...

Vlo lit suske-en-wiske-borsten-planeetvreter-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 15 mei, 2017 door Danny Post

0

Suske en Wiske en de bollende boezem

Vanaf woensdag wordt alles anders voor Suske en Wiske. De Vlaamse striphelden worden in hippere kleertjes gehesen, gaan meer gebruikmaken van de moderne techniek en hun albums worden groter. Schokkendste metamorfose ondergaat Wiske. Ze krijgt borstjes.

Van de oude Suske en Wiske was de afgelopen jaren al niet zoveel meer over. Hysterische peuterverhaaltjes die ook nog eens slecht getekend waren, dunnere albums dan voorheen en de iconische rode kaften weg. Fans klaagden steen en been. Deze woensdag kunnen ze helemaal aan de beademing, want dan komt De planeetvreter uit. Het 339e album in de stripreeks breekt radicaal met het verleden. Suske en Wiske zijn qua look helemaal gepimpt. Suske draagt voortaan een zwarte skinny jeans plus hoodie en heeft een sprieterige kuif.
Bij Wiske zijn de veranderingen nog groter. Ze trippelt rond op ‘stoere’ Yvonne Jaspers-laarsjes en haar bovenlichaam maakte een plotselinge groeispurt door. Wiske heeft nu een boezem. Volgens hoofdscenarist Peter van Gucht van Studio Vandersteen een bewuste keuze. Hij is met tekenaar Luc Morjaeu tegenwoordig verantwoordelijk voor de verhalen. Het maakt Wiske realistischer, zegt Peter. “Meisjes van nu worden eerder volwassen en zien er eerder volwassen uit. Wiske dus ook. Dáár heeft het mee te maken. Niet met iets seksueels, geenszins.”

suske-en-wiske-planeetvreter-borsten-go-with-the-vlo

Professor Barabas zou willen dat hij Suske en Wiske terug kon flitsen naar 1972. En hij niet alleen.

suske-en-wiske-schat-van-beersel-spokenjagers-go-with-the-vlo

Twee van mijn favoriete albums. Zogenaamd ‘ouderwets’, maar nog steeds steengoed.

suske-en-wiske-eiland-amoras-go-with-the-vlo

“Loebas.” Dat zul je onze helden in 2017 nóóit meer horen zeggen. Daar zijn ze veel te cool voor.

Maar er zijn nog meer veranderingen doorgevoerd. Suske en Wiske zullen meer gebruik gaan maken van mobiele telefoons, laptops en andere moderne technologie. We gaan het beroemde tweetal ook wat vaker in het gewone leven zien. Ze zijn niet echt continu meer op avontuur.
De vormgeving van de strip wordt ‘sneller’. Hadden de plaatjes vroeger ongeveer allemaal dezelfde grootte, vanaf De planeetvreter wordt er afgewisseld tussen grotere platen en close-ups. De albums zullen in het vervolg ook een groter formaat krijgen, verklapt Peter. “Onze boeken zijn altijd wat kleiner geweest dan andere. Maar vanaf deze uitgave gaan ook wij over op A4. Dan komen de tekeningen beter tot hun recht.” Peter weet dat de veranderingen niet bij iedereen goed zullen vallen. “Voor oudere lezers zal het mogelijk wat wennen zijn. Die zullen het, vermoed ik, het moeilijkst hebben met onze keuze voor A4. Vinden verzamelaars vaak niet zo leuk: eerst zo’n keurig rijtje in de boekenkast en dan opeens een afwijkend formaat.”

Suske: dol op Domino’s Pizza?
De veranderingen hebben natuurlijk alles te maken met het tanende succes van Suske en Wiske. De verkoopcijfers dalen al jaren. In thuisland België is de populariteit van de reeks compleet ingezakt en ook Nederlandse kinderen vinden Suske, Wiske, Sidonia, Lambik en Jerom lang niet meer zo leuk als 25 jaar geleden. Standaard Uitgeverij, die de strip uitgeeft, verrichtte een uitgebreid onderzoek onder kinderen tussen de acht en twaalf jaar om erachter te komen hoe de reeks meer van nu gemaakt kon worden. “We waren benieuwd naar wat zij van Suske en Wiske vinden,” aldus Toon Horsten, uitgever strips bij Standaard Uitgeverij. “Weten zij wie het zijn? Welke personages vinden ze het leukst? En wat voor verhalen lezen ze het liefst?” Alle resultaten werden in een mixer gegooid en De planeetvreter is het flitsende resultaat.
De plot van De planeetvreter is zeker van deze tijd: het gaat over twee Marsmannetjes die eeuwen geleden op de aarde werden ingevroren nadat ze daar arriveerden om de planeet te vernietigen. Door de opwarming van de aarde ontdooien ze nu.

de-planeetvreter-suske-en-wiske-borsten-go-with-the-vlo-2

Een boezem! Shriekkk!

suske-en-wiske-1964-sjeik-el-rojenbiet-go-with-the-vlo

Een nog platte tante Sidonia in de eerste uitgave van Sjeik El Rojenbiet uit 1964.

planeetvreter-suske-en-wiske-go-with-the-vlo

En iets meer uitgevuld in De planeetvreter. Ook Sidonia kreeg een stel borsten aangemeten.

“De figuurtjes zijn wie ze zijn en beleven nog altijd dezelfde avonturen. Alleen doen ze dat nu in een vorm die beter bij de tijd past”, zegt Helena Vandersteen, de dochter van bedenker Willy. Ik ben het zwaar met haar oneens. Alles wat deze strip voor mij als kind zo magisch maakte, is er nu wel zo’n beetje uitgesloopt. Een appende Wiske en Suske die een afhaalpizza bestelt terwijl hij zit te gamen, ze zijn totale vreemden voor me geworden. Popiejopie Nickelodeon-figuurtjes. Ik herken alleen hun namen nog. Wat wordt het volgende album? De listige loverboy? De coole cammer? Of nee wacht: De rare Red Bull natuurlijk. Ik zie de leuke en zeer eigentijdse winactie al voor me. Teken een sexy beha voor Wiske en maak kans op een gratis jaarvoorraad Red Bull!

Zelfs Paul leest Sus en Wis niet meer
Wie De planeetvreter zeker niet zal lezen, is Paul Geerts. Hij volgde Willy Vandersteen op als hoofdtekenaar van Suske en Wiske en was verantwoordelijk voor 105 albums, te beginnen met De gekke gokker (1972) en eindigend met Lilli Natal (2000). Van zijn hand zijn klassiekers als De Efteling-elfjesWalli de walvis en De parel in de lotusbloem. Paul werd op lelijke wijze aan de kant gezet tijdens een eerdere moderniseringsronde in 2000, toen de paniek ook al eens toesloeg. De metamorfose waarbij Wiske in een rokje met een naveltruitje werd gehesen en Lambik juist zonder kleding opdraafde in het album De blote Belg pakte dramatisch uit. Pauls opvolger Marc Verhaegen zou in 2005 met veel rumoer ook ontslagen worden.

suske-en-wiske-het-zingende-nijlpaard-het-spaanse-spook-go-with-the-vlo

Het Spaanse spook las ik wel honderd keer. Dat zal met De planeetvreter niet gebeuren.

suske-en-wiske-planeetvreter-techniek-go-with-the-vlo

Sus en Wis zijn multimediale couch potatoes geworden. Ze leven op afhaalpizza’s en energiedrankjes.

suske-en-wiske-paul-geerts-go-with-the-vlo

Voormalig Suske en Wiske-tekenaar Paul Geerts stuurt vast geen felicitaties.

Tijdens een interview met Stripspeciaalzaak in 2016 vertelde Paul over alle problemen achter de schermen bij Studio Vandersteen en liet hij duidelijk merken, dat het hem pijn doet wat er met zijn Suske en Wiske is gebeurd. Hij wil ze liever niet meer zien. “Ik volg Suske en Wiske niet meer. Ik heb het losgelaten. De uitgeverij is wel zo sympathiek om me van elk nieuw album vijf exemplaren op te sturen. Maar ik sla die albums niet eens meer open. Ik voel me er namelijk niet goed bij. Die reeks is altijd mijn kind geweest en aan die periode is een einde gekomen.”
Zelf geloof ik niet dat je met Wiskes gepimpte boezem en grotere plaatjes de jonkies terughaalt. Mijn advies aan Studio Vandersteen en Uitgeverij Standaard: investeer gewoon weer eens tijd en energie in écht goede verhalen met een dubbele laag. Daar was de oude Willy zo’n meester in. Zijn bezielende leiding wordt nu, 27 jaar na zijn dood, meer dan ooit gemist.

De planeetvreter ligt vanaf woensdag 17 mei in de winkel. Naast de reguliere Suske en Wiske is er ook nog de spin-offreeks Amoras, waarvan het eerste deel van de tweede serie in maart verscheen. Titel: De zaak Krimson. Verder komt er een 3D-animatiereeks voor kleine kinderen aan: Suske en Wiske Junior. Tot slot is er de nieuwe serie Suske en Wiske Classics. De beste verhalen van Willy Vandersteen worden in een nieuw jasje gestoken. Tegelijk met De planeetvreter komen de eerste vier delen hiervan uit. Alle info: studio-vandersteen.be.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑