absolute supermodellen.

Move over Hollywood
Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington, Helena Christensen, Claudia Schiffer en later ook Kate Moss, domineren lange tijd de grote modemagazines. Niet eerder was een groepje modellen zo rijk, zo beroemd en zo populair. Carla Bruni, de Nederlandse Karen Mulder, Stephanie Seymour en Tatjana Patitz waren ook groot, maar stonden net een treetje lager op de modeladder. Desondanks waren zij ook goed voor miljoenen. “De modellen namen de plek van glamouriconen over van actrices,” zo zegt Katie Ford van modellenbureau Ford, dat veel van deze grote namen in de jaren tachtig en negentig vertegenwoordigde. Veel Hollywoodsterren willen in die tijd geen reclame doen of geassocieerd worden met fashion omdat ze bang zijn niet serieus te worden genomen. De supermodellen springen dankbaar in het gat dat de actrices achterlaten. Het geeft de langbenige beauty’s de kans heer en meesteres te zijn in de modewereld.

Supermodels Vogue cover

Wat hierna volgt? Nog véél meer covers.

Turlington Evangelista 1990 Unwerth Vogue supermodellen

Modellenwerk is echt ontzettend zwaar.

Supermodellen Naomi Helena

Waar is Helena’s prins op het witte paard gebleven?

Linda Evangelista Freedom

Een stuivertje voor je gedachten.

Supermodellen Cindy Linda

Brunette Cin versus rooie Sien. 

Christy Turlington zegt in 1991: “We weten heel goed over welke macht we beschikken. Voor de bedrijven die ons inzetten verdienen wij bakken met geld en dat realiseren we ons terdege.” Die macht zetten ze zo in dat zij kunnen bepalen welke fotografen, haarstylisten en visagisten er worden ingeschakeld. Zo wil Christy alleen met werken fotograaf Steven Meisel, kapper Oribe Canales en visagist François Nars. “Het was een nachtmerrie, zeker voor hun cliënten,” zegt Katie Ford. De modellen kunnen carrières maken en breken. Linda zorgt bijvoorbeeld eigenhandig voor Mario Testino’s doorbraak. Zonder enige bescheidenheid: “Ik heb dat geregeld. Ik heb hem gebruikt voor een cover voor de Duitse Vogue.

Cash cows
Met belangrijke miljoenencontracten, editorials voor grote magazines en het lopen van fashionshows harken ze grof geld binnen. Of zoals Linda Evangelista het stelt: “We don’t wake up for less than 10.000 dollar a day.” Haar oneliner zou legendarisch worden. Stuk voor stuk zijn de meiden miljonair. Zo sluit Cindy een lucratief en langlopend contract af met Revlon, doet Christy Turlington de campagnes voor de geur Eternity van Calvin Klein en is Claudia het gezicht van Guess. Ondertussen gaan de grote modehuizen door met het betalen van grof geld om de belangrijkste gezichten in hun show te hebben. Christy: “De andere ontwerpers begonnen te zeggen: ik bied hetzelfde als de anderen en ik hoef je niet exclusief (…) Elk jaar dacht ik dat ik niet meer geld kon verdienen, maar telkens was het jaar erop mijn inkomen verdubbeld.”

Supermodellen geld verdienen Chanel

Voor meer dan tienduizend dollar wil Linda best schoenen als oorbellen dragen.

Cindy Crawford Revlon 2

Vandaag is rood … en dat heb ik zelf al heel lang niet meer gestaan.

Claudia Schiffer Guess

“Met Claudia. Heb je toevallig nog een lucratief klusje voor me?”

Supermodellen harken de cash binnen

Helena en Claudia geven zelfs honkbal de nodige umpf.

Christy Calvin Klein en Versace

Steek die miljoenendeal maar in je zak! 

Bedrijven hebben het gevoel dat ze er goed aan doen als ze een supermodel strikken voor hun merk. Dat ze hiervoor diep in de buidel moeten tasten, is eigenlijk vooral een voordeel. “Het is net als het kopen van een Gucci-tas,” zo verklaart de Milanese modeagent Marcelle Galdi de gekte. “Je kunt de wereld tonen dat je geld hebt. Zeker als onbekende firma laat je zien dat je, hoe klein je ook bent, die twintigduizend dollar kunt neertellen.” “Wij hebben dat hele financiële systeem opnieuw uitgevonden, we verdienen een belachelijk hoeveelheid geld,” zo gaf Christy toe. De dames maken de nieuwe regels van het spel en blijken zelf de grootste winnaars.

Zoveel modellen, zoveel smaken
Wat maakt deze modellen zo bijzonder? Velen beweren dat het komt omdat ze inzetbaar zijn voor print én shows. Tot die tijd zijn deze twee werelden veelal gescheiden. Slechts een paar modellen doen het allebei, de supermodellen did it all.  Tot groot plezier en gemak van de fotografen en de moderedacteuren. “Eindelijk hoef ik niet meer de hoofden van de catwalkfoto’s eraf te knippen,” zo verzuchtte Liz Tilberis van Britse Vogue. Als een soort Spice Girls avant la lettre zijn de sexy vrouwen wat betreft uiterlijk en persoonlijkheid zo verschillend dat ieder wel zijn eigen favoriet heeft: val je voor de supersexy all American Cindy, de broeierige Helena, kameleon Linda, Bardot-esque Schiffer of de exotische Naomi?

Supermodellen covers types

Big hair, big bucks.

Helena Christensen Wicked Game

“Wat een stoute spelletjes speel je toch met me, kleine cock tease…”

Linda Evangelista vele gezichten

Linda had een strippenkaart bij de kapper.

Naomi Campbell Vogue Italia

Prrrr, stoeipoes Naomie is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.

Supermodellen juni 1991

Let them eat cake. 

In de bladen, op billboards en de catwalk, in video’s (Helena Christensen gaat topless in de videoclip van Chris Isaaks Wicked Game en Naomi Campbell injecteert wat sex in de In the closet video van Michael Jackson) en in speelfilms (in Robert Altmans Prêt-à-Porter uit 1994 komen een heleboel bekende gezichten voorbij): de supermodellen zijn o-ve-ral. Vanaf de jaren negentig gaat het zo hard dat zelfs Mien op de hoek weet wie Naomi en Linda zijn. Vogue luidt het decennium in door in januari 1990 het groepje modellen op de cover te zetten. ‘What’s next?’ vraagt het blad zich met grote letters af. Om tegelijkertijd het antwoord te geven met een inmiddels iconische foto van Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington en Tatjana Patitz. De jaren negentig draait overduidelijk om de supermodellen.

De vrijheid van superleernichten
George Michael begrijpt de hint en vraagt dezelfde vijf dames voor de clip van zijn nummer Freedom. Hij heeft op dat moment zelf geen zin meer om in clips op te treden, dus wat dan is beter dan om enkele van de mooiste vrouwen ter wereld het vuile playbackwerk te laten doen? In de video, geregisseerd door David Fincher, zie je de meiden, oftewel de Big Five, ‘zingen’ en vooral hun sexy zelf zijn. Stuk voor stuk zijn de schoonheden powerhouses, maar wanneer ze samenwerken is het effect gegarandeerd groots. 

Vogue Wild at Heart 1991

Supermodels, more is more.

Wild Ones Naomi Campbell

Lekker scheuren met Naomi.

Supermodellen Wild ones 1991

Helena en Cindy doen een Brando. Of een leernicht. Kan ook.

Vogue supermodellen

“Heeft iemand gezien waar Tatjana naar toe reed?!”

Supermodellen Schiffer en Tatiana

Hell’s Angels. “Zeg, is er vanavond niet ergens een leuk fetisj feest?”

Het liefst zetten de magazines en de merken, naar voorbeeld van Gianni, de supermodellen samen in. De modereportage van Peter Lindbergh voor Vogue’s septembernummer van 1991 geldt onder andere om die reden als legendarisch. Voor Wild at Heart zoals de reportage heette (en geïnspireerd op de film The Wild One met Marlon Brando), zijn Cindy Crawford, Tatjana Patitz, Helena Christensen. Stephanie Seymour, Karen Mulder, Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Linda Evangelista gestrikt om in semi-ruige kleding (een mix van Chanel en high street) te poseren op locatie in Brooklyn.

Bijbeunen
Naast de miljoenenopdrachten die ze als model binnen hengelen, beunen de meesten ook bij als presentatrice, actrice of onderneemster. De één meer succesvol dan de ander. Zo presenteert Cindy MTV’s House of Style, een populair programma dat draait om kleding, het leven en wereldje van de modellen. Ook maakt ze in 1995 een klein uitstapje naar Hollywood met een dramatisch slechte rol in Fair Game. Ze wil eigenlijk niet, ze is immers geen actrice, maar het geld dat producent Joel Silver haar biedt en haar levensmotto ‘je moet risico’s durven nemen’ doen haar besluiten om de gok te wagen. Ze wordt neergesabeld. 

Cindy Crawford Fair Game poster

Op het witte doek niet geslaagd, maar Cindy maakte veel goed met de filmposter.

Cindy Crawford kalender

Cindy had meer talent voor het maken van kalenders.

Karen Mulder pop

Kijk eens in de poppetjes van Karens ogen.

Linda Evangelista

Voor mij geen ge-actreutel. Diva Linda bleef lekker bij haar leest. 

Cindy achteraf: “Het was niet de slechtste film ooit, ik heb slechtere gezien, maar sloeg niet erg aan en mensen waren ook niet bepaald onder de indruk van mijn acteerwerk haha.” Karen Mulder brengt samen met Claudia Schiffer een eigen barbiepop op de markt, gemodelleerd naar henzelf. En hoewel ze allen geen stevige eters zijn, zetten Claudia, Christy, Naomi en Elle –the Body- Macpherson in 1995 een restaurantketen op genaamd Fashion Café. Drie jaar later moeten ze de tent noodgedwongen sluiten.

Graantje meepikken
Naomi Campbell probeert het even als zangeres (in het hysterisch krijsen naar haar omgeving is ze toch stukken beter) en ‘schrijft’ zelfs een roman getiteld Swan (‘een fictief verhaal over ’s werelds succesvolste supermodel die gechanteerd wordt’) die ook genadeloos flopt. Wel een hit is het nummer Supermodel (You better work) van drag diva RuPaul in 1992, dat wordt beschouwd als de ultieme ode aan de supermodellen. Linda, work mama, Naomi, she is fierce, Christy, foxy lady, out of sight, iedereen kan de woorden probleemloos meezingen.

Naomi Campbell cd Babywoman

Zo druk was Naomi met het scheren van haar benen dat het zuiver zingen erbij inschoot. 

Models Inc castfoto

De ‘toppers’ van Models Inc. waren alleen geloofwaardig in de binnenlanden van Papoea-Nieuw-Guinea. 

Topmodel magazine

Topmodel was voor alle jonge wannabe’s verplicht leesvoer.

Inmiddels liften ook anderen mee op de populariteit van de supermodellen. Zo ziet tv-producent Aaron Spelling wel een leuke tv-serie in het leven van de supermodellen en maakt hij Models Inc., over het wel en wee van een bureau. Fans kijken echter liever naar de echte supermodellen in plaats van naar een serie met actrices die qua looks niet eens in de buurt komen van the real stuff. Na een jaar wordt de serie alweer van de buis gehaald. Het blad Topmodel, een uitgave van ELLE, is wel een succes en verschijnt jarenlang in diverse landen. Het tijdschrift staat vol met foto’s, interviews en interviews en wordt verslonden door wannabe modellen. Voor veel meisjes is model worden zo’n beetje het hoogst haalbare geworden.

Beroemde vriendjes
Vrouwen willen de supermodellen zijn, mannen willen ze hebben. Het is dan ook niet gek dat de supermodellen rijke en beroemde mannen daten. Helena knippert jarenlang met INXS-zanger Michael Hutchence, Kate Moss heeft verkering met Johnny Depp, Stephanie Seymour doet Axl Rose, Cindy trouwt met Richard Gere en serial dater Naomi friemelt aan Adam Clayton van U2, Eric Clapton en Mike Tyson. Oh en dan hebben we nog de Italiaanse Carla Bruni die ‘monogamie maar saai vindt’ en onder meer de lakens deelt met Mick Jagger, Eric Clapton, Kevin Costner en Donald Trump (!). Braafste meisje van de klas Claudia Schiffer slaat haar eigen showbizzvariant aan de haak. Zij date een tijd met goochelcreep David Copperfield. Een rare mismatch -heeft hij zich speciaal voor haar hetero getoverd?- die ook niet lang stand houdt. Helena: “Dat zo veel van ons eindigen met een rockster heeft een hele goede reden. We hebben dezelfde lifestyle. En we zijn allemaal min of meer gek.” 

Versace campagne herfst 1994

Een beetje je honingzoete rokje omhoog trekken en de bekende mannen komen als bijen op je af.

Richard Gere Cindy Crawford Vogue

Snel uit de mode. Er werd zelfs beweerd dat de twee gay waren en dat het een verstandshuwelijk was.

Cindy Crawford KD Lang

Nu was Cindy inderdaad niet vies van een potje scheren met K.D. Lang of een sexy zeeleeuw.

Stephanie Seymour Axl Rose videoclip

Het Axl Effect. Verder dan een nep-bruiloft in de clip November Rain kwam Stef niet.

Supermodellen vriendjes David Copperfield Michael Hutchence

Toen David voor de zoveelste keer haar bus Wella had weggetoverd, was voor Claudia de maat vol. 

Linda Evangelista is de enige die geen vent in de showbizz scoort, maar haar man is bepaald geen vreemde eend in de bijt. Een paar jaar is ze getrouwd met Gerald Marie van modellenbureau Elite. Boze tongen beweren dat Linda haar carrière vooral aan haar invloedrijke man dankt. Het klopt dat Gerald haar voorstelt aan Peter Lindbergh en dat hij na deze ontmoeting anderhalf jaar alleen maar met Linda werkt. Wat goed uitkomt aangezien de beroemde fotograaf veel gevraagd wordt door Marie-Claire en de Italiaanse Vogue. Aan de andere kant stuwt Linda’s naam het modellenbureau van haar echtenoot naar hogere regionen. Dankzij Linda komt Gerald in contact met alle fotografen die er toe doen. “Elite was nooit zo hot,” zo verklaart een insider in het boek Model. “Maar met Linda werd het echt really, really hot.”

Driekoppig monster
Van haat en nijd onderling is amper sprake, sterker nog, de supermodellen helpen elkaar waar nodig. Naomi: “We beschermden elkaar. Mijn meiden kwamen voor me op toen veel ontwerpers nog geen gekleurde modellen wilden gebruiken. Zij zeiden dan: ‘Als je Naomi er niet in zet, lopen wij de show ook niet.’” Christy zegt over hun eerste ontmoeting: “We hadden een lunch en Naomi droeg nog haar schooluniform. Ze was toen nog heel lief, nu is ze een compleet ander persoon.” Omdat Naomi niet lang na haar ontdekking bij Christy intrekt, gaat haar carrière al snel als een speer. Samen met Linda Evangelista vormen Christy en Naomi een tijd lang The Trinity. Jarenlang wordt het drietal samen voor klussen ingezet. Hoewel ze zelf een hekel hebben aan die term, zegt Naomi destijds in een interview: “We zijn als een omgekeerd Oreo-koekje. Zonder elkaar zijn we maar een derde waard.” Als een klant één van de drie wil inschakelen, wordt al snel gezegd: “Waarom neem je de andere twee er ook niet bij?”

Vogue The Trinity Evangelista Campbell Turlington

“Hihihihi, staan we wéér op de cover van Vogue.”

The Trinity Vogue 1989

In 1989 wilden vele mannen van dit trio een kwartet maken.

The Trinity Chanel

“Christy, hoe lang nog op deze bouwplaats? Versace wacht op ons.”

The Trinity Christy Naomi

The Trinity minus één. “Ik ben dus echt wel even blij dat Linda met diarree op bed ligt hè?”

Gangsters 1991

Drie mannelijke gangsters nodig? The Trinity levert! 

De kracht van drie, een ijzersterk concept. Dat gaat lang goed, héél goed zelfs, maar het is ook iets wat niet eeuwig door kan gaan. Christy: “Natuurlijk begonnen de mensen ons zat te worden. We begonnen onszelf ook spuugzat te worden.” Uiteindelijk klapt de drie-eenheid. Christy: “Ik had al succes voordat ik ze leerde kennen. Ik was altijd een individu geweest en nu begon ik me te voelen alsof ik deel uit maakte van een packagedeal.” Ook de belangenverstrengeling bij Elite begint Christy op te breken. “Elite was zo traag in uitbetalen, dat was ik helemaal niet gewend. En ik voelde me altijd ongemakkelijk omdat mijn agent tegelijk ook de man is van mijn beste vriendin. Ik kan hem nooit opbellen en naar hem schreeuwen zoals ik dat bij een normale agent kan doen.” Bij Naomi is de zoveelste onmogelijke eis de bekende druppel die de Elite-emmer doet overlopen. John Casablancas is haar divagedrag zo zat dat hij een fax de wereld instuurt waarin hij laat weten haar niet meer te willen vertegenwoordigen. “Ze was strontvervelend. Vergeet het maar. Het was too much.” The Trinity is niet meer.

Kate komt
Als in 1993 de grungehype inzet, waarin alles wat maar een beetje naar glamour ruikt wordt afgewezen, lijken de supermodellen hun langste tijd te hebben gehad. En inderdaad wordt Linda in datzelfde jaar door Valentino, Gianfranco Ferré en Alberta Ferretti gedropt. Toch blijft het groepje gewild. Ze worden zelfs uitgebreid met een nieuwe telg: Kate Moss. Zij is de verpersoonlijking van grunge en alles wat de originele supermodellen niet zijn. Eigenlijk te kort voor een modellencarriere (1.74), niet glamorous en rommelige tanden. Er is zelfs een naam voor: waif. Toch gedijen de oldskool supermodels en het nieuwkomertje goed naast (en met) elkaar. Christy en Naomi omarmen Kate zelfs als protegé en goede vriendin. Kate: “Ze zorgden echt voor me. Ze zeiden: ‘Je hoort nu bij ons.’ “ Christy: “Ze was een beetje eenzaam. Ze werkte zo veel en zo hard en ze werd alle kanten op geslingerd zoals dat nou eenmaal gebeurt met jonge modellen die nog niet hebben geleerd om ‘nee’ te zeggen.” Kate breekt met haar heroin chic look al snel door en zal twintig jaar later nog steeds succesvol zijn.

Eerste cover Kate Moss

A new supermodel dawn. De eerste Vogue-cover van Kate Moss.

Kate Moss Calvin Klein

Kate voelt de good vibrations van Marky Mark.

Kate Moss Calvin Klein 2

“Vooruit, wie heeft als laatste mijn zakje coke gezien?”

Kate Moss Vogue Italia

Van de lieve Lolita die Ellen von Unwerth in 1992 fotografeerde…

Kate Moss cokehead

….was al heel snel niet veel meer over. 

Met haar lange supersuccesvolle loopbaan, haar wilde feestleven en haar roemruchte liefdesleven is dit Britse model een klasse apart. In 1998 laat Kate zich opnemen in de Londense Priory. De officiële verklaring is ‘vanwege uitputtingsverschijnselen’, maar het is algemeen bekend dat de vermoeidheid vooral het gevolg is van haar wilde feestleven vol verboden vruchten. Later zal La Moss ook toegeven dat ze in haar beginjaren nooit nuchter over de catwalk paradeerde. Alleen ervaren drinkers kunnen met zoveel flair een rechte lijn lopen. Als in 2005 een filmpje naar buiten lekt waarin ze coke snuift, breekt de hel los. Kate heeft altijd een bad girl imago gehad, maar als iedereen haar daadwerkelijk iets stouts ziet doen, is dat een no go. H&M, Burberry, Chanel en andere merken trekken de stekker uit hun samenwerking met Kate. Toch krijgt ze ook steun. Alexander McQueen loopt na zijn show de catwalk in met een shirt met de tekst ‘We love you Kate’ . En wanneer de storm weer is gaan liggen, huren de grote merken Snuifje gewoon weer in.

Karen draait door
Niet alleen Kate kampt met tegenslag. Zo beweert Karen Mulder, Hollands als ze is, graag dat ‘ze zo gewoon is gebleven’. “I’m very normal,” zegt ze in de jaren negentig in Models Manual. Maar jaren later blijkt dat als Karen íets niet is, het wel normaal is. In oktober 2001, de blondine is dan al een tijdje afgeserveerd als model, flipt ze voor de camera’s van een tv-show. Tijdens de opnamen van Tout le monde en parle raakt Karen gaandeweg het interview voor een groot aanwezig publiek compleet van het padje. Tegenover gastheer Thierry Ardisson wauwelt ze onsamenhangend dat verschillende mannen geprobeerd hebben haar te verkrachten, waaronder hotshots als Gérald Marie en prins Albert van Monaco. Iedereen is geschokt. 

Karen Mulder cover

Het succesvolste Nederlandse model ooit leek zo vrolijk en stabiel maar de realiteit bleek anders.

Karen Mulder Victoria's Secret

Lang voor Doutzen Kroes lag Karen Mulder al te broeien in Victoria’s Secret lingerie.

Karen Mulder chirurgie

La Mulder was woest toen ze zag wat de chirurg met haar snuit had gedaan. 

De show wordt nooit uitgezonden, sterker nog de opnamen zijn vernietigd en pa Mulder probeert aan damage control te doen door te verkondigen dat Karen onder invloed van drugs was. Toch loopt Karen een paar dagen opnieuw leeg tijdens een interview. Dit keer voor het wekelijkse magazine. Wederom verklaart ze verschillende keren bijna te zijn verkracht. Voor de familie Mulder is het dan tijd voor een serieuze interventie, zusje Saskia staat binnen enkele uren op de stoep en neemt haar grote zus mee naar een psychiatrisch ziekenhuis. Saillant detail: de rekening wordt betaald door Gérald. Helaas blijft het tobben voor Karen. Een jaar later doet ze een mislukte zelfmoordpoging en in 2009 wordt ze opgepakt omdat ze haar plastisch chirurg telefonisch heeft bedreigd. Reden? Ze was buitengewoon ontevreden over de uitgevoerde renovaties.

Nucleaire Naomi
Ook Naomi Campbell heeft haar rafelrandjes. Ze is niet alleen een mooi gezichtje, maar ook een enorm heethoofd dat ontploft wanneer er iets niet helemaal naar haar zin gaat. Tussen 1998 en 2008 wordt Naomi door haar persoonlijke assistenten en medewerkers meerdere keren beschuldigd van gewelduitbarstingen. Beruchtst is het incident uit 2006 waarbij ze een telefoon naar het hoofd van haar huishoudster gooit. Hiervoor moet de beauty flink dokken, krijgt ze een taakstraf van vijf dagen (waarbij ze lekker overdressed in designeroutfits verschijnt, je bent immers een diva of niet) en moet ze een cursus anger management volgen.

Naomi Campbell issues

Een supermodel met issues. Héél veel issues.

Naomi Campbell boos

Don’t make this bitch mad… Ze is Olympisch kampioen telefoonwerpen.

Naomi Campbell bloeddiamanten

En de bloeddiamanten die je aannam van ex-dictator Charles Taylor? Kwam dat ook door de coke?

Naomi Campbell

De bank van de psychiater voelt voor Naomi telkens weer als thuiskomen. 

Dat helpt niet helemaal, want twee jaar gaat het supermodel nog op het vliegveld weer door het lint tegenover twee politiemensen. De reden? Haar koffers zijn kwijt. Zeker Louis Vuitonnetjes met de nodige designerkleding erin. Naomi wijt haar korte lontje voor een deel aan haar cocaïneverslaving, vertelt ze in 2004. Ergens diep, diep, diep van binnen is ze een schatje. Maar dat witte poeder is de duivel. Vanaf die eerste keer dat ze op haar 24e stofzuigertje speelde, begon ze zich onoverwinnelijk te voelen. “Het enge aan coke is dat je jezelf te zelfverzekerd gaat voelen en begint te denken dat je onmisbaar bent. Terwijl niemand onmisbaar is. Je ontploft snel en je charme verdwijnt. De gloed in je gezicht vervaagt. Al snoof ik nooit vlak voordat ik de catwalk op moest hoor.” Naomi heeft inmiddels diverse keren in rehab gebivakkeerd en zit al sinds haar twintigste in therapie. “Ik zie het als iets positiefs. Ik schaam me er niet voor.”

Van A naar B
Van de supermodellen van weleer is Kate de enige die onverminderd en zonder break actief is gebleven als model. Inmiddels 41 jaar is ze still going strong. Shows loopt ze (sinds een paar jaar) niet meer, maar voor grote campagnes (zoals voor Burberry) en editorials zoals voor Vogue wordt ze nog altijd gevraagd. Maar hoe zit het met haar collega’s van toen? Waar hangen die uit? Christy Turlington, alweer jarenlang gelukkig getrouwd met acteur Ed Burns, is gaan studeren en heeft onder andere een yogakledinglijn ontworpen voor Puma en een (yoga)boek geschreven. En heel af en toe is ze nog te zien in campagnes, zoals voor de ondergoedlijn van Calvin Klein.

Helena Christensen Specsavers

“Door deze bril zie je de scherpste prijzen van Specsavers nóg scherper.” 

Cindy Crawford Van haren

“Koop deze pump, de plastic geur is heeeeerlijk!”

Vogue supermodellen niet vergeten

Een kwart eeuw later zijn de supermodellen nog niet vergeten.

Supermodellen yoga

Twee uitersten: de één vouwt zich op, de ander snuift alles op. 

Cindy Crawford is al jaren gelukkig getrouwd met Rande Gerber (de BFF van George Clooney) en heeft heel slim voor haar eigen opvolgster gezorgd. Haar dertienjarige dochter Kaia is bijna een kloon, zo eng en groot is de gelijkenis. En hoewel ze het voor het geld echt niet hoeft te doen, laat Cindy zich af en toe verleiden door een onvervalste B-klus. Zo ‘ontwerpt’ ze voor niemand minder dan onze eigen Hollandse schoenicoon Van Haren een ‘eigen’ collectie. Een beetje jammer. Van dezelfde categorie, maar dan ietsje minder ernstig, is de poging die Helena neemt om de brillen van Specsavers sexy te maken. De Deense beauty staat al jaren vooral achter de camera in plaats van ervoor (haar werk wordt gepubliceerd in Elle en Marie-Claire), maar maakt in 2013 een uitzondering voor de brillenboer. En inderdaad, zelfs met de sufste bril blijft Helena onweerstaanbaar. Claudia is alweer dertien jaar getrouwd met de Britse regisseur Matthew Vaughn en moedert daarnaast ijverig over hun drie bloedjes. Verder is ze ‘druk’ met haar eigen lijn van kasjmier kleding en stapt ze heel soms nog voor de camera, zoals in 2012 tijdens het 30-jarig jubileum van Guess. Carla Bruni hopt jarenlang van de ene beroemde scharrel naar de ander, maar Nicolas Sarkozy blijkt een blijvertje. Als presidentsvrouw was het bordes haar podium. Nu manlief niet herkozen is kan ze zich volledig storten op het volzuchten van albums vol met Franse chansons.

Linda’s lovechild
Linda Evangelista is misschien de enige die altijd bij haar core business is gebleven en zich nooit liet verleiden tot vreemde uitstapjes naar film of in de muziek. In 1998 stopt ze ermee, om drie jaar later terug te keren. Sindsdien staat ze af en toe voor de camera. Waarschijnlijk alleen als het interessant genoeg én meer dan 10.000 dollar oplevert. Zelf kan ze niet meer om haar eigen oneliner lachen. “Zucht, die woorden komen nog eens op mijn grafsteen te staan. Het was een grapje. Spijt heb ik er niet van, maar ik hoop toch dat ik nooit meer zoiets uit mijn mond gooi.”

Claudia Schiffer hot

Claudia is nog steeds de mooiste Bardot-imitator.

Vogue cover Kate Moss

Koningin Kate mag nog steeds met de scepter zwaaien.

Kate en Cara Burberry 1

Kate met Cara Delevingne voor Burberry. “Zullen we zo lekker buiten een jointje roken?”

Linda Evangelista kat Patric Love

Na love rat François-Henri houdt Linda het liever bij een kat of Patric Love.

Linda Evangelista Naomi Campbell knokkend

In 2009 vecht het supermodel ook een robbertje met Naomi voor DSquared. 

Pikant is Linda’s lovechild. Wanneer zoontje Augustine geboren wordt in oktober 2006 houdt Linda haar mooie lippen op elkaar over de vader. Bijna vijf jaar later komt uit dat François-Henri Pinault de vader is, schathemeltjerijk en getrouwd met Salma Hayek (overigens niet op het moment dat hij met Linda is). François-Henri ontkent echter hardnekkig en een keihard gevecht om alimentatie is het gevolg, Linda eist een pittige 46.000 dollar. Per maand. Na lang getouwtrek komt er een (geheime) regeling.

Verbouwingen en haarverlies
Maar de hamvraag is vooral: hoe zien ze er nu uit? Hoe gaan ze om met het ouder worden, nu ze allemaal de veertig (ruim) gepasseerd zijn? Net zoals in het echte leven: de een beter dan de ander. Christy Turlington is nog altijd prachtig. De jaren zijn pijnloos aan haar voorbij gegaan. Hetzelfde geldt voor Helena Christensen en Claudia Schiffer. Ze kunnen zelfs in het hardste licht nog steeds doorgaan voor begin dertig. Ook op Linda’s flawless face lijkt de tijd geen vat te krijgen. “Ik vind het niet erg om ouder te worden, maar ik wil er wel goed uit blijven zien,” aldus het model dat net vijftig is geworden. “Let wel: goed. Niet jonger.” De geruchten dat ze niet vies is van fillers en botox wuift Linda beslist weg. “Er wordt steeds geroepen dat ik vanalles heb laten doen, wat een onzin. Maar ik zal ooit wel naar de plastische chirurg stappen. Nu nog niet, maar het moment nadert. Zodra ik het belangrijk vind, zal ik het een en ander aan mijn gezicht laten doen en dan zal ik dat ook met de wereld delen.” 

Christy Turlington in 2014

Wie wil er niet zo’n killer body op haar 46e?

Linda Evangelista chirurgie

Linda heeft nog niets laten doen, zegt ze.

Linda Evangelista chirurgie

Ze heeft alleen vast proefgedraaid tijdens een Vogue-shoot.

Supermodellen plastische chirurgie

Die enge ogen nemen de leden van de sappige appelwangetjesclub voor lief.

Naomi Campbell haarverlies

Onder die lange lokken is Naomi kaler dan Jaap Stam.

Helaas zijn er ook supermodellen die minder mooi ouder worden, veelal door eigen schuld. Door het jarenlange mishandelen van haar haren en het dragen van zware, strakke weaves is Naomi Campbell nu grotendeels kaal en draagt ze 24/7 pruiken. Cindy Crawford hielp haar looks om zeep door een iets te innige relatie met haar plastische chirurg. Enige jaren geleden onthult ze dat ze al vanaf haar 29e de deur bij hem platloopt. “Ik ga er niet over liegen: na een bepaalde leeftijd kun je alleen nog rekenen op vitamine-injecties, Botox en collageen om de elasticiteit van je huid te herstellen. De kwaliteit van mijn huid heb ik volledig aan mijn chirurg te danken.” Dat ze er nu uitziet als een gemummificeerde Egyptische koningin boeit haar kennelijk net. Hetzelfde geldt voor Carla Bruni. Haar ogen, het laatste originele deel van haar gezicht, worden verzwolgen door een fillertsunami. Ach, gelukkig heeft ze altijd haar oude foto’s nog. Bij Kate hebben de lange nachten, de dagenlange bruinbaksessies in de zon en het kettingroken hun sporen duidelijk nagelaten. Ze is al lang niet meer het frisse meisje van toen. Voor Kate echter geen fillers of Botox, zij gooit liever andere giftige stoffen in haar lijf.

Mooi was die modellentijd
Tegenwoordig is de term ‘supermodel’ amper nog iets waard. De supermodellen van toen zijn de eersten om dat te beamen. Stephanie: “Het is een beetje genant als je bijvoorbeeld een Russische prostituee ontmoet die beweert dat ze een supermodel is.” En ook de tijd waarin de modellen het voor het zeggen hadden en bakken met geld konden verdienen is voorbij.

Supermodellen mooi was die tijd

Blote mannen, sappige huidjes, de meiden denken er met weemoed aan terug.

Christy Turlington cover

Een look waarmee je anno 2015 niet probleemloos door een metaaldetector poortje op Schiphol loopt.

Vogue 1987 supermodellen

Wat was het een feestje in 1987. En ’88, ’89, ’90, ’91, ’92, ’93, ’94, 95…

Supermodellen feest is voorbij

De ballonnen kunnen in de kast. Tegenwoordig hebben we Eva ‘zzzz’ Longoria.

Cindy Crawford fotoshoot

Vroem vroem, ik ben een hele easy rider jongens… 

Inmiddels zijn het weer de actrices die de covers sieren en de grote contracten binnenslepen (Charlize Theron en Natalie Portman voor Dior, Halle Berry voor Revlon en Jessica Alba, Beyoncé, Eva Longoria voor L’Oréal). Cindy: “Ik heb het gevoel dat ik de echte hoogtijdagen van de modellen heb meegemaakt. Tegenwoordig krijgen modellen niet echt veel covers en ook niet de grote cosmeticacontracten, terwijl je daar het grote geld mee kan verdienen. Het draait nu vooral om actrices, zangeressen en realitysterren.” Eeuwig zonde, maar tegelijkertijd maakt het hen des te legendarischer.

Na het lezen van dit artikel de behoefte gekregen om een aantal iconische supermodel covers te kopen? Op vinmag.com vind je een enorme hoeveelheid oude tijdschriften uit alle decennia die je je maar kunt voorstellen. En meer weten over de hoogtijdagen van de supermodellen? Lees dan Model: The Ugly Business of Beautiful Women van auteur Michael Gross (ISBN 978-0062067906). Je vliegt door dit boek heen. Juicy!

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑